Wij houden ervan: Boekweitpannenkoeken! En we delen ons recept met je. Heerlijk met banaan, aardbeien, bosbessen, frambozen of stukjes kokos.
Ze zijn eenvoudig en snel klaar te maken. Ideaal wanneer je even minder tijd in de keuken wilt doorbrengen. En het ruikt altijd zo lekker tijdens en na het bakken.
De traditionele pannenkoeken zijn natuurlijk ook erg lekker maar daar zit wel een hoop bloem en snelle suikers in. De voedingswaarden zijn nou niet bepaald gezond te noemen.
Boekweitpannenkoeken daarentegen zijn erg gezond. Ze bevatten langzame koolhydraten (lage glycemische index), zijn glutenvrij en eiwitrijk.
Ben je ook zo’n pannenkoekenliefhebber maar eet je liever geen snelle suikers? Of wil je minder brood eten? Dan is dit boekweitpannenkoeken recept voor jou!
Wil je minder brood eten? Deze boekweitpannenkoeken zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen, glutenvrij en een prima vervanging voor je boterham.
Inhoud van dit artikel
Gezondheid: Boekweitpannenkoeken VS normale pannenkoeken
Waarom zijn boekweitpannenkoeken dan gezonder dan normale pannenkoeken?
Boekweitpannenkoeken | Normale pannenkoeken |
Langzame suikers (lage GI) | Snelle suikers (hoge GI) |
Klein effect op je bloedsuikerspiegel | Groot effect op je bloedsuikerspiegel |
Kom je niet snel van aan | Kom je snel van aan |
Glutenvrij | Bevat gluten |
Tarwevrij | Bevat tarwe |
Maar het eten van boekweitpannenkoeken kent meer voordelen…
Boekweit is erg rijk aan vezels. Het bevat verschillende mineralen, zoals mangaan, koper, magnesium, fosfor en ijzer.
Ook bevat het vitamine B en rutine. De laatste is een flavonoïde die samen met vitamine C een sterke antioxidant vormt en helpt om cardiovasculaire ziekten te voorkomen.
Ingrediënten van dit boekweitpannenkoeken recept
200 gram boekweitmeel* |
400 ml (4 dl) water of amandelmelk |
3 Eieren |
Snufje zeezout |
1/4 theelepel bakpoeder |
Kokosolie of roomboter |
2 Bananen |
Bosbessen / aardbeien / frambozen |
Kaneel |
*Boekweitmeel kun je onder andere vinden in de supermarkt en natuurvoedingswinkel.
Bereidingswijze
1. Doe het boekweitmeel, water of amandelmelk, bakpoeder, zeezout en de eieren in een kom en mix deze ingrediënten tot een glad beslag.
2. Snij de bananen in dunne plakjes.
3. Verhit in een koekenpan de kokosolie of boter.
4. Doe het beslag in de pan zodat de gehele bodem bedekt is. Boekweitpannenkoeken zijn wat dunner dan normale pannenkoeken. Leg hier direct wat plakjes banaan op en zorg dat er ook een klein beetje beslag bovenop de stukjes banaan zit. Anders branden ze snel aan als je straks de andere kant bakt.
5. Bak de boekweitpannenkoeken op een middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin.
6. Versier je boekweitpannenkoeken met bosbessen, frambozen of plakjes aardbei.
7. Strooi er naar wens wat kaneel over en serveren maar!
Variatietip: bak wat plakjes appel in kokosvet en beleg je pannenkoek ermee samen met wat rozijnen. Erg lekker in combinatie met kaneel. Jummie! Gebruik niet teveel rozijnen want ze bevatten veel suiker.
Aan dit soort voeding kan je serieus verslaafd raken. Je kunt ze met fruit eten zoals beschreven in dit boekweitpannenkoeken recept. Maar je kunt ze ook hartig eten met bijvoorbeeld wat plakjes avocado of gerookte zalm.