baking soda
10 minuten leestijd

Top 17 baking soda toepassingen

René Dekker
Door: René Dekker
2 September 2018

Waar kun je baking soda allemaal voor gebruiken? Je kunt beter vragen, waarvoor niet?

Velen kennen het als ingrediënt bij het bakken of middel voor het verwijderen van nare luchtjes in de koelkast.

Maar wist je dat dit natuurlijke middel heilzaam kan zijn voor je gezondheid? Dat het een effectief schoonmaakmiddel is? En dat je het kunt gebruiken voor je verzorging?

En voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten.

Ontdek hier de slimste baking soda toepassingen voor je gezondheid, verzorging en in het huishouden. Maar eerst, wat is het precies?

Wat is baking soda?

Baking soda is een witte kristalfijne stof en een huishoudmiddel. Het staat ook bekend onder de namen:

 • Zuiveringszout
 • Baksoda
 • Bakzout
 • Maagzout
 • Dubbelkoolzure soda

De scheikundige naam is natriumbicarbonaat of natriumwaterstofcarbonaat, met als formule NaHCO3.

Baking soda is een stof die bekend staat om zijn alkaliserende (ontzurende) werking, dankzij een pH-waarde van 9.

Het wordt onder andere gebruikt als rijsmiddel, stabilisator en zuurteregelaar.

Wat is baking soda niet?

Veel mensen verwarren baking soda met baking powder, of bakpoeder zoals we het in het Nederlands noemen. Bakpoeder wordt toegevoegd aan deeg om het te laten rijzen. Baking soda is echter wel een ingrediënt van bakpoeder.

Ook wordt baking soda verwart met schoonmaaksoda. Dit schoonmaakmiddel is absoluut niet geschikt is voor consumptie.

Oké, nu weten we wat het wél en niet is. Maar waar kun je het voor gebruiken?

Waar kun je baking soda voor gebruiken?

Voordat we de specifieke toepassingen onder de loep nemen, laten we kort kijken waarvoor je het kunt inzetten.

Je kunt baking soda gebruiken voor het…

 • ontzuren van je lichaam;
 • verminderen van overtollig maagzuur;
 • maken van een natuurlijke deodorant;
 • witter maken van tanden;
 • verzorgen van je huid;
 • doden van bacteriën;
 • neutraliseren van luchtjes;
 • schoonmaken;
 • rijzen van deeg of beslag.

Toepassingen voor je gezondheid

1. Brandend maagzuur en dyspepsie verlichting

baking soda drinken tegen brandend maagzuurHeb je last van brandend maagzuur of spijsverteringsklachten? Veel mensen ervaren klachtenverlichting met baking soda, zonder de vervelende bijwerkingen van medicijnen.

Hoe gebruik je het precies?

Los een halve theelepel op in een half glas warm water. Drink het een uur na je maaltijd op om de klachten te verminderen.

2. Maagzweer klachten verlichten

Omdat baking soda maagzuur neutraliseert, kan het maagzweer klachten verlichting. Raadpleeg altijd je huisarts voordat je dit natuurlijke middel inzet tegen de symptomen van een maagzweer.

Toepassingen voor je verzorging

3. Natuurlijke deodorant (zeer effectief)

Bacteriën kunnen nare luchtjes veroorzaken, zo ook onder de oksels. Ze houden van een warme en vochtige plek en vermenigvuldigen zich daar razendsnel. Waar bacteriën echter niet van houden: baking soda!

Een normale deodorant maskeert de zweetlucht met een frisse geur. Baking soda pakt echter het probleem bij de bron aan; het doodt vrijwel alle bacteriën.

Dep een beetje onder je oksels om zweetgeur te voorkomen. Het stopt het zweten niet maar je ruikt voor een lange tijd lekker fris.

Tip: meng 2 eetlepels maizena, 2 eetlepels baking soda, 2 eetlepels kokosolie en eventueel 6 druppels van je favoriete etherische olie tot een gladde mix. Voilá: je zelfgemaakte natuurlijke deo. Het werkt super goed! Bewaar het in een afgesloten potje.

4. Wittere tanden

witte tanden met baking sodaWil je wittere tanden zonder het gebruik van chemische middelen? Je kunt met baking soda betaalbare en natuurlijke tandpasta maken. Bekende dure tandpasta merken zoals Parodontax gebruiken het als ingrediënt, dus waarom jij niet?

Ik geef toe: het is even wennen maar het reinigt je tanden en tandvlees zeer effectief. Het doodt bacteriën die nare luchtjes en tandplak veroorzaken. En je tanden worden er dus ook nog eens witter van.

Doop simpelweg een natgemaakte tandenborstel in de baking soda en poetsen maar. Of voeg wat extra ingrediënten toe en maak zelf natuurlijke tandpasta.

5. Een bad nemen

Wist je dat het zoute water van de Dode Zee heilzaam werkt voor je huid? Bij sommige wellnesscentra en kuuroorden hebben ze speciale gezonde zoutbaden. Hiermee wordt het gezonde effect van de Dode Zee nagebootst.

Vooral bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem kan zout een helende werking hebben.

Maar wist je dat baking soda ook een gezonde werking op de huid heeft?

Veel mensen zweren bij een bad met zuiveringszout. Het zou resulteren in een gezondere huid.

Heb je een bad? Verwen je huid dan eens goed! Strooi 75 à 100 gram baking soda in je badwater. Je krijgt er een heerlijk zachte huid van en het doodt bacteriën die stinkende luchtjes veroorzaken.

Heb je thuis geen bad? Je kunt er ook een voetenbad mee nemen. Doe warm water in een teiltje en voeg hier een eetlepel baking soda aan toe en verwen je voeten tot ze weer lekker zacht aanvoelen. En vergeet ook je handen niet.

6. Insectenbeet behandelen

baking-soda op insectenbeet tegen jeukBen je gestoken door muggen of andere insecten? Baking soda kan helpen om de jeuk te verlichten. Voeg water toe en meng tot je een smeerbare pasta krijgt. Breng deze pasta vervolgens aan op de insectenbeet. Herhaal dit 3 keer per dag tot de insectenbeet verdwijnt.

7. Je mond spoelen

Je kunt van baking soda ook een mondspoelmiddel maken. Los simpelweg een theelepel ervan op in een glas warm water. Spoel je mond ermee, gorgel en spuug het uit. Spoel je mond daarna nog even na met schoon water. Zo voorkom je een droge mond.

Het doodt de bacteriën en geeft daardoor een frisse adem. Ook kan het helpen tegen keelontsteking en aften.

8. Huid exfoliëren

Verwijder dode huidcellen van je gezicht en lichaam met een zelfgemaakte baking soda exfoliant. Meng een theelepel met ongeveer 100 ml water en wrijf het in cirkelvormige beweging op je huid. Spoel het vervolgens af met water. Gebruik het echter niet te vaak wilt niet de pH-waarde van je huid verstoren.

9. Splinter verwijderen

Wil je eenvoudig een splinter uit je huid verwijderen? Doe wat baking soda op een schoteltje en voeg net genoeg water toe tot je een smeerbare pasta krijgt. Breng voorzichtig een dunne laag pasta aan op de splinter en de huid eromheen. Bedek de plek met een pleister.

Des te dieper de splinter, des te langer het duurt voordat deze naar de oppervlakte komt. Wacht een uur tot een dag en verwijder de pleister. Je zou de splinter nu eenvoudig moeten kunnen verwijderen.

10. Zonnebrand (pijn) verlichten

Is je huid verbrand door de zon? Meng baking soda met water tot een dunne pasta en breng dit voorzichtig aan op de verbrande huid voor verlichting. Je kunt het ook aan je favoriete bodylotion toevoegen en op de verbrande huid smeren.

Toepassingen voor in huis

11. Fruitschillen en groente schoonmaken

Bij het telen van fruit en groente wordt nog regelmatig gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen, bijvoorbeeld schimmelwerende producten.

Ook wordt er soms een speciaal laagje op de schil aangebracht om het fruit extra te laten glimmen.

Eet je fruit met schil en al op? Het is raadzaam de schil voor consumptie goed te reinigen. Dat kan onder de kraan maar het werkt veel effectiever met baking soda.

Doe een eetlepel in een kom warm water en meng het goed. Dompel het fruit hierin onder en laat het 10 minuten staat. Boen de schil vervolgens met een borstel en spoel het na met schoon water. Je kunt groente op dezelfde manier reinigen. Eet smakelijk!

12. Vieze, stinkende kledingstukken wassen

Heb je vieze, stinkende kledingstukken die je weer goed schoon wilt hebben? Dan kan baking soda uitkomst bieden. Voeg simpelweg één kopje ervan aan je wasmiddel toe en draaien maar. Je zult zien dat je kleding extra schoon en fris uit je wasmachine komt.

Is de kleding héél erg vies? Dan kun je er ook voor kiezen deze een uurtje te laten weken in een badje van water en baking soda. Daarna draai je de kleding mee in een gewone was en het is weer heerlijk schoon en fris.

Je kunt de baking soda vergelijken met die super dure ‘Oxi Action’ poeders. Je weet wel, van die roze verpakking. Nu heb je dus een veel goedkope oplossing.

Gebruik baking soda niet voor het reinigen van delicate stoffen zoals zijde.

13. Oven en magnetron schoonmaken

Gebruik geen schadelijke chemicaliën om je oven of magnetron schoon te maken. Doe in plaats daarvan wat baking soda op een natte spons of doekje en maak daarmee schoon. Poets na met een vochtige doek.

Aangekoekte magnetron- of ovenschaal? Week ze een nachtje in water met baking soda en het vuil komt eenvoudig los.

14. Stinkende kattenbak luchtjes neutraliseren

Bedek de kattenbak bodem met een laagje baking soda voordat je de kattenbakvulling erin doet. Dit helpt bij het neutraliseren van nare luchtjes en houdt de bak langer fris.

15. Potten, pannen en bakvormen ontvetten

Geen zin om eindeloos te schrobben? Maak een papje van baking soda en water en smeer dit op de vieze oppervlakken. Laat het ongeveer 15 minuten inweken. Je borstelt het aangekoekte vet en vuil er nu eenvoudig af.

Let op: gebruik baking soda niet voor het reinigen van aluminium oppervlakken, marmer of poreuze gesteenten.

16. Een fris ruikende koelkast

baking soda in koelkast tegen luchtjesEen koelkast moet schoon en fris zijn. Kruisbesmetting en geurverspreiding in de koelkast kunnen je voedingsmiddelen behoorlijk verpesten. Je voorkomt al veel nare luchtjes door de voedingsmiddelen in je koelkast af te dekken. En daarnaast je koelkast regelmatig schoon te maken met baking soda.

Meng een beetje van het goedje door warm water en boen hier je koelkast mee. Nog even nawrijven met een natte doek met een beetje azijn erop. En een droge doek erover.

Wist je dat ze in Amerika helemaal verzot zijn op baking soda? Het is daar een zeer populair product om nare luchtjes te weren uit de koelkast.

Veel mensen openen simpelweg een pak baking soda en plaatsen dit in zijn geheel in de koelkast. Het absorbeert alle luchtjes. Na een maand of 3 kun je het vervangen voor een nieuw pak.

Vergeet niet om de datum op de verpakking te schrijven wanneer je het pak in je koelkast zet.

17. Rijsmiddel voor luchtige baksels

Wil je deeg of beslag lekker luchtig maken? Voeg dan baking soda toe. Wanneer natriumbicarbonaat in aanraking komt met zuur ontstaan er kleine gasbelletjes.

Gebruik het dus alleen als je deeg of beslag ook een zuurhoudend ingrediënt bevat, zoals citroensap, karnemelk, yoghurt of azijn. Zonder (voldoende) zuur kan het zelfs een vieze nasmaak geven.

En let op, baking soda is 3 tot 4 keer sterker dan bakpoeder.

Baking soda waarschuwing en mogelijke bijwerkingen

Het gebruik van baking soda voor het verzorgen van huid en haar wordt over het algemeen als gezond en veilig beschouwd. Ook het inwendig gebruik is veilig, zolang je de aanbevolen dosering niet overschrijdt. Overmatig gebruik van baking soda kan de zuur-base balans van het lichaam verstoren. Gebruik het dus met gezond verstand.

Baking soda is rijk aan natrium, ongeveer 1,2 milligram per theelepel. Een te hoge dosering kan de bloeddruk verhogen en zwelling veroorzaken. Voor mensen met een hoge bloeddruk, leveraandoening, nieraandoening of oedeem wordt inwendig gebruik afgeraden.

Ook bij een te laag kaliumgehalte wordt inwendig gebruik afgeraden. Het kan de kaliumuitscheiding verhogen en leiden tot een kaliumtekort.

Tot slot: houd je aan de voorgeschreven dosering en waarschuwingen op de verpakking. Twijfel je? Overleg dan altijd even met je huisarts.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Adresgegevens:

Lucretia van Merkenlaan 33
3906 WB Veenendaal
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden