chlorella
7 minuten leestijd

Chlorella – een complete en krachtige voedingsbron

René Dekker
Door: René Dekker
4 November 2015

Chlorella wordt terecht een superfood genoemd.

Het is één van de meest complete en geneeskrachtige voedingsbronnen die onze planeet te bieden heeft.

Deze super-alg draagt ook wel de naam ‘voedsel van de toekomst’. Het zou een verschil kunnen maken tussen leven en dood bij een wereldvoedselcrisis.

Bij talloze klachten en aandoeningen, van hoge bloeddruk tot darmproblemen en van vermoeidheid tot vormen van kanker, kan chlorella verlichting bieden.

In dit artikel zetten wij uitéén waarom dit zeeplantje zo’n ontgiftende en geneeskrachtige werking heeft.

Lees verder en ontdek alle voordelen voor jouw gezondheid.

Wat is chlorella?

Chlorella is een groene zoetwater-alg. Het is een ééncellig plantje en behoort dus tot de micro-organismen. Het maakt deel uit van de stam van groenwieren en heeft geen wortels, takken of bladeren.

In de zeeën en meren leven meer dan 26.000 soorten algen. Chlorella bestaat al bijna 2 miljard jaar. Het werd in 1890 ontdekt door een Nederlandse microbioloog.

In de jaren ’40 en ’50 was er in de westerse wereld veel angst voor een oncontroleerbare bevolkingsgroei. Samen met veel andere planten werd chlorella toen gezien als mogelijke onuitputbare voedingsbron en er werd veel geëxperimenteerd met kweekmethodes. Helaas bleek dat het kweken ervan toch niet zo makkelijk en snel ging als men dacht.

De alg wordt tegenwoordig gekweekt in ondiepe zoetwater-bassins in subtropische gebieden. Naast het gebruik voor superfood wordt het ook in de cosmetica gebruikt en als veevoer verkocht. Het zou ook gebruikt kunnen worden als biobrandstof.

Wat chlorella kan doen voor jouw gezondheid?

De celwand van chlorella heeft een bijzondere eigenschap: deze bindt gifstoffen en zware metalen zoals kwik aan zich, om ze vervolgens af te voeren. Daarmee wordt het bloed gereinigd. Het is dus een uitstekende ontgifter en wordt gebruikt bij detox-kuren.

Het bevat het belangrijke antioxidant chlorofyl. Deze stof wordt ook wel ‘bladgroen’ genoemd en is supergezond. Chlorofyl zorgt onder andere voor een goed zuurstoftransport in het bloed.

Vitaminen en mineralen

Chlorella staat bol van vitaminen. Alle vitaminen zijn aanwezig zoals vitamine B9/B11 (foliumzuur). Alleen vitamine D ontbreekt; daarvan kun je een supplement slikken.

Mineralen zijn ook volop aanwezig. Zo hoef je je geen zorgen te maken over je dagelijkse portie ijzer; één eetlepel poeder bevat al 300% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!

Zink is een belangrijk mineraal, bijvoorbeeld voor sterk haar en sterke nagels.

Natrium en kalium zorgen voor een goede vochtbalans in je lichaam.

Verder bevat chlorella het spoorelement selenium. Spoorelementen komen in kleine hoeveelheden voor in voeding en je hebt er maar weinig van nodig, maar het doet veel goeds voor je lichaam. Selenium bijvoorbeeld beschermt de cellen en helpt zo te beschermen tegen vrije radicalen.

Chlorella helpt bij diverse aandoeningen

Chlorella kan bij veel aandoeningen uitkomst bieden, waaronder hoge bloeddruk (hypertensie) en bloedarmoede. Als Ook tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen hier last van. Je kunt dan ook chlorella gebruiken. Doe dit wel in overleg met je arts.

Als je insuline-resistent bent kun je veel resultaten boeken. De alg stabiliseert namelijk de bloedsuikerspiegel. Patiënten kunnen weer gevoelig worden voor insuline. Dit is gebleken uit onderzoek met ratten. Uiteraard is meer onderzoek nodig om harde bewijzen hiervoor te verkrijgen. Desondanks is het zeker het proberen waard.

De resultaten voor fibromyalgie-patiënten zijn wisselend, maar onderzoek heeft aangetoond dat de pijnklachten voor sommige fibromyalgie-patiënten kunnen worden gereduceerd, tot 22%.

Er is eveneens veel onderzoek gedaan op het gebied van lever kanker. Uit onderzoek met ratten is gebleken dat chlorella het afstoten van dood weefsel (door het lichaam) op gang kan brengen. Zo kan chemotherapie voorkomen worden.

De superfood heeft verder een positieve werking op de hersenen. Het werkt zeer goed tegen stress en helpt je om je beter te concentreren. Doordat de gemoedstoestand wordt verbeterd wordt chlorella ook ingezet bij depressie.

Het kan je lichaamscellen, bijvoorbeeld zenuwweefsel, in een razend tempo vernieuwen.

Chlorella verhoogt je energielevels. Het versterkt het immuunsysteem en werkt ontstekingsremmend.

Als je wilt ontzuren kan chlorella je daar zeker bij helpen: het heeft een neutrale pH-waarde die bijdraagt aan een gezonde darmflora. Het verbetert de stoelgang, bijvoorbeeld in geval van verstopping.

Het biedt permanente verfrissing bij slechte adem.

Eiwitten en aminozuren

Als vegetariër of veganist is chlorella een welkome aanvulling op je voeding. Het bevat een proteïne-gehalte (eiwitten) van 60% en tevens vitamine B12.

Ook zijn alle essentiële aminozuren aanwezig die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten. Hoe meer aminozuren er in het eiwit zitten, hoe completer het eiwit is qua voedingsstoffen.

Als je intensief sport en spieren wilt aanmaken zonder je vetpercentage te laten stijgen, is het een ideaal product.

Glucosamine is een aminosuiker in chlorella dat een belangrijke bouwstof vormt voor het kraakbeen. Deze stof is in ons voedsel nauwelijks te vinden. Het zit vaak in medicijnen voor artrose-patiënten. Het zorgt voor meer mobiliteit met minder pijnklachten.

Chlorella is een bron van omega 3 (meervoudig onverzadigde) vetzuren. Als je geen of weinig vis eet dan zijn algen een zeer goed alternatief. Omega 3 vetzuren zijn onmisbaar voor je lichaam, voor onder andere een sterk afweersysteem, een uitgebalanceerde hormoonhuishouding en goed functionerende hersenfuncties.

Verschil tussen chlorella en spirulina

Vaak wordt chlorella ingenomen in combinatie met spirulina.

Spirulina is een zoutwateralg en heeft eveneens enorm veel gezondheidsvoordelen. De algsoorten hebben veel van elkaar weg.

Het belangrijkste verschil is dat chlorella geen jodium bevat en spirulina er vol mee zit. Chlorella bevat ook meer chlorofyl en omega 3 dan spirulina.

Gebruik en dosering

Je kunt chlorella in natuurwinkels kopen of online. Het is verkrijgbaar in de vorm van tabletten, capsules, poeders en sap.

De prijzen variëren nogal. Het is wel erg belangrijk dat je een product van hoge kwaliteit koopt.

Dat betekent bijvoorbeeld dat je erop let dat de celwand van de pil gebroken is. De celwand is namelijk niet verteerbaar voor mensen. Als de celwand nog intact is dan heb je er niks aan want dan slik je de pil door en poep je ‘m weer uit zonder effect. De controle hierop is in Nederland goed geregeld.

Qua voedingsstoffen is het belangrijk dat er voldoende zuivere chlorella inzit en niet vol zit met vulmiddelen.

Soms is het lastig om te controleren of het product niet afkomstig is van een vervuild gebied. Als het product organisch is, is het meestal een stuk betrouwbaarder, maar de fabrikant moet eigenlijk regelmatig tests doen om te controleren of er geen zware metalen inzitten.

Je neemt de chlorella ‘s morgens in want je krijgt er veel energie van tijdens de dag. ‘s Avonds kun je het beter niet innemen omdat je dan wellicht niet goed kan slapen.

Voor een optimale werking neem je per dag een hoeveelheid van minimaal 4 gram.

Het detox proces werkt nog beter in combinatie met het bezoeken van een infrarood sauna. Je neemt de chlorella 2 uur voodat je de infrarood sauna ingaat (voor 20 minuten). De chlorella zit dan in je darmen en kan daar de gifstoffen aan zich binden.

Ook in het gebruik tijdens de maaltijd met vette vis en koriander werkt het product zuiverend. Aangezien vis ook vaak veel gifstoffen bevat trekt de chlorella deze er gelijk uit.

Bewaar het product op een koele donkere plek in een goed afgesloten verpakking.

Mogelijke bijwerkingen van chlorella

Sommige mensen reageren heftig op chlorella, in de vorm van diarree en/of misselijkheid.

Van de geur en smaak kan je sowieso misselijk worden, maar hier wen je redelijk aan op den duur.

Andere mensen kunnen last krijgen van hartkloppingen. Het is daarom belangrijk dat je de dosering goed opbouwt en eventueel weer teruggaat naar een dosis waar je je goed bij voelt.

Wel kunnen bepaalde bijwerkingen juist deel uitmaken van het ontgiftingsproces. Je voelt je dan een paar dagen niet zo goed omdat je lichaam aan het detoxen is.

Je kunt dit zelf aanvoelen en als je twijfelt, bel dan je huisarts.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Adresgegevens:

Lucretia van Merkenlaan 33
3906 WB Veenendaal
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden