3 minuten leestijd

De gezondheidsvoordelen van knoflook

René Dekker
Door: René Dekker
9 februari 2021

Aan bepaalde voedselsoorten wordt al eeuwenlang een bepaald genezend en helend effect toegekend. Knoflook staat hoe dan ook in de top van dit rijtje. En niet alleen op het gebied van gezondheid, het zou zelfs beschermen tegen vampiers conform folklore… Hoewel er kanttekeningen kunnen worden gezet bij de credibiliteit van de laatste stelling, is wel degelijk gebleken dat knoflook vele heilzame toepassingen kent. Knoflook is gezond! Dus eet het vooral zo vaak je wilt, al is het wel zaak een beetje het tijdstip in acht te nemen. Ga je daarna nog een avondje op pad dan kun je de knoflookteen beter links laten liggen. We kennen allemaal de enigszins sterke geur die het verspreid! Maar de voordelen liegen er niet om, hierbij volgt een kleine greep van bewezen effecten die knoflook kan hebben op je gezondheid.

Cholesterolverlagend

Een te hoog cholesterolgehalte is een schrikbarend veel voorkomend fenomeen, ook in Nederland. Het Nationaal Kompas schrijft: “Gemiddeld heeft 23,2% van de Nederlandse bevolking van 30 tot en met 70 jaar hypercholesterolemie, dat wil zeggen dat hun totaalcholesterolgehalte gelijk of hoger is dan 6,5 mmol en/of zij cholesterolverlagende medicijnen gebruiken.” Grofweg kan cholesterol worden ingedeeld in gunstig (HDL-gehalte) en ongunstig (LDL-gehalte). Tezamen vormen zij het totale cholesterolgehalte. Knoflook (zowel vers als in supplementen) kan volgens diverse studies zowel het LDL als het totale gehalte verlagen met maar liefst 10 tot 15%. Het grappige is, dat het vrijwel geen invloed lijkt uit te oefenen op het gunstige HDL gehalte.

Gezondheid
Gezondheid

Bloeddrukverlagend

Een te hoge bloeddruk komt in Nederland zelfs nog vaker voor! Wederom cijfers uitgegeven door het Nationaal Kompas: “Gemiddeld heeft 31,4% van de Nederlanders van 30 tot en met 70 jaar hypertensie, dat wil zeggen zij een bloeddruk hebben waarvan de bovendruk (systole) ≥ 140 mmHg en/of de onderdruk (diastole) ≥ 90 mmHg en/of dat zij bloeddrukverlagende medicatie gebruiken.” In een Amerikaanse studie is vastgesteld, dat een bepaalde dosis knoflook gedurende een periode van 24 weken, exact hetzelfde effect had als een bekend bloeddrukverlagend medicijn. Een hoge bloeddruk kan mede hartfalen en beroertes veroorzaken, dus het voordeel van knoflook is hiermee onomstreden.

Tegen verkoudheid en griep

Een groot deel van ons kampt jaarlijks met de vervelende gevolgen van verkoudheid of griep. Zou knoflook wellicht een beter middel kunnen zijn dan een griepprik? Een Amerikaanse studie heeft uitgewezen, dat mensen die dagelijks knoflook innamen aanzienlijk minder snel ziek werden; maar liefst 63% van de deelnemers zag de kansen op ziekte verminderen. En van dit soort onderzoeken zijn er nogal wat.

Naast deze toepassingen, is bewezen dat knoflook meerdere gunstige uitwerkingen heeft. Het kan je lichaam vrij maken van giftige stoffen zoals lood, het bevat een aanzienlijke hoeveelheid aan vitaminen en mineralen en juist weinig calorieën en het geeft mensen een algemeen gevoel van gezondheid en welbehagen. Het zou zelfs sportprestaties verbeteren. Dus vind je het lekker om met knoflook te koken? Ga hier vooral mee door! Knoflook is een uiterst gezond middeltje dat op vele fronten werkt aan een gezondere huishouding in je lichaam. 

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Jalin Media
Loethoeli-erf 15
3263 SJ Oud-Beijerland
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden

NIEUW!

KOOLHYDRAATARME RECEPTEN