boekweitpannenkoeken recept
3 minuten leestijd

Boekweitpannenkoeken recept

René Dekker
Door: René Dekker
27 augustus 2018

Wij houden ervan: Boekweitpannenkoeken! En we delen ons recept met je. Heerlijk met banaan, aardbeien, bosbessen, frambozen of stukjes kokos.

Ze zijn eenvoudig en snel klaar te maken. Ideaal wanneer je even minder tijd in de keuken wilt doorbrengen. En het ruikt altijd zo lekker tijdens en na het bakken.

De traditionele pannenkoeken zijn natuurlijk ook erg lekker maar daar zit wel een hoop bloem en snelle suikers in. De voedingswaarden zijn nou niet bepaald gezond te noemen.

Boekweitpannenkoeken daarentegen zijn erg gezond. Ze bevatten langzame koolhydraten (lage glycemische index), zijn glutenvrij en eiwitrijk.

Ben je ook zo’n pannenkoekenliefhebber maar eet je liever geen snelle suikers? Of wil je minder brood eten? Dan is dit boekweitpannenkoeken recept voor jou!

Wil je minder brood eten? Deze boekweitpannenkoeken zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen, glutenvrij en een prima vervanging voor je boterham.

Gezondheid: Boekweitpannenkoeken VS normale pannenkoeken

Waarom zijn boekweitpannenkoeken dan gezonder dan normale pannenkoeken?

Boekweitpannenkoeken Normale pannenkoeken
Langzame suikers (lage GI) Snelle suikers (hoge GI)
Klein effect op je bloedsuikerspiegel Groot effect op je bloedsuikerspiegel
Kom je niet snel van aan Kom je snel van aan
Glutenvrij Bevat gluten
Tarwevrij Bevat tarwe

Maar het eten van boekweitpannenkoeken kent meer voordelen…

Boekweit is erg rijk aan vezels. Het bevat verschillende mineralen, zoals mangaan, koper, magnesium, fosfor en ijzer.

Ook bevat het vitamine B en rutine. De laatste is een flavonoïde die samen met vitamine C een sterke antioxidant vormt en helpt om cardiovasculaire ziekten te voorkomen.

klokje-15-minuten

Ingrediënten van dit boekweitpannenkoeken recept

200 gram boekweitmeel*
400 ml (4 dl) water of amandelmelk
3 Eieren
Snufje zeezout
1/4 theelepel bakpoeder
Kokosolie of roomboter
2 Bananen
Bosbessen / aardbeien / frambozen
Kaneel

*Boekweitmeel kun je onder andere vinden in de supermarkt en natuurvoedingswinkel.

Bereidingswijze

1. Doe het boekweitmeel, water of amandelmelk, bakpoeder, zeezout en de eieren in een kom en mix deze ingrediënten tot een glad beslag.

2. Snij de bananen in dunne plakjes.

3. Verhit in een koekenpan de kokosolie of boter.

4. Doe het beslag in de pan zodat de gehele bodem bedekt is. Boekweitpannenkoeken zijn wat dunner dan normale pannenkoeken. Leg hier direct wat plakjes banaan op en zorg dat er ook een klein beetje beslag bovenop de stukjes banaan zit. Anders branden ze snel aan als je straks de andere kant bakt.

5. Bak de boekweitpannenkoeken op een middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin.

6. Versier je boekweitpannenkoeken met bosbessen, frambozen of plakjes aardbei.

7. Strooi er naar wens wat kaneel over en serveren maar!

Variatietip: bak wat plakjes appel in kokosvet en beleg je pannenkoek ermee samen met wat rozijnen. Erg lekker in combinatie met kaneel. Jummie! Gebruik niet teveel rozijnen want ze bevatten veel suiker.

Aan dit soort voeding kan je serieus verslaafd raken. Je kunt ze met fruit eten zoals beschreven in dit boekweitpannenkoeken recept. Maar je kunt ze ook hartig eten met bijvoorbeeld wat plakjes avocado of gerookte zalm.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Jalin Media
Loethoeli-erf 15
3263 SJ Oud-Beijerland
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden

500!

KOOLHYDRAATARME RECEPTEN