Chia zaden helpen bij gezond afvallen

chia-zadenOmdat Chia zaden helpen bij gezond afvallen, helpt GezondAfvallen.nl jou natuurlijk graag met heldere informatie omtrent Chia zaden.

Sommigen noemen deze zaden zelfs een ‘superfood’. Misschien zijn de mensen die dit product proberen te verkopen wel verantwoordelijk voor deze benaming maar ik vind het prima dat de term superfood wordt gebruikt. De zaden bevatten namelijk enorm veel goede voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, hoogwaardige eiwitten en calcium.

En ook noemenswaardig; er zitten veel vezels in die een positieve uitwerking hebben op je bloedsuikerspiegel. Maar wat valt er eigenlijk nog meer over te weten? Hoe kun je het gebruiken? En waar kun je het kopen? Nou, daar komt ie dan…

Wat is Chia zaad?

Chia zaadjes zijn afkomstig van de Salvia hispanica. In de volksmond Chia genoemd. De plant is familie van bijvoorbeeld de pepermunt- en rozemarijnplant. De Salvia hispanica komt oorspronkelijk uit de Vallei van Mexico waar ooit de Azteken woonden.

chia-zaden-uitvergrootHet is het vermelden waard dat chia zaad door de Azteken als waardevoller werd gezien dan goud. De zaden behoorden tot een belangrijk onderdeel van hun dieet.

De zaadjes van Chia zijn ongeveer 1 bij 2 mm en ze zijn praktisch smaakloos. Op de uitvergrote foto links zie je dat ze variëren van kleur. Wit, beige en bruin. Als je ze zo ziet lijken het net kiezelstenen. Maar wel erg gezonde stenen dan. Of je Chia nu gezonde kiezelstenen wilt noemen of een superfood, dat laat ik aan jou over…

Wat zit er precies in Chia zaad?

In de intro van dit artikel noemde ik al 3 voedingsstoffen op die in Chia zitten. Maar wat zit er nou eigenlijk allemaal precies in deze zaden? Hieronder zie je een overzicht van de voedingsstoffen per 28 gram Chia zaad (ongeveer 2 volle eetlepels):

 • 4 g eiwitten
 • 9 g onverzadigde vetzuren (gezonde vetten die je lijf nodig heeft, ook bij afvallen)
 • 18% van de ADH calcium
 • Daarnaast zitten er nog andere gezonde mineralen in zoals magnesium, ijzer, fosfor en mangaan

Chia zaad Bevat bovendien 40% van de ADH aan voedingsvezels (bij een dagelijkse inname van 2000 kilocalorieën).

Wat zijn de voordelen van Chia zaden?

Verzadigd gevoel – De vezels en eiwitten geven je langer een vol gevoel waardoor je minder trek krijgt. Het kan je dus helpen als je gewicht wilt verliezen.

Bloeddrukverlagend – Chia zaad werkt bloeddrukverlagend. Voor mensen die last hebben van een hoge bloeddruk worden Chia zaden zeker aangeraden.

Betere stoelgang – Last van je stoelgang? Door de grote hoeveelheid vezels in de Chia zaden werkt je stoelgang een stuk beter. Zelf een beschadigde darmwand kan in sommige gevallen worden hersteld.

Diabetes tegengaan – Mensen met diabetes kunnen hun bloedsuikerspiegel beter onder controle houden met Chia zaden. Het gevolg is dat ze minder insuline nodig hebben en eenvoudiger kunnen afvallen. Ook personen die tot de diabetes risicogroep behoren hier zelfs uit komen.

Bijwerkingen van chia zaad

De meeste mensen ervaren gezondheidsvoordelen bij het gebruik van chia zaden. Er kunnen soms echter ook bijwerkingen optreden. Ben je van plan chia zaden te gaan gebruiken? Houd dan rekening met de volgende punten. Overleg met je huisarts in geval van twijfel. En stop met het gebruik van deze zaden wanneer je vervelende bijwerkingen ervaart.

 • Chiazaad heeft een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking. Dit kan voor sommigen positief zijn (bijvoorbeeld mensen met een hoge bloeddruk). Maar wanneer je bloedverdunners, bloeddrukverlagers of vochtafdrijvende medicijnen gebruikt dien je chizaden niet te gebruiken. Je zou wel met je arts kunnen overleggen of je één van deze medicijnen kunt afbouwen en tegelijkertijd het gebruik van chiazaden kunt opbouwen. Verder dienen mensen met een lage bloeddruk ook geen chia zaden te gebruiken.
 • Sommige mensen ervaren diarree, misselijkheid, winderigheid of een opgeblazen gevoel bij het gebruik van chiazaden.
 • De zaden kunnen bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken.
 • Chiazaden absorberen tot wel 9 keer hun gewicht aan water. Zorg dus dat je er voldoende bij drinkt of de zaden eerst laten weken voor consumptie.

Hoe gebruik je Chia zaden?

Je kunt de Chia zaden in koud water een half uurtje à een uurtje laten weken (sommige mensen laten het een nachtje weken). De zaden gaan dan open en er vormt zich een soort gelei. Je kunt deze gelei bijvoorbeeld door je havermout / Brinta ontbijt of smoothie mengen. Hier verandert de smaak niet van.

Waar kun je Chia zaden kopen?

Je kunt de het bijvoorbeeld halen op de biologische markt en bij sommige voedingsspeciaalzaken. Maar je kunt Chia zaden ook eenvoudig online bestellen.

Ps. Ik kan Chia zaden niet meer weg denken uit mijn voeding. Er zitten zo veel goede voedingsstoffen in. Van deze ‘superfood’ word ik echt blij. Zeker als ik hoor dat meer en meer mensen het ontdekken. Gebruik jij al Chia? En zo ja hoe verwerk je het dan in je eten / drinken? Ik ben erg benieuwd! Laat je een reactie achter? Dat zou ik erg tof vinden! Alvast bedankt :-)

Reacties

 1. Margreet v.d.Hoff zegt

  Hallo,
  Ook ik ben super enthousiast over het gebruik van chiazaad. Heb het idee dat ik helderder in m’n hoofd ben en de behoefte aan koffie is sterk verminderd. Ik neem in de ochtend 1 eetl geweld in water als ontbijt en later in de ochtend soya-yoghurt met nog een gewelde eetl zaad. Heb beduidend minder behoefte aan tussendoortjes en ben in enkele weken wat afgevallen. Dit was overigens niet mijn streven, want mijn gewicht is oke. Ik geloof alles wat er over geschreven wordt en raad anderen ook aan het zaad te gebruiken.

 2. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Margreet,

  Wat goed om te horen zeg, Super.
  Ik merk zelf ook dat het de behoefte aan tussendoortjes vermindert.

  Bedankt voor je berichtje!

  Groetjes,
  Tycho

 3. Martine zegt

  Hoeveel chiazaden kun je eten op een dag?

  Overigens vind ik de prijs nogal meevallen. Vaak zijn de prijzen van ‘superfoods’ torenhoog en laat ik het maar.

 4. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Martine,

  Ik eet zelf 2 eetlepels per dag (door de havermout, smoothie of salade). Op dagen dat ik sport neem ik 2x op een dag 2 eetlepels. Je kunt wel meer eten maar met 2 a 4 eetlepels krijg je al heel wat goede voedingsstoffen binnen. Naast een gevarieerde voeding is dat voldoende. Op basis van 2 eetlepels per dag doe je met een zak van een kilo doe ik dan ongeveer 35 dagen.

  Groetjes,
  Tycho

 5. Stef zegt

  Ik at (of eigenlijk dronk) de chia al, maar nu door dit artikel meer gaan gebruiken, het vult goed en het is ook nog lekker op de manier hoe ik het heb gelezen ergens klaar maak, gewoon 2 a 3 uurtjes in de appelsap zetten en dan flink wat zaden erin, hierdoor verdwijnt de dorst en de eetlust. Goed voedsel om aan te raden.

  gr

 6. Marga zegt

  Hallo,

  Ik ben zeer tevreden over jullie site, sinds 3 weken gebruik ik chiazaden en drink groene smoothies, mijn stoelgang is nu goed kan dagelijks naar toilet, hiervoor 1 x per 1-2 weken. Ik ben zelfs afgevallen, honger gevoel is vermindert en minder koffie gaan drinken.
  Ik lees dat je de chiazaden eerst kan wellen, maar die ik gekocht heb zijn hele kleine zwarte zaadjes, gekocht in een reformzaak waar ze mij vertelden dat dit niet nodig
  is klopt dit?
  Veel suc6 met jullie site ben er helemaal fan van.
  Groetjes,
  Marga

 7. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Marga,

  Wooooow! Wat een mooie resultaten zeg!
  Wat fijn om te horen dat de gezonde voeding je op zo veel fronten helpt.

  De zaadjes hoef je niet per se te weken. Ik doe ze zelf vaak door een smoothie of door de havermout. Dan gaan ze door het vocht al een beetje open.

  Groetjes,
  Tycho

 8. Dennis Gorree zegt

  Hallo,
  Ik gebruik het Chia zaad niet om af te vallen maar ivm de voedingsstoffen en als vervanging van brood. Sinds ik het gebruik blijft mijn ontlasting geel en is iets zachter. Is dit normaal en treedt dit bij iedereen op?
  gr. Dennis

 9. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Dennis,

  Ik gebruik ook ongeveer 2 a 3 eetlepels chia zaadjes per dag. Ik merk zelf geen verschil in de kleur of hardheid van mijn ontlasting maar dat kan per persoon verschillen. Je zou een paar dagen kunnen stoppen met de chia zaden om te kijken of de kleur daardoor verandert.

  De zaden zijn in ieder geval erg goed voor je stoelgang (veel vezels).

  Groetjes,
  Tycho

 10. Linda zegt

  Hallo,

  Toevallige had ik op internet iets over chia zaad gelezen.
  Ik heb het toen gekocht, en oeps meteen verslaafd, zo lekker.
  Maar ik lees hier dat ze het oplossen in water of smoothie’s.
  Ik eet het rauw gewoon op de boterham strooien of gewoon uit de eetlepel,
  of in yohurt, mijn vraag is, moet je het oplossen ?
  Dank bij voorbaat.

  Grt Linda

 11. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Linda,

  Je hoeft de chia zaden niet per se te weken voor consumptie. Je kunt het gewoon zo eten.

  Groetjes,
  Tycho

 12. Anoniem zegt

  Hallo Dennis, dat heb ik ook! Ik vroeg me ook al af of dit door de chia zaadjes kwam die ik dagelijks gebruik. Ongeveer 2 a 3 eetlepels bij het ontbijt.
  MVG Anoniem

 13. leslie zegt

  Ben ook net met Chia begonnen….liet ze vanmorgen voor het eerst wellen…daar schrok ik wel van want het werd een harde bonk! is dat wel goed in je darmen? gebeurd dit proces ook zo in je buik? verder merk ik ondanks mijn korte gebruik al energieboosts! en koffie ben ik zelf gaan minderen…hooguit nog 2 kopjes per dag of is dat ook al te veel….argh! De behoeft heb ik nog steeds vooral mijn ochtendkopje kan ik niet missen!

 14. Moon zegt

  Interessant, dacht ik, die chiazaden. Lekker, gezond en makkelijk in gebruik, wat wil een mens nog meer. Bestellen die handel! Maar… omdat ik me nooit op één bron verlaat, zocht ik even verder naar informatie over dit ‘superfood’ en toen bleek al snel dat ik het beter niet kan eten. Het heeft namelijk een bloedverdunnende werking en dat is samen met de bloedverdunnende medicijnen die ik moet gebruiken tegen trombose niet aan te raden. En er zijn nog andere, soms heel wezenlijke nadelige effecten. Misschien handig om die ook even te vermelden. Alleen de voordelen benoemen en niet de nadelen, dat kan gevaarlijk zijn.

 15. GezondAfvallen.nl zegt

  Beste Moon,

  Bedankt voor je feedback. Ik zal een stukje tekst aan het artikel toevoegen over de bloedverdunnende werking van chia zaden.

  Wat ik echter niet snap is dat je dat een nadelig effect vindt. Als ik zou kunnen kiezen tussen gezonde voeding of medicijnen om mijn bloed te verdunnen, dan zou mijn voorkeur toch echt uit gaan naar gezonde voeding. ‘We’ lijken alle kwaaltjes tegenwoordig maar met een medicijn te willen oplossen terwijl voeding vaak dezelfde kracht heeft. En gezonde voeding kan heel veel klachten voorkomen. Dat neemt niet weg dat medicijnen soms echt nodig kunnen zijn maar ik denk dat we met gezonde voeding heel veel medicijnen vaarwel kunnen zeggen. Misschien eens een idee om dit met je huisarts te overleggen?

  Groetjes,
  Tycho

 16. Marina zegt

  Ik eet nu zo’n 2 weken chia, ik doe het bij mijn yoghourt ’s morgens. Ik lees hier dat sommigen hier minder koffie drinken, het was mij nog niet opgevallen, maar inderdaad ik drink ook veel minder koffie nu. En drang naar snoepjes is ook veel minder!
  En chia is nog lekker ook, blij dat ik het ken!

 17. Anna v/d Berg zegt

  Ik dacht dat Chiazaad hetzelfde was als lijnzaad, maar ik lees dat nergens terug? Kan iemand mij hier mischien een antwoord op geven. Alvast bedankt, grt. Anna, Ps. ik slik ook bloedverdunners.

 18. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Anna,

  Chiazaad is niet hetzelfde als lijnzaad. Wel hebben beide een bloedverdunnende werking. Bij het gebruik van bloedverdunners, overleg eerst met de voorschrijvende arts voordat je deze zaden eet.

  Groetjes,
  Tycho

 19. Ans van den Berg zegt

  Ik gebruik nu twee weken Chia zaad en inderdaad, mijn spijsvertering werkt nu best wel een stuk beter! Verder at ik al heel lang goji- en moerbei bessen. Ook cranberry’s en havermout + daarin wat gedroogde gesneden stukjes Spaanse (ook wel genoemd baby vijgen) en ik vindt het superheerlijk, en já óók deed ik al afwisselend met appel en kaneel of ander fruit, oftewel met magere yoghurt of kwark. Ik ben zelf chronisch-pijnpatiënt en heb diabetes had te hoog cholesterol, en bloedverdunners i.v.m. in februari een TIA en daar weer verstopte halsslagader, erfelijke afwijking. In één van mijn hartkleppen gevonden. Ik slik veel morfine, Paracodeïne, minder van Diazepam, temazepam, één plaspil. En zit nu op de helft van mijn lyreca dat was 600mg per dag. En zit nu op 300 mg, maar ik heb nóg niet met mijn huisarts gesproken over de zaden, ben wel van plan om dat z.s.m. te doen maar wilde eerst is zien of het iets met mij zou doen. Ik neem ook niet 2 of meerdere eetlepels van de chia zaden e.o. de b.v. wat ik ook al gebruikte hiervoor de Lijnzaad waar ik niet beter van kon ontlasten! Dus… Wie oh Wie kan mij nóg enige raad geven voor b.v.d. Mijn vele Medicatie al vele lange jarennn. Groetjes, Anna

 20. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Ans,

  Dat klinkt erg vervelend allemaal! Knap dat je zo bewust bezig bent met gezonde voeding. Ik hoop dat het je lichaam helpt ondersteunen.

  Wat betreft de medicijnen kan ik je niet adviseren. Hiervoor kun je echt het beste een arts raadplegen (ook voor het gebruik van de chia zaden in combinatie met je klachten).

  Wat betreft je diabetes (type 2?). Het is belangrijk om voeding te consumeren met een laag glycemische waarde. In dit artikel kun je daar wat meer over lezen:

  https://gezondafvallen.nl/glycemische-index

  Ik wens je heel veel succes met gezond eten en hoop dat wat verlichting van je klachten zult ervaren.

  Groetjes,
  Tycho

Plaats zelf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *