Afvallen door water drinken

afvallen-water-drinkenDoor water te drinken in plaats van suiker en koolhydraat houdende drankjes kun je eenvoudig honderden Kilocalorieën per dag wegstrepen. Maar er zijn meer voordelen…

Wanneer je meer water drinkt zit je sneller vol en is het makkelijker om minder te eten. Maar hoe zit dat nou allemaal precies? En hoeveel moet ik dan per dag drinken? In dit artikel lees je alles over afvallen door water drinken.

Hoeveel water moet je per dag drinken?

Hoeveel water je per dag moet drinken hangt af van jouw lichaamsgewicht. Per dag is 1,8 liter ongeveer het gemiddelde wat een mens moet drinken. Maar de ideale hoeveelheid water die je per dag drinkt is afhankelijk van je lichaamsgewicht.

Wil je weten hoeveel water je het beste per dag kunt drinken? Je kunt dit eenvoudig berekenen door je lichaamsgewicht te nemen en dit met 0,03 te vermenigvuldigen. Dus als je bijvoorbeeld 75 kilo weegt is dat 75 x 0,03 = 2,25 liter water per dag.

Tijdens het afvallen mag je best wat meer water drinken dan deze richtlijn. Zeker wanneer je veel sport. Maar maak het ook weer niet te gek…

Te veel water drinken kan schadelijk zijn

te-veel-water-watervergiftigingHet klinkt misschien vreemd maar het bestaat echt: een watervergiftiging. Net als met ieder voedingsmiddel kun je er ook teveel van binnenkrijgen. Volgens Cardioloog Peter Klootwijk van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, is het drinken van 2,5 liter water per dag normaal gesproken het maximum.

Drink je onder normale omstandigheden veel meer dan loop je het risico op een watervergiftiging. In bepaalde omstandigheden kun je wel meer water drinken dan 2,5 liter water per dag. Wanneer je bijvoorbeeld veel sport of als je veel transpireert door het warme weer.

Wanneer je teveel water drinkt daalt het zoutgehalte in het bloed en passen de cellen zich daar op aan. Het gevolg is dat de cellen meer water opnemen en gaan opzwellen. Zo kunnen bijvoorbeeld opgezwollen hersencellen tegen de zenuwen gaan drukken (kans op hoofdpijn).

Maar als je zo veel water hebt gedronken dat de bloedvaten door de cellen worden dichtgedrukt, ontstaat er zuurstofgebrek en is er kans op bewusteloosheid of zelfs overlijden. Maar dit gebeurt niet zomaar… let er gewoon op dat je voldoende drinkt maar maak het niet te gek.

Voordelen van voldoende water drinken

Er zijn vele voordelen te noemen voor het drinken van voldoende water…

 • Je stofwisseling draait tot wel 3% sneller, dus je verbrand meer vet
 • Water drinken i.p.v. frisdrank of andere suikerrijke drankjes bespaart je vele kilocalorieën
 • Je krijgt meer energie
 • Water drinken vermindert het hongergevoel
 • Water helpt afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen

Makkelijker afslanken: Drink water voor elke grote maaltijd

Dit is een heel eenvoudige methode waarmee je kunt afvallen. Het is een simpel trucje waardoor je eerder vol zit. Drink voor elke grote maaltijd 1,5 a 2 normale glazen water. Hiermee kun je (naast het resultaat van een dieet) ongeveer 2 kilo per 10 weken extra vermageren. Je zit gewoon veel eerder vol en eet minder veel. Gezonde gewoonte dus!

Vind je het lastig om voldoende water te drinken?

Dan volgen hier een paar tips die je hierbij misschien kunnen helpen…

 • Koop 4 flesjes bronwater (halve liters) en bewaar de lege flesjes, vul ze vervolgens elke ochtend met kraanwater en drink ze gedurende de dag (dan zie je aan het einde van de dag precies hoeveel je gedronken hebt)
 • Neem een flesje mee water mee als je gaat sporten
 • Voeg wat druppels citroensap toe aan je water voor een smaakje

Onthoud dus dat water een zeer belangrijke rol speelt bij het afvallen. Het is misschien wel even wennen al dat water, maar denk maar aan alle voordelen… minder calorieën (die je normaal met bv frisdrank binnenkrijgt)… je stofwisseling gaat sneller… minder trek in eten… meer energie…

En wanneer je de tips op deze pagina gaat toepassen in je leven, zul je merken dat het drinken van voldoende water, echt helpt bij het verliezen van meer gewicht. En je voelt je gewoon stukken beter.

Hoe zorg jij dat je voldoende water binnenkrijgt? Hoeveel drink je gemiddeld per dag? Misschien heb je nog goede tips voor de lezers? Deel je verhaal hieronder :-)

Reacties

 1. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi John,

  Koffie is geen goede vervanger voor water. Tuurlijk, er zit wel water in. En we willen je ook niet je bakje koffie afpakken ;-)

  Maar 8 koppen is wel erg veel. Onderzoekers zijn er nog niet helemaal over uit. Alleen volgens veel specialisten kun je beter niet meer dan 2 koppen koffie per dag nemen. Zelf drink ik helemaal geen koffie meer. Dat was in het begin best even wennen.

  Nu weet ik niet beter meer. En mijn energie is er in de eerste 2 weken misschien even minder op geworden, daarna voelde ik mij juist veel energieker! Alleen ’s ochtends duurt het iets langer voordat ik helemaal wakker ben. Ach, het zij zo.

  Mijn advies:

  – Probeer af te bouwen met koffie drinken.
  – Drink water i.p.v. de koffie (zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt).
  – Als je nog koffie drinkt doe er dan geen suiker en melk in (ook geen zoetjes).

  Ik hoor vaak dat veel mensen koffie zonder suiker of zoetjes niet lekker vinden maar als je het een paar weken probeert went het meestal wel.

  Groetjes,
  Tycho

 2. John zegt

  Ik drink zo’n 2,5 liter vocht per dag, niet alleen water maar ook koffie.
  Is koffie een een goede vervanger van water? En hoeveel koffie mag ik maximaal drinken per dag?
  Ik drink nu 8 bakkies per dag en dat is toch ook al best veel water toch?

  John

 3. rick zegt

  ik ben een jongen van bijna 17,
  ik ben 75 kilo,
  en 191 lang,
  ik doe een sportopleiding en sport 20 uur per week,
  ik probeer wat aftevallen, (vetpercentage 15%)
  nou drink ik soms 4 liter water, thee of melk op een dag,
  ik dit slecht ??

 4. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Rick,

  Voor iemand van 75 kg die niet sport is 2 a 2,5 liter water per dag een ideale hoeveelheid om te drinken. Zeker als je wat wilt afvallen. Maar voor zeer actieve sporters (zoals jij) mag daar best wat bovenop. 4 liter is dan prima en niet te veel. Zeker wanneer je veel cardio doet verliest je lichaam snel vocht. De formule ‘lichaamsgewicht x 0,03’ wordt gebruikt als richtlijn. Daar mag je dus best boven wanneer je veel sport. Je vetpercentage en BMI zijn overigens prima in orde :-) Succes met het afvallen!

  Groetjes,
  Tycho

 5. Charlie zegt

  Hoi,

  Ik ben een man van 22, ik sport 4 à 5 keer in de week en drink dagelijks 3,5 à 4 liter water. Nu wezen mijn vrienden erop dat ik belachelijk veel water dronk en dat ik op moet passen voor een vergiftiging. Zelf heb ik altijd begrepen dat veel water drinken geen kwaad kon, al helemaal niet als je regelmatig sport. Bovendien heb ik regelmatig dorst, dus drink ik gewoon als ik dorst heb. Mijn vraag is of ik ook slecht bezig ben of dat allemaal wel meevalt?

  Groetjes
  Charlie

  • daniel zegt

   Ik heb 190 kilo gewogen dat komt door dat ik een zwaar auto ongeluk heb gehad heb .Ik heb bijna een jaar in het AMC l gelegen ik had een whiples en het dachs.bord in mijn knie gehad door iemand die stom dronken de voorrang weg overstak met zijn auto hij was stom dronken in Amsterdam .Ik moest leren lopen en ben blij dat ik weer lopen kan en leef .Toen ik weer liep zei de arts je moet per dag 3 liter water drinken dan ben zo weer op je oude gewicht dat heb ik gedaan en ik was binnen 4 maanden weer op 83 kilo ik had maat broek 28 nu heb ik maat 46 ik had 4 maanden geleden 48 maar nu 46 , Ik drink nog steets water 2.5 liter per dag en drink en ik rook ook niet. ik voel me zeer goed en ben weer blij dat ik weer lopen kan.Maar water is zeer goed voor je lichaam .Maar je moet wel even sterk in je schoen staan .Maar dat vergeet ik nog te zeggen water is ook goed voor je huid je krijgt er geen vellen aan die er dan bij hangen je huid blijft er zeer mooi bij .Ik heb het ervaren geloof me maar

 6. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Charlie,

  Voor een juist antwoord op je vraag zijn de volgende punten van belang…

  1) Hoeveel weeg je? Je kunt je lichaamsgewicht x 0,03 doen om te zien wat je als basis het beste kunt drinken.

  2) Zweet je veel tijdens het sporten? Als je bijvoorbeeld 4 à 5 keer in de week een uur (of meer) sport dan heeft je lichaam extra vocht nodig. Zeker als je flink aan cardio doet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je lichaam tijdens het trainen 1 à 1,5 liter vocht kwijtraakt / gebruikt. Dit moet dan ook weer aangevuld worden. Je kunt dan deze hoeveelheid water optellen bij de hoeveelheid van punt 1.

  3) Voel je je goed bij het drinken van 3,5 à 4 liter water? Als je geen last van hoofdpijn hebt en je voelt je verder goed dan is er naar mijn weten niks aan de hand.

  Groetjes,
  Tycho

 7. jacquelien zegt

  hallo..

  ik ben 26 februari bevallen van mijn 2e zoontje. (3 maanden geleden dus) nu sport ik 2x per week en ik drink over de hele dag 4,5 liter water per dag.
  ik weeg 91 kilo (ik woog er 70 dus wil daar naar terug) maar tot op de dag van vandaag val ik nog geen gram extra af. ondanks dat ik dus meer drink dan ik voorheen ooit heb gedaan
  echter ik geef bv dus echt lijnen mag ik nog niet.
  kan het zijn dat ik nu toch teveel water drink en daardoor juist nu geen gram meer kwijt raak??

  weten jullie ook een site of een programma waarin ik verantwoord kan eten, zodat ik wel de juiste voedingsstoffen binnen krijg maar toch dat honger gevoel niet meer heb en ik wel alles binnen krijg om bv te kunnen blijven geven maar toch een kilo of 20 ermee kwijt kan raken:)

  groetjes jacquelien

  • Ria zegt

   Hallo Jacquline, je lichaam moet sowieso minimaal 6 mnd ontzwangeren. Beter geen dieet, je lichaam hersteld. Maar je kunt wel een gezonde optie nemen. Eet 6 matige maaltijden op een dag met volkoren koolhydraten die een lage bloedsuikerspiegel hebben, geen suikers meer. Ook geen verborgen suikers, Honing, glucosesiroop, graansiroop, stevia, fructose.
   Deze kunstmatige zoetstoffen ook niet;
   Aspartaam, sacharose, sucrose, maltitol/xylitol, wel 1 fruit.
   Bijv. ontbijt volle biologische yoghurt met müsli zonder fruit erin, wel met 1 vers fruit. Geen suiker. 2 uur later volkoren Zw brood met plakje kaas, 2 uur later een salade met ei, of vis of kipfilet en sneetje volkoren brood, 2 uur later volkoren Lu cracker met kaas 23%, 2 uur later diner bestaande uit evt 1 aardappel, of volkoren pasta / macaroni of zilvervliesrijst met groenten stukje vlees of Vis. 2 uur later 1 volkoren Vitalu cracker met kaas of uit de biologische winkel pindakaas bestaande uit gebrande pinda’s en wat zeezout, verder zit er niets in. Dan kan water op de dag klaar maken waar je een schijf biologische citroen, sinaasappel en een takje mint in doet. Vul water bij als de kan leeg is. 0.03x kg gewicht hiervan drinken.
   Kijk op internet naar de glycemetische index. Neem voeding onder de 50. Dus geen suikers op de dag.
   Zo ben je gezond bezig, lijnt niet echt. Maar je motor blijft branden zodat je stofwisseling continu werkt en je bloedsuikerspiegel in balans blijft en geen pieken krijgt. Je zult zien dat je afvalt en toch de juiste voeding krijgt. Denk eraan alles met mate. Omdat je lichaam moet wennen zorg dat je wat druivensuiker bij je heb in geval van nood, bijv bij trillingen of duizelig neem je eentje. Je lichaam krijgt nu weinig suikers. Het moet ook hier aan wennen. Succes ermee

 8. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Jacquelien,

  Ten eerste nog van harte gefeliciteerd met je zoontje :-)

  Zoals je zelf al aangeeft “echt lijnen mag ik nog niet”. Wij raden het ook af om op dieet te gaan tijdens het geven van borstvoeding. Tijdens de zwangerschap komt de één meer aan dan de ander. Dit gewicht kan voor een deel ook uit extra vocht bestaan wat je lichaam vasthoudt. Je zult waarschijnlijk graag snel willen afvallen maar geef je lichaam ook de tijd om te herstellen.

  Mijn complimenten dat je al weer 2 keer per week sport, dat doe je goed (begin wel rustig aan met trainen en bouw het langzaam op, blijf goed voelen wat je lichaam aankan).

  Wat betreft het water drinken. Als je 91 kilo weegt dan is de berekening 91 x 0,03 = 2,73 liter p/dag. Omdat je borstvoeding geeft kun je hier ongeveer 0,5 liter p/dag bij optellen. De ideale hoeveelheid die je zou moeten drinken is dan ongeveer 3,23 liter. Dus de 4,5 liter die je nu drinkt is wel erg veel. Je kunt best een liter water p/dag minder drinken.

  Ik zou je graag de volgende tips willen meegeven:

  1) Geef je lichaam in ieder geval 6 maanden (vanaf de bevalling) de tijd om te herstellen. En ga zoals je zelf al zegt niet aan de lijn wanneer je nog bv geeft.

  2) Eet gevarieerd en gezond. Probeer goed te ontbijten (bijvoorbeeld met een gezond havermout ontbijt) en eet 5 á 6 kleinere maaltijden i.p.v. 3 grotere zodat je verbranding sneller gaat. Je kunt eventueel een diëtiste bezoeken voor hulp bij een gevarieerd en gezond voedingsschema tijdens de bv.

  3) Beweeg naast het sporten ook voldoende. Je kunt bijvoorbeeld wat langer gaan wandelen met de kinderwagen, een lekker stukje gaan fietsen (als het weer het toelaat) of samen met je kleine gaan babyzwemmen.

  4) Mocht je vermoeden dat je lichaam te veel vocht vasthoudt, kun je een bezoekje aan je huisarts brengen.

  Bewegen en gezonde voeding zijn erg belangrijk voor je hormonen om weer in balans te raken.

  Geef je lichaam dus eerst nog wat tijd om te herstellen voordat je hard gaat sporten en minder gaat eten. En geniet in de tussentijd van je nieuwe zoontje!

  Groetjes,
  Tycho

 9. Yasmin zegt

  Hoi!
  Ik ben een meisje dat 52 kilo weegt. Ik sport dagelijks een beetje (ongvr een half uur) maar ik drink wel 2 tot 3 liter water, elke dag. Moet ik minderen?
  En nog een vraag ik Ben 1,65 meter en ben best wel vol. Ik heb ook wel een buikje, maar mijn vriendin (die 3cm langer is) is echt volslank, nergens vet aan haar, weet je misschien hoe dit komt?

  Alvast bedankt!

 10. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Yasmin,

  Voor een meisje van 52 kilo drink je een gezonde hoeveelheid water. Je geeft al aan dat je ongeveer 30 minuten per dag sport dus dan kun je best tot 3 liter water per dag drinken. Meer water drinken is echt niet nodig.

  De vraag over je vriendin kan ik zo niet beantwoorden omdat dat van veel factoren afhangt (haar lichaamsbouw, snelheid van haar verbranding, eetgewoonte, hoeveel ze sport, etc). Wist je trouwens dat je dat je volgens de BMI (Body Mass Index) een gezond gewicht hebt? Dit is een index die je gewicht in verhouding tot lichaamslengte meet.

  Als je een beetje gewicht kwijt wilt kun je naar de volgende punten kijken:

  1) Zorg dat je altijd ontbijt. Het liefst zo vroeg mogelijk nadat je wakker wordt (binnen 30 minuten). Hierdoor start je verbranding en verbrand je meer door de dag heen. Neem het liefst een ontbijt met veel vezels en gezonde koolhydraten zoals havermout, Brinta of volkorenbrood. En eet daar ook fruit bij.

  2) Neem als tussendoortje (als je dit doet) een gekookt ei of een handje noten.

  3) Zorg dat je niet teveel suiker binnenkrijgt. Suiker is slecht voor je lichaam en zet zich om in vet.

  4) Eet niet teveel verzadigde vetten. Deze slechte vetten zitten bijvoorbeeld in roomboter, kaas, chocolade en volle melkproducten.

  Deze tips klinken misschien logisch maar soms eten we zonder dat we het door hebben te veel suiker en verzadigde vetten. En ik herhaal het nog maar een keer… ontbijten is super belangrijk (ook als je iets wilt afvallen). Succes!

  Groetjes,
  Tycho

 11. christel zegt

  hallo allemaal
  ik ben christine,en heb z’n beetje alle berichten (reactie’s) van jullie gelezen.
  daarbij schrok ik wel even van !
  want ik drink z’n beetje 4 liter water per dag met de nodige koffie en frisdrank.
  dat is dus veel te veel !, ik dacht als ik nu genoeg water drink dan val ik des te meer af.
  mijn lengte :1.63 gewicht 76 kilo.
  dus ik weeg ongeveer 10 tot 15 kilo te veel.
  aangezien ik nu gelezen heb wat de gevolgen kan zijn ,opgezwollen hersencellen,bloedvaten vernouwen ect.
  ben ik gelijk genezen met zoveel wat ik dagelijks drink
  aangezien ik epilepsie heb of had (dat is nog steeds een vraagteken)
  want ik ben een operatie onder gaan voor mijn epilepsie in 2010
  de specialisten weten nu nog steeds niet of het nu helemaal weg is of dat er nog iets zit,want ze konden niet te ver gaan, want dan had ik de kans dat het nog erger zou worden dan dat het al is.
  dus bijdeze ben ik gelijk genezen en durf nu helemaal geen water meer te drinken !!!!!
  aangezien ik het aan mijn hoofd heb(epilepsie !!!!) en lees dat teveel water drinkt je hersencellen gaan of kan opzwellen!!,(LAAT DAN MAAR ZITTEN ) dan moet ik maar met die kilo’s blijven zitten die ik teveel heb (weeg)
  ik vind het fijn bij wie het wel geholpen heeft om de kilo’s kwijt geraken heeft met het water drinken,maar ik drink in ieder geval niet meer zoveel water.
  hopend op een reactie van 1 van jullie,met mijn verhaal (bericht) die ik geschreven (getype) heb !!!!

  groetjes christine

 12. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Christine,

  Ten eerste wil ik je bedanken voor je reactie. Het stukje over watervergiftiging in dit artikel kan misschien heftig overkomen. Het is een waarschuwing voor mensen die te veel water drinken. En zoals alle voeding, overal waar je ‘te’ veel van neemt is niet goed voor je. Dus ook water. We hebben echter geen verstand van epilepsie. We kunnen je niet zeggen of er een link bestaat tussen het drinken van te veel water en epilepsie. Als je hier meer over wilt weten adviseren we je om een specialist te raadplegen.

  In je reactie zeg je “dan moet ik maar met die kilo’s blijven zitten die ik teveel heb”. Er zijn andere manieren om minder water te drinken en toch af te vallen (gezonde voeding en meer beweging). Het is prima om water te drinken en het helpt ook bij het afvallen. Maar maak het niet te gek. Voor iemand van 76 kilo is 2,28 liter per dag ideaal. Als het een warme dag is of je sport dan kan je best wat meer water drinken, bijvoorbeeld 2,5 a 3 liter op een dag. Meer is echt niet nodig.

  Tip 1) Drink maximaal 3 liter water op een dag (inclusief de andere drankjes).

  Tip 2) Ik lees dat je ook frisdrank drinkt. Sommige frisdranken bevatten veel suiker (calorieën). Je kunt beter thee drinken (zonder suiker) of frisdranken die zijn gezoet met Stevia (natuurlijk zoetmiddel). Light frisdranken met Aspartaam (kunstmatige zoetstof) raden we ook af. Er zijn een aantal onderzoeken die aantonen dat deze stof schadelijk voor je is. Je kunt op de verpakking altijd zien wat voor zoetstoffen er in de frisdrank zitten.

  Veel succes!

  Groetjes,
  Tycho

 13. christel zegt

  bedankt voor U reactie

  de punten die U mij aan aanbeveelt, zijn natuurlijk altijd goed (sporten, lopen, en uiteraard goed eten en drinken)

  ik werk 40 uur per week net als ieder ander dat doet.
  ik heb ook geen zittend beroep en loop en sta de hele dag.
  ik maak stroomkasten (meterkasten) die wegen gemiddeld 25 kilo.
  ik ga op de fiets naar mijn werk dat is zo ongeveer 6 km heen en 6 km weer terug.
  als ik thuis kom ga ik direct eten koken en de nodige huishoudelijke dingen doen.
  na alles gedaan te hebben ga ik z’n half uurtje op een stepper trainen
  dus met andere woorden wil ik hier mee zeggen, dat ik geen puf meer heb om te trainen (sporten).
  ik neem aan dat U wel kunt begrijpen dat ik daarna geen energie meer voor heb om te gaan sporten.
  ook al bedoelt U het goed voor mij
  nogmaals bedankt voor U reactie

  met vriendelijke groet christine

 14. Linda zegt

  Ik lees dit en kom er achter dat ik veels te veel drink. Het is nu ook warm, maar ik drink zeker 3 liter water op een dag en daarnaast nog thee en karnemelk. Moet ik nou minder drinken? Of wachten tot het warme weer over is?

 15. Petra zegt

  Hallo,

  Ik probeer af te vallen maar het lukt nog niet erg. Ben 4 maanden geleden gestopt met roken. En nu zitten er een aantal kilo`s te veel aan. Ik drink nu water met een heel klein beetje limo 1 : 30 (suikervrij). Puur water vind ik echt niet lekker. Ik weeg 70 kg en drink nu 2,5 liter per dag. Het grootste probleem is dat ik niet naar het toilet kan! Moet ik nu nog meer drinken. Vezels en het hele verhaal doe ik al.

 16. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Petra,

  Wat goed dat je bent gestopt met roken! We horen vaker dat mensen na het stoppen met roken wat kilo’s aankomen (langzamere verbranding en eten en drinken smaakt lekkerder).

  Wat betreft je vochtinname, je drinkt met die 2,5 liter voldoende en dat hoeft niet omhoog. Met uitzondering op van die zeldzame warme zomerdagen ;-) (of als je veel sport). Je kunt eventueel nog proberen om water met wat citroensap en een paar druppels Stevia te drinken in plaats van limonade. Hierdoor bespaar je maximaal 100 kilocalorieën op een dag (hangt af van de soort siroop).

  Groetjes,
  Tycho

 17. Rabia zegt

  Hoi, nou ik heb ong, 2 liter of meer water gedronken, en mijn dieet goed gevolgd, ( durf ik tewedden) maar de volgende ochtend was ik niet eens afgevallen terwijl ik elke dag halve kilo kwijt raak. ik zoek hier al dagen de antwoord van. wilt u mij snel mailen,

 18. Nancy zegt

  Hoi ik Nancy 25 jaar mijn lengt is 1. 58 gewicht 75 kilo ik wil zo graag afvalen maar lukt it niet mijn probleem ik eet veel brood :-( kunt je me helpen plz:-(

 19. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Nancy,

  Welkom! Je bent op de goede site terecht gekomen als je wilt afvallen :-)

  Tenminste, als je op een gezonde manier wilt afvallen…

  Hoeveel brood eet je precies per dag?
  En wat voor brood (wit, bruin, volkoren, etc)?

  Afhankelijk van het aantal calorieën die je binnenkrijgt en het aantal calorieën die je verbrand, val je af, blijf je op gewicht of kom je aan. Nu heeft je lichaam wel koolhydraten nodig. Maar deze hoef je niet alleen maar uit brood te halen. Je lichaam heeft vooral ’s ochtends het meeste behoeften aan koolhydraten. Zo start je je motortje. Probeer dus altijd te ontbijten en zorg dat je ontbijt koolhydraten, eiwitten en fruit bevat. Neem het liefst wel de goede koolhydraten van bijvoorbeeld havermout, Brinta of quinoa. En niet die van ontbijtdrankjes.

  Je kunt bijvoorbeeld in plaats van brood ontbijten met een gezond havermout of quinoa ontbijt (zoek op “havermout of quinoa” in de zoekbalk onder- of bovenaan de site).

  Probeer bij je lunch wat minder koolhydraten te nemen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een gezonde salade. En eet ook niet teveel koolhydraten bij je avondeten. Verder kun je per dag proberen 2 liter water te drinken in plaats van bv frisdrank (als je dat drinkt).

  Probeer deze tips elke dag vol te houden en je zult snel verschil zien. En blijf natuurlijk de artikelen op GezondAfvallen.nl lezen. Hoe meer je weet, hoe makkelijker je kunt afvallen. We hopen dat je wat met deze tips kunt.

  Groetjes,
  Tycho

 20. Arianne zegt

  Even een tip voor als je meer water wilt drinken! Ik heb een app gedownload en die herrinnert je een paar keer per dag er aan of je wel genoeg drinkt. je kan instellen hoeveel je per dag wil drinken. De app heet: Carbodroid. Is in engels maar erg simpel.

  ik ben zelf een meisje van 17 jaar, 170 cm lang en 86 kilo. Ben altijd aan het lijnen en wil dat ook op een gezonde manier doen. Ik probeer nu dus meer water erbij te drinken omdat ik dat nog wel eens vergeet. Hopen dat het eindelijk mag lukken :)

 21. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Arianne,

  Wat een supergoede tip zeg! Ik heb de app net op mijn telefoon gezet en getest. Hij werkt prima. Je kunt in de instellingen eenvoudig kiezen wat je dagelijkse goal is. Dus hoeveel water je wilt drinken. Voor iedereen die het lastig vindt om bij te houden hoeveel hij/zij drinkt… download de app ‘Carbodroid’ op je mobiel. Met dank aan Arianne :-)

  Groetjes,
  Tycho

 22. voyage zegt

  hoi ik ben een jongen van 17 jaar en ga in januari naar een modeschool en wil zo snel mogelijk afvallen, maar ik vind water vies en ben het gaan vervangen door koffie,
  weten jullie hoe water lekkerder word?
  xxx

 23. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Voyage,

  Je kunt best een deel van je dagelijkse waterinname uit koffie halen maar ik zou hier niet meer dan 2 koppen per dag van nemen. En dan zonder suiker en melk.

  Zoals in het artikel beschreven staat kun je wat citroensap aan het water toevoegen voor een smaakje. Als je het wat zoeter wilt kun je er een paar druppels Stevia aan toevoegen (zie ons artikel hierover). In Stevia zitten nul calorieën en het is veel gezonder dan andere zoetmiddelen.

  En misschien vind je water wel makkelijker te drinken in de vorm van thee. Pepermunt- of rooibosthee is erg gezond.

  Ik snap dat je graag snel wilt afvallen. Wie niet? ;-) Maar probeer je lichaam niet uit te hongeren. Dan krijg je snel weer last van het jojo-effect. Je kunt op onze site al redelijk wat artikelen vinden over gezonde voeding en binnen 2 dagen verschijnt er een interessant: “Wat kan ik eten als ik wil afvallen?”.

  Groetjes,
  Tycho

 24. GezondAfvallen.nl zegt

  Beste Roel,

  5 a 6 liter is wel aan de hoge kant. Volgens de formule is het te veel. Je zou kunnen kijken hoe je je voelt als je bijvoorbeeld 3 a 4 liter water per dag zou drinken. Of blijf je dan nog erge dorst hebben?

  Mocht je toch 5 a 6 liter water per dag blijven drinken, zorg dan dat je ook voldoende mineralen binnenkrijgt. Je lichaam kan namelijk veel mineralen verliezen door al dat drinken en plassen.

  Soms zie je dat mensen met suikerziekte een zeer hoge behoefte aan water hebben. Dit heeft te maken met een verhoogde hoeveelheid glucose in het bloed. Je zou eventueel kunnen informeren bij je huisarts om te vragen of hij/zei een bloedtest nodig vindt. Ik wil je niet verontrusten want ik ken ook mensen met normale bloedwaarden die 5 a 6 liter water per dag drinken.

  Ik hoop dat je wat aan deze info hebt.

  Groetjes,
  Tycho

 25. Corrina zegt

  Volgens de sportschool waar ik mn dieet volgt drink ik nog te weinig. Heb het gemeten alles wat ik drink, en zit aan de 4liter, en soms nog iets meer. Heb er totaal geen moeite mee, en vind het wel lekker, maar het is dus blijkbaar teveel?? Hoe ga ik dan minderen zonder dorst? Sport 4 keer per week dus ja….

 26. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Corrina,

  Heb je de aantal liters berekend door je lichaamsgewicht x 0,03 te doen?
  En hoe lang sport je per keer? En hoe intensief?

  De formule is een richtlijn. Je geeft zelf al aan dat je veel sport en als je dan zweet moet dat vocht ook weer worden aangevuld. Dus misschien is 4 liter voor jouw lichaam en situatie wel goed.

  Het is belangrijk dat je bij grotere hoeveelheden water drinken ook voldoende (gezonde) voeding binnenkrijgt. Ook een beetje natrium (zout) is hierbij belangrijk. Het risico op een watervergiftiging is met name aanwezig wanneer je bijvoorbeeld op een lege maag gaat sporten en in één uur 3 liter of meer water drinkt. Dit klinkt voor jou en mij misschien extreem (en dat is het natuurlijk ook) maar de waarschuwing in dit artikel is om te voorkomen dat mensen extreme dingen gaan doen en zo hopen snel slankt te worden.

  Als je gewoon gezond eet, 4 keer per week sport en verspreid over de dag die 4 liter water drinkt krijg je niet opeens een watervergiftiging.

  Groetjes,
  Tycho

 27. Stephen zegt

  Hallo ik weeg 74 kilo en ben 171cm en ik wil graag afvallen en het lukt me niet. Ik doe ook geen sport is het ook goed dat ik thuis oefeningen ga doen bijvoorbeeld buikspier trainen.

 28. Hafsa zegt

  Nou hallo, ik heb alle reactie gelezen, en heb ik drink veel te veel water, ik denk toch 4 liter water per dag. En dan nog thee en soep, ik dacht altijd, drinken is goed, vermager je van…
  Ik heb wel een job die intensief is, maar drink heel de dag door ook al heb ik geen dorst. Dus was ik toch verkeerd bezig, ben er gelijk mee gestopt, van af morgen 2 liter water.

 29. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Hafsa,

  Het drinken van voldoende water is absoluut goed maar ‘te’ veel is nooit goed. Je kunt met de formule een schatting maken. En als je een intensieve baan hebt waarbij je vocht verliest kun je best iets meer drinken dan de uitkomst van de formule. Verder is het niet automatisch slecht om te drinken als je geen dorst heb. Dorst hebben is meestal een teken dat je te weinig vocht in je lijf hebt.

  Mocht je met het drinken van 2 liter water per dag nog dorst hebben dan zou je de hoeveelheid iets kunnen verhogen.

  Groetjes,
  Tycho

 30. Bente W zegt

  Hallo, ik ben een meisje van 14. (Bijna 15) ik ben ongeveer 1,74 lang,
  En weeg 57 kg. Ik drink 2 liter water per dag en wil graag afvallen. Wat moet ik doen?

 31. Bas zegt

  Ik zie hier veel berichten over water vergiftiging,
  Maar eigenlijk is het zo op het moment dat je veel water drinkt.
  en je voegt geen zout toe aan je dieet of geen suikers ( fruit suikers dus )
  dan pas heb je een probleem

 32. Nina zegt

  Hallo,
  Ik ben een meisje van 15 jaar weeg 54 kilo en ben 1,64 lang,
  Ik ontbijt s ochtends eigenlijk nooit omdat ik altijd opsta met een super misselijk gevoel ik ontbijt dus me 1e pauze op school dat is om half 11
  maar lees net dat ik moet ontbijten is het dan goed als ik een stukje ontbijtkoek neem?
  Verder probeer ik zo min mogelijk caloriëen binnen te krijgen,
  En probeer als avond eten ook zo vaak mogelijk groente te nemen
  Ik dans 1x in de week een uur ik drink ongeveer 2 liter per dag maar water komt mij een beetje de keel uit dus doe er een klein beetje limonade in is dat een goede vervanging voor water?

 33. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Nina,

  Ja, het is erg belangrijk dat je goed ontbijt. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ik snap dat het lastig is als je erg misselijk bent. Misschien kun je achterhalen waarom je ’s ochtends zo misselijk bent? Ontbijtkoek zou ik niet nemen. Je kunt ons artikel “Wat kan ik eten als ik wil afvallen?” lezen om te zien wat je beter kunt kiezen.

  Als je limonade door je water doet went dat snel en krijg je meer calorieën binnen. Probeer het anders eerst met wat citroensap.

  Groetjes,
  Tycho

 34. Sarah zegt

  hallo,
  ik ben een meisje van 14 jaar en ben 1,60 lang en ik weeg 73 kilo.
  ik ben niet heel erg dik maar ik heb heupen. waardoor ik dik uitzie.
  heb je een paar tips?

 35. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Sarah,

  Zorg dat je elke dag ongeveer 2 liter drinkt. En dan niet door het drinken van frisdrank maar het liefst water of thee. Je kunt Squats doen om je heupen en benen te trainen. Eet je verder gezond? Het is belangrijk om elke dag te ontbijten (ook met eiwitten) en gedurende de dag regelmatig kleine porties gezonde voeding te eten (om de drie uur). Zo hou je je verbranding op gang. En onthoud, ‘het hebben van heupen’ is niet hetzelfde als ‘er dik uitzien’. Beyoncé heeft ook heupen en die vind ik er niet dik uitzien. Wees trots op je heupen!

  Groetjes,
  Tycho

 36. Danielle zegt

  HI, sinds kort drink ik warm water met een hele lichte mint smaak van mint thee, Water op zich heeft geen smaak en trekt mn aandacht niet.

  Ik zet dus de waterkoker aan ( 1m5 liter water) en na de kook schenk ik het in een thee kan van 1,5 liter, zo blijft mijn water warm. ik zorg er voor dat het in de buurt blijft, dus op mn bureau als ik op t werk ben en mijn mok en theezakjes in mn bureau lade.

  Zo drink ik dus 1,5 liter in 7 uur tijd, en als ik thuiskom nog een glaasje of 2, intussen ben ik in 2 weken al 1,5 kilo kwijt geraakt…. wat ik niet had verwacht, want ben juist nu gestopt met diëten, het drinken van warm water met een lekkere theesmaak is heerlijk, gezond en werkt afslankend …denk ik?

 37. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Danielle,

  Wat fijn dat het je helpt af te vallen! Super!

  Voldoende drinken helpt bij afvallen (maakt op zich niet uit of het koud of warm water is of dat er want munt doorheen zit). Zoals jij het doet met wat muntthee in een kan is een prima manier om voldoende water binnen te krijgen. En het scheelt een hoop calorieën (als je normaal bijvoorbeeld frisdrank of andere calorierijke drankjes drinkt).

  Groetjes,
  Tycho

 38. Anoniem zegt

  Ik ben een meisje van 15, 1,75 en weeg 67 kilo.
  ik drink smorgens een glas thee en een glas vers gepest sinaasappelsap, rond elven een glas frisse fruitdrank, tussen de middag een beker melk, smiddag een glas limo, bij het avond eten water, en dan later op de avond nog een of twee glazen frisdrank. is dit goed?

 39. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Anoniem,

  Rekening houdend met een gewicht van 67 kilo is het aan te raden om ongeveer 2 liter vocht per dag te drinken.

  De vitamine C die in sinaasappelsap zit is gezond voor je maar eet liever in plaats hiervan een sinaasappel. In sinaasappelsap zitten best veel snelle suikers die door je lichaam worden omgezet in vet. Die suikers krijg je ook binnen wanneer je de sinaasappel eet maar dan krijg je ook de vezels (vruchtvlees) binnen. Daarmee worden de suikers langzamer in je bloed opgenomen en krijg je een lagere insuline piek in je bloedsuikerspiegel (dus minder vetopslag in je lichaam).

  Dit verhaal geld trouwens ook voor suikerhoudende frisdranken en limonade. Je kunt het beste in plaats hiervan water of thee drinken.

  Groetjes,
  Tycho

 40. Lisa zegt

  Hallo, ik ben een meisje van 16, ben 1,59 groot en weeg 63 kilo,
  Ik vind dit echt erg veel, en wil graag rond de 55 wegen.
  Is dit mogelijk? Want de huisarts zegt dat ik niet minder dan 60 zou gaan wegen
  Als ik zou afvallen.

 41. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Lisa,

  Deze vraag kunnen wij niet beantwoorden omdat dit van veel factoren afhangt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld naar een diëtist gaan. Er bestaan ook weegschalen die je vetpercentage aangeven maar die zijn niet allemaal even precies.

  Probeer in ieder geval zo gezond mogelijk te eten (en elke dag te ontbijten). Mijd frisdrank en andere suiker houdende dranken en probeer ongeveer 2 liter water per dag te drinken (mag ook (deels) thee zijn). En blijf natuurlijk de artikelen lezen op GezondAfvallen.nl ;-)

  Groetjes,
  Tycho

 42. Rob zegt

  Ik loop een uur hard per dag verbrand daar 900 calorieen mee. Drink twee tot drie liter water per dag. Verbrand ik nog wel vet dan met hardlopen hoe zit dat of is het alleen vocht wat ik kwijt raak? Groetjes Rob

 43. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Rob,

  Of je te ja of te nee vet verbrand is hoofdzakelijk afhankelijk van je voedingspatroon. Dus wat je eet en drinkt en de hoeveelheid ervan. Voldoende water kan je absoluut wel helpen bij het afvallen. Zeker als je normaal gesproken drankjes met veel calorieën drinkt (frisdrank, vruchtensap, chocomelk).

  Met het hardlopen verbrand je zeker calorieën/lichaamsvet (en raak je ook vocht kwijt). Probeer daarnaast ook kritisch naar je voedingspatroon te kijken. Je kunt op GezondAfvallen.nl veel informatie hierover vinden.

  Groetjes,
  Tycho

 44. jennietje zegt

  hee
  ik ben een meisje van 12 jaar en ik weeg 58 kilo en ik ben 1.63 lang
  per dag drink ik 2 liter water per dag. mijn vriendin zegt dat ik veel te
  veel water drink .
  maar ik denk van niet .
  verder sport ik 3 keer per week een uur lang .
  nou wil ik dus vragen :drink ik teveel ?
  alvast bedankt

 45. Beth zegt

  Hallo,
  Ik ben een meisje van 15, en weeg rond 62 kilo en ben 1.67 lang. Ik drink heel veel thee, in plaats van met chips op de bank ’s avonds zit ik met thee. Ik denk dat ik rond de 3 liter per dag zit. Maar ik sport ook veel, ik fiets elke dag een half uur heen naar school en terug, en dan doe ik thuis nog oefeningen. Ik ben bang dat ik te veel thee drink, of uberhaupt te veel drink, maar ik heb wel vaak na een liter gedronken te hebben nogsteeds dorst, wat moet ik doen?
  Alvast Bedankt

 46. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Beth,

  Je kunt met je actieve levensstijl prima 3 liter vocht (water, thee) per dag drinken. Je hoeft je nergens zorgen over te maken.

  Groetjes,
  Tycho

 47. Nick zegt

  Hoi,

  Ik ben een Jongen van 20, 1.85 lang en weeg 91 kilo. Nu ben ik sinds een paar weken bezig met afvallen. Overdag werk ik op kantoor en zit ik heel de dag. Ik ga 3/4 x per week naar de sportschool waar ik 1 uur krachttraining doe en half uur cardio. Daarbij doe ik 1 of 2 x per week hardlopen. Ik drink gemiddeld 3/4 liter water per dag. Is dit teveel of is dit geen probleem. Er word namelijk regelmatig gezegd je drinkt teveel water.

  Gr Nick

 48. julie zegt

  Ik ben een meisje van 16, weeg (momenteel) 65 kilo en ben 1.62 groot. Ben sinds kort begonnen met gezond te eten en ben ook van plan om dit permanent vol te houden (deels om af te vallen). Voorheen dronk ik enkel (!!) frisdrank. Ik drink nu ongeveer 2 liter water per dag (niets anders) maar verspreid het niet zo goed, doorheen de dag drink ik 0,5 à 0,75 en dan na school vanaf 5 uur drink ik de rest in grote hoeveelheden, moet ik dit meer spreiden of maakt dat niet zoveel uit?
  Sinds een paar weken neem ik nu ook relatine waardoor ik amper eet, vandaag bv. was mijn eerste maaltijd om 15u (meestal vroeger). Ik weet dat dit niet gezond is maar probeer daar meestal wel aan te denken. Ook heb ik sinds kort een app (MyFitnessPal) die volgens je lengte en gewicht aangeeft hoeveel je mag eten, hier zit ik meestal ook maar in de helft van wat ik zou moeten binnen krijgen.. Hoewel ik soms wel vrij veel eet maar vooral veel groenten en fruit. Moet ik hier iets aan veranderen of kan ik dit blijven doen, binnekort stop ik wel met de relatine dus misschien zal mijn eetlust dan weer wat aansterken..
  Ik hoop op wat tips om meer caloriën binnen te krijgen (maar nog steeds gezond).
  Succes aan iedereen die ook probeert af te vallen en dikke kus!

 49. Corstiaan zegt

  Beste Gezond afvallen,

  Ik was benieuwd naar waar die 0.03 in de formule op gebaseerd is. Of hoe ze daar aan gekomen zijn.

  Dank u wel!

  Corstiaan.

 50. Anoniem zegt

  Hallo,
  Ik weet dat ik last heb van anorexia en blijf daarom ook graag anoniem maar heb toch een vraag over drinken.
  Soms braak ik maar nu heb ik altijd last van een droge keel wat ik ook drink
  Kan zo 2 liter oodrinken en dan nog heb ik een droge keel
  Op suikerziekte be ik al getest hoe kan dit

  Groetjes anoniem

 51. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Anoniem,

  Het zou kunnen dat je lichaam door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen uit balans is. Ik bezit helaas te weinig kennis over anorexia om je vraag te kunnen beantwoorden. Als je er last van hebt zou ik je adviseren een huisarts te bezoeken. Ik wens je heel veel sterkte in je strijd tegen anorexia!

  Groetjes,
  Tycho

 52. Tim zegt

  Beste,

  Ik ben een jongen van 20 en weeg (momenteel) 98 kilo. Een jaar geleden woog ik nog 126 kilo dus het eerste deel is er al vanaf. Nu hoor ik veel over Weightcare, is dat een goed middel om verder te komen? tevens drink ik tegenwoordig 3 á 4 liter water per dag. Dat is toch goed voor me?

  Groeten Tim

 53. Nadia zegt

  Beste,

  Ik ben een dame van 30 jaar. Ben onlangs bevallen van een super mooi zoontje en natuurlijk heel erg trots. maar ben wel 30 kilo aangekomen??. Las het voorheen in Magazine dat iemand zoveel kan aankomen en namelijk het zelf nooit geloofde! dus Mooi wel ik zit er al aan!! Ben zelf 1.70m en weeg op dit moment 92 kilo. Het zit bij mij voornamelijk op me heupen en billen. Een buik heb ik haast niet.

  Nou ben ik met een dieet begonnen die er als volgt uit ziet:?

  sochtends

  Bakkie kofiie met halfvolle melk. 2 volkoren crakers en een halve croissantje. Plus een green tea fat burner capsule. 09.00

  12.00 een bakkie groene thee met een cracker en een bakkie muesli met halfvolle yohurtt.

  15.00 thee of water met iets erbij geen zoete snack

  18.00 warm eten groente, gestoomd en wat zilvervlies rijst volkoren.

  en na 18.00 een bakkie koffie met halfvolle melk en 2 flesje water 0.5cl

  In totaal drink ik 2.5 liter water perdag. Tussendoor de hele dag eet ik ook wat fruit appels etc.. heb mezelf nog niet gewogen?. Maar wil dat doen over 6 weken.

  Doe ik hier goed aan> of heb je nog tips voor me kwa voeding?

  groetjes

 54. marijke zegt

  hallo

  ik drink op een dag 1,5 liter water en daarnaast nog 3 kommen thee is dat genoeg om af te vallen en probeer ook om de 2 uur wat te eten en na me avond eten eet ik niks meer of moet ik juist wel wat eten. Wat kan ik het beste allemaal eten om nog meer af te kunnen vallen moet ongeveer 10 kilo afvallen en ga deze week beginnen met hardlopen en loop ook al ongeveer 15 min met me hondje

  marijke

 55. Anne zegt

  Mijn hele leven eet ik al slecht/ongezond. Geen ontbijt, eerste maaltijd vaak ’s avonds, maar volgens mijn dietiste ben ik ondervoed, terwijl ik toch overgewicht heb (zo’n 10 kilo). Ik weet inmiddels hoe ik gezond moet eten maar val steeds terug in oude gewoonten. Nu sinds drie dagen ben ik (weer) bezig om juist meer te eten maar dan gezond. Veel brood, groente en fruit en water. Ik moet veel drinken van mijn arts omdat ik lithium slik en vooral met warm weer is het gevaarlijk als ik niet voldoende drink. Ik dacht ook dat des te meer ik drink des te meer ik afval, dus bedankt voor deze eye-opener. Ik zal met haar overleggen hoeveel ik moet drinken. Hebben jullie nog tips hoe ik het dieten nu een keer echt kan volhouden, ik hoef niet perse af te vallen maar wil wel gezond leven, als ik daarbij wat kilo’s af zou vallen is dat mooi meegenomen. Ik loop elke dag met mijn hond 2x 50 min, en tussendoor kleine wandelingetjes naar winkel e.d. Hoe hou ik gezonder leven vol?

 56. Swaf. zegt

  Hoi,

  Ik ben 1.44 en ik weeg 40,4 kilo, als ik zeg maar 16 ben, ben ik dan erg dik? Of ben ik dan normaal? Ik drink elke dag water, hééééél soms 1 kopje Taksi. Ik snoep ook heel weinig, maar ik val weinig af. :l Kunnen jullie me helpen?

 57. GezondAfvallen.nl zegt

  Beste Swaf,

  Voor iemand van 16 is 40,4 kilo prima. Je zit dan op een gezond gewicht. Als je het zeker wilt weten kun je naar een diëtiste gaan (die kan een goede vetmeting doen en kijken naar je bouw). Maar volgens mij zit je op een prima gewicht! Waarom wil je afvallen?

  Groetjes,
  Tycho

 58. D S Angelo zegt

  Beste,
  Ik ben een man van 33, ik ben 165cm groot en weeg 84kg. Ik zit thuis met een tenniselleboog. Ik eet elke morgen muesli met magere yoghurt en een stuk fruit, ’s middags brood en ’s avonds kookt mijn vrouw gezond. Ik fiets ongeveer 6u/week daarbij drink ik ongeveer 3l bruisend water en doe dit al 2 maanden maar nog geen gram kwijt! :-(
  Komt dit door het bruisend water of speelt dit geen rol?
  Groetjes.

 59. Charlotte zegt

  Hallo
  Ik ben een meisje en weeg 71 kg. Ik ben wel relatief groot (1m73) maar probeer al langer dan een jaar terug in de 60 kg te raken maar dit lukt me niet goed. Ook heb ik diabetes en is het tamelijk moeilijk om af te vallen omdat ik dan minder eet en heel mijn dagelijks patroon om zeep is. Ik eet graag en veel… en wil natuurlijk graag op een korte periode wat afvallen… Ik heb al zeer veel geprobeerd en mijn dokter zegt ook dat ik wel een beetje te zwaar ben… Dit kwam al 2 keer hard aan en daarom ben ik vastberaden om te bewijzen dat ik het wél kan … Sporten doe ik niet zo veel… dat ik ook wel een beetje het probleem ik heb het vaak druk met school en studeren helpt wanneer ik tussendoor wat eet… tips.?

  Charlotte

 60. Peter zegt

  Beste Gezond Afvallen,

  op dit ogenblik ben ik allerlei manieren aan het zoeken om gezond af
  te vallen en ik ben jouw site nu tegen gekomen.
  Mijn vraag is omdat ik veel heb gehoord van water drinken en
  gezonde voedingsmiddelen die ik dan ook ga kopen en toepassen.
  Ik had alleen even een vraag over water.

  Ik heb gehoord van een coach van mij van vroeger waarbij ik weer
  eens een poging deed tot afvallen dat ik voornamelijk WARM water moest
  drinken. Dat om transpiratie te versnellen. En dat onze lichaam daar om vraagt.!!
  Zijn woorden waren ook dat koud water een knal geeft aan je lichaam
  omdat wij als mensen zijnde 37 graden zijn. En koud water zorgt ervoor
  dat het lichaam een klap krijgt.
  Dus moet ik nu zijn verhaal gaan geloven en voornamelijk warm drinken,
  net gekookt en deels afgekoeld water drinken of gewoon koud uit de
  koelkast in de vorm van BAR LE DUC.. en dan op graad of 6.

  Wellicht dat jij daar een goed antwoord op heeft omdat ik toch liever
  koud als warm drink, maar ik weet nu niet wat nog sneller het afvallen
  zal bevorderen.

  Groet,

  Peter.

 61. Peter zegt

  Beste Gezond Afvallen,

  nu lees ik nog meer van die reacties en ik zie alleen gewichten dik onder de 100 kg.
  Zelf weeg ik 135 kg en ik kom er maar niet af. Ben ook al niet te lang, maar 172cm.

  Heb je misschien tips voor mij anders via de mail om me er af te helpen..??

  Ik sprak vandaag iemand die zijn maag heeft laten verkleinen, bij mij zou het kosteloos kunnen en totaal vergoed door zorgverzekeraar omdat mij BMI op 44. zit. Dus hoog in het risico factor… Eigenlijk ben ik nu op zoek naar een steun ergens van
  om toch af te kunnen vallen.. Diverse keren bij dietiste geweest, maar dat heeft niet echt geholpen op de duur. En ga zo maar door… Als ik nu eens precies wist wat wel en wat niet kon… Tevens ter info, ik ben nog maar net 30 geworden. Ben getrouwd en 1 dochter en tweede bijna ter wereld. Dus ik heb wel een reden om voor te leven en energie voor te kweken.. De opmerking van de koffie ga ik proberen. Ik zit nu zeker op 10 bakken per dag met alles erop en eraan.. OMdat ik ooit eens heb gehoord van koffie dieeet.. Drink veel koffie en je caffeine gehaalte zorgt voor het snelle afvallen.. Maar dat is nu een drama, dat hele afvallen.. Wellicht dat je een oplossing hebt.

  Verder ja, ik kan me niet vergelijk met andere problemen. Ik kan me nog herinneren dat ik op mijn 12de 86 kg woog.. Dat is toch heel wat voor zo’n ukkie..

  En dat is nu niets beter.

  Alvast bedankt voor je steun..

  groetjes en bedankt voor alle tips op de site.

  PETER..

 62. jennine zegt

  Hoi,

  Mijn naam is jennine, ben 21 jaar en weeg 80 kilo, ik fitness ong. 2 a 3X per week en heb daarnaast ook nog een staand beroep.
  Ik drink alleen veelste weinig soms maar 2 if 3 kleine glazen.. Of ik vergeet om te drinken.. Hoe kan ik dit voorkomen?

 63. Tessa zegt

  Hallo,
  Ik probeer af te vallen door meer water te drinken. Ik ben er net mee begonnen en vorige week dronk ik eigenlijk nooit water, erg slecht ik weet het. Maar daar probeer ik nu verandering in te maken. Ik drink alleen nog maar water en dus geen frisdrank en limonade. Ik ben 66 kilo en drink iets van 2,5 l water per dag of meer. Dat is dan ook het enige drinken dat ik drink. Is dit goed?
  Groetjes, Tessa

 64. sanne zegt

  Hoi, ik drink dagelijks tussen de 2 a 3 liter water. Maar daarnaast drink ik ook veel koppen thee en sochtens een glaasje sap. Telt dit ook mee hij het water dat je per dag mag/moet drinken. Of kan ik dat er gewoon naast blijven drinken?

 65. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Sanne,

  Al het vocht wat je drinkt op een dag telt mee. Dus ook de koppen thee en het glaasje sap. Je kunt best iets meer drinken dan de aanbevolen hoeveelheid. Zolang je het maar niet te gek maakt.

  Groetjes,
  Tycho

 66. Ismail Tabla zegt

  Hallo,

  Ik weeg 90 kg waarvan het meeste gewicht van spiermassa komt , nochtans heb ik last van zowat een buikje.ik neem gewoon tijdens het sporten altijd een flesje water mee. (ik sport 3 a 4 keer per week. Wat kan ik doen om daarvan af te raken?

  Lengt 1m78
  21 jaar

 67. Melissa zegt

  Goedendag,

  Ik ben 20 jaar weeg 86,5 en ik drink minimaal 4,5 liter water waaronder nog niet de 500ml water bij is gerekent van me shakes (weet ook niet of ik dat er wel bij kan rekenen) ik drink 12 kopjes thee op me werk dat is 2 liter daarnaast 3 flesjes water is 1,5 liter daarbij 2x per dag shakes is 500ml en thuis nog eens 2 flesjes water ik sport 2x per week drink ik nu teveel om watervergiftiging te krijgen?

  groet,
  Melissa

 68. Sandra zegt

  Ik lees en hoor dat je gemiddeld 1, 2 of 3 liter water per dag moet drinken.
  Wat adviseer je mensen die het niet redden om überhaupt 1 liter te drinken. Ik heb heel veel moeite met drinken van vloeistoffen (water, thee, melk). Na een aantal slokken dan zit ik vol en krijg ik buikpijn en opgeblazen buik. En doordat dit gebeurt durf ik niet meer te drinken, wat resulteert weer weinig plassen wat ook kan resulteren in een blaasontsteking.

 69. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Sandra,

  De hoeveelheid water die we aanraden te drinken wordt dus gebaseerd op je gewicht. Maar ook de totale inspanningen op een dag en omgevingstemperatuur spelen mee.

  Probeer toch voldoende vocht binnen te krijgen door regelmatig op de dag kleine slokjes te nemen. Werkt het misschien beter voor je als je voor het drinken een klein beetje eet of krijg je dan dezelfde klachten?

  Als je veel moeite hebt om één liter water per dag te drinken en zo snel last van je buik krijgt is het misschien raadzaam een huisarts te raadplegen.

  Groetjes,
  Tycho

 70. Suus zegt

  Ik ben een meisje van 12 jaar en ik dronk altijd veel te weinig. Toen besloot ik er iets aan te doen en download de ik een app. Het werkt zo; Je stelt voor elke dag een doel. Bijvoorbeeld 2 liter. Dan vul je de rest van de dag in wat je hebt gedronken, en dat komt per dag in een grafiek te staan. Zo kan je makkelijk zien of je genoeg hebt gedronken. Ook kan je een timer zetten die je herinnerd om te drinken. Het heeft mij heel erg geholpen dus hopelijk hebben jullie er ook wat aan. ;)

  Suus

 71. niekie zegt

  Goedemiddag,

  Ik ben tegen het volgende aangelopen. Ik heb op de sportschool op zo`n aparte weegschaal gestaan nu is het zo dat je lichaamsgewicht uit een aantal waarden bestaat waaronder vetmassa, vocht etc etc etc nu is er bij mij uitgekomen dat mijn lichaamsgewicht uit ongeveer 42,4% vocht bestaat terwijl dit maar ongeveer iets van 13.9% mag zijn. Wie kan mij vertellen waar dat vandaan komt en wat ik eraan kan doen?

  Groetjes Nieki

 72. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Niekie,

  Als je lichaam voor maar 13,9% uit vocht zou bestaan, leef je niet meer. Een man bestaat voor ongeveer 60% uit water, een vrouw bestaat voor ongeveer 55% uit water. Dit percentage wordt naarmate je ouder wordt langzaam wat lager.

  Als de meting van 42,4% klopt dan mag je misschien zelfs nog wel iets meer drinken.

  Maar dat ligt er een beetje aan hoe oud je bent. Hieronder vind je de water percentages voor vrouwen:

  Leeftijd:       Gezonde waardes (%):
  10 – 15         57.1 – 67
  16 – 30         47.1 – 57
  31 – 60         42.1 – 52
  61 – 100       37.1 – 47

  Groetjes,
  Tycho

 73. Ester zegt

  Hoi,
  ik ben een meisje van 14 en weeg ong. 65 kg.
  ik sport 3 dagen in de week (voetbal)
  en heb daardoor ook dikke voetbalbenen ik weet dat ik die niet zo makkelijk weg krijg maar ik wil graag wel een beetje afvallen..
  Ik ben sinds gister begonnen met meer water drinken daarvoor dronk ik maar 1 liter per dag. Hebben jullie ook andere tips dan alleen water drinken?
  Het is nu zomerstop en dus sport ik geen 3 dagen in de week meer hebben jullie ook nog tips om op mijn gewicht te blijven of om af te vallen in deze piriode?
  Ester

 74. Til zegt

  Hallo ,
  Heb een vraagje misschien kan je mijn helpen. Ik ben 50 jaar en ik ben 16 maanden terug gestopt met roken. Ik snoep niet daardoor en eet normaal drink nu ook ongeveer 2 liter water per dag en drink geen frisdrank. Mijn probleem is dat ik 98 kilo nu weeg en 1.76 lang ben moet er wel bij zeggen zit midden in de overgang. Hoop dat je mijn advies kan geven.

  Groetjes Til

 75. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Til,

  Wat goed dat je bent gestopt met roken. Soms kan het in de overgang wel lastiger zijn om af te vallen in verband met je hormoonhuishouding. Het is dan extra belangrijk om verse onbewerkte voeding te eten. Zorg dat je kleine porties eet en die goed verspreid over de dag. En breng je totale calorie-inname iets omlaag. Test of je afvalt (1 keer per week wegen) en stel de hoeveelheid calorieën omlaag bij als je geen gewicht verliest.

  Groetjes,
  Tycho

  • Tilly zegt

   Hoi Tycho,
   Ben nu volgende maand 2 jaar gestopt met roken maar tot nu toe is er niks af wel aangekomen meer ondanks ik niet snoep of extra dingen eet en water drink trouwens light frisdrank en meer light dingen zijn die nou of toch slecht? Hoop dat je eens een goed dieet kan geven dat zal erg helpen voor vele van ons.
   Groetjes ,Tilly

 76. Claudia zegt

  Hoi,

  Ik ben 1.57 ik weeg nu 57.2 ik ben in 1 maand afgevallen ik woog 60.8. Dus 4 kg afgevallen, is dat goed? Ik moet nog 2 kg dan ben ik blij. Maar ik drink elke dag 1 kop koffie voor ik ga werken met 1 lepel suiker meer niet, maar ik sport 3 tot 4 keer per week en intensief, hoeveel suiker mag een mens per dag als wilt afvallen?

 77. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Claudia,

  In een maand 4 kilo afvallen, één kilo per week, is hartstikke goed. De kop koffie is prima maar ik zou deze zonder suiker nemen. Je lichaam heeft niet zo heel veel suiker nodig en haalt dit al uit voeding (bijvoorbeeld uit havermout, fruit en groenten). Het is lastig te zeggen hoeveel een mens precies aan glucose (suiker) nodig heeft, dit verschilt per mens en energieverbruik. Maar focus je gewoon op gezonde cleane voeding en drink en sport voldoende water, dan ga je je doel zeker halen. Succes!

  Groetjes,
  Tycho

 78. Alex zegt

  Hoi ik ben Alex.. ik ben 11 en ik weeg 45 kilo. Ik vind dat te veel en wil er vanaf komen ik drink redelijk water 2 liter per dag incl alle andere drankjes. Ik weet zelf ook dat ik teveel eet want ik vind het super moeilijk om aan mijn grenzen te houden. Ik ben inmiddels 1m 54 en ik heb ook een buikje. Ik train redelijk vaak mijn sixpack ik heb het wel maar er is weinig aan te zien door mijn vet please kan iemand me helpen met een reactie

  Gr Alex

 79. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Alex,

  Ik wil je graag tips geven, maar ik wil je ook vragen om het met je ouders te bespreken. Die kunnen eventueel voor jou een diëtist inschakelen.

  Wat kun je zelf doen? Zoals je zelf al aangeeft drink je voldoende. Maar wat voor andere drankjes drink je nog meer naast water? Frisdrank, vruchtensap en andere suikerhoudende drankjes kun je beter niet drinken. Focus je op water en groene thee.

  Afbouwen met snoepen of snacken kan in het begin als een flinke uitdaging voelen. Maar het wordt makkelijker, als je voeding met minder suiker, toevoegingen en slecht vet gaat eten, krijg je steeds meer trek in gezonde voeding.

  Sport je ook? Probeer 2 a 3 keer per week een half uur te gaan fietsen of rennen. Die buikspieroefeningen zijn goed voor je. Zeker blijven doen. Sterke buikspieren helpen je bij veel soorten sporten. Maar met alleen buikspieroefeningen, gaat je buikje niet weg, lees dit artikel maar eens goed door:

  http://www.gezondetips.nl/de-waarheid-over-buikspieren

  Heel veel succes! En ik raad je aan het dus ook met je ouders te overleggen.

  Groetjes,
  Tycho

 80. Gracielle zegt

  Goedemiddag, ik ben een moeder van 5 kindern ik ben 1.74 lang en weeg 93 kilo, voor heen dronk ik best weinig op een dag maar ik ben dat patroon aan het veranderen. Sinds een paar dagen drink ik alleen water en thee zonder suiker. hoeveel water mag ik drinken, ik wil ook nog heel wat kilos kwijt minimaal 15 maar ik wil niet echt sporten. Heeft u tips en adviezen.

  Groet

 81. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Gracielle,

  Wat goed dat je positief aan je patronen werkt.

  Probeer 2,5 a 3 liter water en (bij voorkeur groene) thee per dag te drinken. Je zult hierdoor al veel suikers ontlopen. Om sneller je doel van 15 kilo afvallen te behalen, raad ik je aan je totale voeding onder de loep te nemen. Dit kost even wat tijd, zie dat als een investering in je gezondheid. Deze 2 artikelen kunnen je daarbij helpen:

  https://gezondafvallen.nl/wat-kan-ik-eten-als-ik-wil-afvallen

  en

  https://gezondafvallen.nl/gezonde-voeding-boodschappenlijst

  Heel veel succes!

  Groetjes,
  Tycho

 82. niesje zegt

  Hallo!

  Ik wil graag 4 kilo afvallen, ik weeg nu 61 kilo en ben 1,64
  Het is niet zo dat ik zoveel vet heb maar ik woog altijd 57kilo en dat vond ik prima.
  Ik ben sinds een week geleden begonnen met squats
  en drink 1,5 L per dag vandaag begonnen met water met citroen drinken..

  Enige tips voor mij?

  Groetjes,

 83. moesha zegt

  Hallo ik ben eem meisje van 14, totaal niet tevreden over mezelf.. ik ben 1.58 lang en weeg 42,2 kg. Ik drink drie flesjes water per dag, een flesje siroop en verder nog tussendoor drinken. Ik turn 2 uur per week. Hoeveel water moet ik drinken om echt af te vallen?

 84. Marjon zegt

  Hoi ik ben een vrouw van 1.80 ben 29 jaar ik drink 2, 5 liter water daarbij nog 2 koppen koffie en optimil drink maar afvallen gaat langzaam beweeg voldoende dus hoe kan dit

 85. Charissa zegt

  Hoi, ik ben een meisje van 18, ben 1.63m en weeg 60kg. Ik wil graag 55kg wegen maar ik hang al zeker 2 jaar op de 60. Ik sport 3-4x per week en ik hou alles bij wat ik eet en zit nooit boven de 1800kcal en zorg dat ik gezonde producten eet. Ik drink ook bijna alleen maar thee en water. Ik heb een geschiedenis van veelste weinig drinken. Ik dronk dan de hele dag niets en dronk alleen misschien n paar slokjes in de ochtend na t tanden poetsen en het glas water nadat ik mn tanden had gepoetst in de avond. Ik probeer nu op zn minst 1-1.5 liter te drinken per dag en als het lukt 2-2.5L. Wat zijn precies de gevolgen van te weinig drinken, kan het zijn dat ik niet afval doordat ik te weinig drink? en heeft u tips hoe ik misschien zou kunnen afvallen aangezien ik al zo lang blijf hangen..

  Iemand gaf me trouwens laatst de tip 1L water te drinken voor het slapen en ik met mn slimme kop dronk blij een fles van zelfs 2L leeg en was doodziek. Ik was als het ware een hogedrukspuit en ging naar de dokter. Had toevallig artisjokken op dus dokter zei dat het waarschijnlijk een extreem allergische reactie was. Werd opgenomen en kreeg vocht via de infuus(achteraf superdom :/ ) omdat ik zoveel spuugde maar bleef heel ziek. Na 4 dagen mocht ik naar huis en een week later weer hetzelfde probleem maar geen artisjokken op. Toen legde ik de link met het water en bleek dus dat ik tot 2x toe watervergiftiging heb gehad. VERSPRIJD JE VOCHTINNAME DUS GOED! En niet als mij haha.. :(

  Hoop op een antwoord. Groetjes!

 86. Anoniem zegt

  Hallo,

  Ik heb anorexia en daardoor ondergewicht. Ik ben inmiddels uitbehandeld en moet er van uit gaan dat het niet beter word. Waar ik natuurlijk nog wel steeds m’n best voor doe. Maar nu deed ik die berekening en dan mag ik maar 1,35 per dag drinken. Dat is heel weinig op een dag. Ik drink veel meer dan dat. Ik zit zo rond de 10 koppen koffie (ik weet dat dat veel te veel koffie is) en 5 koppen thee en dan tussendoor nog water. Kan dat nou veel kwaad? Ik krijg juist hoofdpijn als ik minder drink op een dag. Of komt dit dan door gewenning?

  Groet

 87. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Anoniem,

  Wat jammer en verdrietig om te horen dat je anorexia hebt. Ik heb niet heel veel kennis op dat gebied maar het lijkt me een enorm gevecht.

  De formule ‘lichaamsgewicht x 0,03’ is een hulpmiddel waarmee je gemiddeld genomen een goede indicatie krijgt van de gezonde hoeveelheid water die je op een dag kunt drinken. Bij anorexia krijgt je lichaam te weinig voeding binnen en dat kan in combinatie met te veel water gevaarlijk zijn.

  Je lichaam geeft echter ook aan wat goed voor je is. Als je met de hoeveelheid water die je momenteel drinkt minder of geen last van hoofdpijn hebt, zou ik daar niets aan veranderen.

  Overleg in geval van twijfel altijd met je arts.

  Ik wens je heel veel kracht en doorzettingsvermogen toe!

  Groetjes,
  Tycho

 88. Janine zegt

  Hoi,

  Ik sport op hoog niveau, heb nu even 2 weken rust met trainen. Maar ik eet gezond en ook minder, maar ik val niet af maar kom juist aan. Hoe kan dat? Voor oktober moet ik nog 5 kilo in gewicht verliezen.. Hoe moet ik dit doen? Verder drink ik gewoon 1,5 liter per dag. Ik ben 17 jaar, 58kilo en 1.64 groot.

  Groetjes Janine

 89. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Janine,

  Ik weet niet precies hoeveel uren je per week traint en op welke intensiteit. Maar het komt regelmatig voor dat mensen topsport beoefenen of op een hoog niveau trainen, abrupt stoppen zonder af te bouwen, gewicht aankomen.

  Ik raad je aan om tijdens je rustperiode toch regelmatig te blijven bewegen. Je kunt gaan sporten op een lager niveau. Je lichaam rust dan ook uit en je verbranding blijft beter functioneren.

  Kijk verder ook goed naar je voedingspatroon. Sporters op hoog niveau focussen vaak op voeding met een hoge koolhydraat inname. Wanneer je minder (intens) sport, heeft je lichaam die koolhydraten (suikers) ook minder nodig. Een teveel aan suikers wordt door je lichaam opgeslagen als vet.

  Wat betreft het topic ‘water drinken en afvallen’, je kunt eventueel nog 0,5 liter meer drinken per dag. En drink een deel van je water (bv 1 liter) in de vorm van groene thee. Dit ondersteund je ook licht bij het afvallen.

  Groetjes,
  Tycho

 90. Anoniem zegt

  Complimenten voor de site! Gezond verstand in plaats van absurd dieet; verfrissend! Ik wil graag weten of het drinken van koolzuurhoudend water (“spa rood”) ok is. Alvast bedankt!

 91. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Anoniem,

  Het drinken van koolzuurhoudend water (waaronder spa rood) is voor zover wat ik er van gelezen heb prima. Het koolzuur in water heeft geen negatieve effecten op je gezondheid. Je kunt er hoogstens wat van gaan boeren.

  Alleen wanneer je last hebt van opkomend maagzuur kun je beter geen koolzuurhoudend water drinken.

  Groetjes,
  Tycho

 92. coby zegt

  ik ben 83 kilo en 57 jaar en wil graag afvallen
  hoe kan ik dat het beste doen?en wat zou ik moeten wegen?
  ik drink niet erg veel water misschien een liter per dag
  7 bakjes koffie per dag soms meer zonder suiker vocht genoeg denk ik.
  ik heb een hekel aan sporten ,fietsen vind ik leuker
  zijn er andere middelen om af te vallen?

 93. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Coby,

  Wat je zou ‘moeten’ wegen verschild per persoon. Wanneer je een gezonde lifestyle creëert, krijg je automatisch een ideaal gewicht voor jouw lichaam. Het exacte gewicht hangt ook af van je hoeveelheid spieren, vochtpercentage en botmassa.

  Regelmatig bewegen is goed voor je. Dit kan ook prima door fietsen of wandelen. Krachtoefeningen helpen daarbij ook. Meer spieren betekend meer verbranden.

  Het grootste verschil kun je maken met gezonde voeding. Voeding is echt de sleutel.

  Ik raad je aan je huidige voedingspatroon goed onder de loep te nemen. Deze pagina kan je daar wellicht mee helpen:

  https://gezondafvallen.nl/wat-kan-ik-eten-als-ik-wil-afvallen

  Maak stap voor stap gezonde aanpassingen in je voeding. En probeer je koffie-inname terug te brengen naar maximaal 3 koppen per dag. In plaats daarvan kan je water of groene thee drinken.

  Succes!

  Groetjes,
  Tycho

 94. Michael zegt

  Ik ben 18 jaar, 1.86 m lang en heb een vet percentage van 21%. Maar toch weeg ik 98 kilo en ik snap niet dat ik zo zwaar ben vergeleken met vrienden.

 95. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Michael,

  Hoe is dit vetpercentage precies gemeten?

  Je gewicht kan deels verklaart worden door een grotere spiermassa. Wat betreft je vetpercentage, meestal heeft dit te maken met een te hoge koolhydraatinname. Probeer vooral de snelle koolhydraten te mijden.

  Wat betreft het onderwerp van dit artikel komt dat neer op frisdrank mijden. Drink hoofdzakelijk water en groene thee.

  Groetjes,
  Tycho

 96. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Cherry-Leen Djoemena,

  3 liter per dag drinken is niet per se slecht. Met de formule in dit artikel kun je berekenen hoeveel water je ongeveer het beste kunt drinken.

  Groetjes,
  Tycho

 97. Niki zegt

  Hey, Ik ben een meisje van 15 over 2 weken eigenlijk al 16. Ik ben echt elke dag onzeker over me gewicht en lichaamsopbouw ik weet dat ik niet te zwaar ben volgens de BMI maar toch voel ik me zo. Ik sport 2 dagen in week en misschien binnenkort 3 maar is er misschien een schema of zo waar ik me aan kan houden door gewoon af te vallen om minder snacks te eten en zo meer water en zo? Hopelijk krijg ik een reactie ,ik wil namelijk niks met strenge dieets te maken hebben maar zelf wat gezonder worden en dit altijd zo te doen. Water drink ik veeelste weinig misschien net 1 flesje in 5 dagen of zo..

 98. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Niki,

  Ik denk dat bijna elk meisje of jongen van jouw leeftijd regelmatig onzeker is over haar/zijn gewicht en lichaamsbouw. Dit is zeer normaal.

  Je sport al 2 a 3 keer per week dus dat doe je uitstekend. Ik heb geen schema’s voor je maar je vindt op deze website wel veel informatie over een gezonde lifestyle (dus gezond eten en voldoende bewegen).

  Diëten zou ik echt niet aan beginnen. De effecten daarvan zijn allemaal tijdelijk en meestal ongezond. Kijk liever goed naar je voeding. Misschien snoep je weleens of doe je ergens suiker in.

  Leer jezelf een gezond voedingspatroon aan. Lees meer over een gezonde lifestyle en focus op je gezondheid, niet je gewicht. Drink voldoende water en groene thee (maar maak het ook weer niet te gek).

  Wil je je dag beginnen met een gezond ontbijt? Lees dan dit artikel/recept eens door:

  https://gezondafvallen.nl/gezond-havermout-ontbijt

  Groetjes,
  Tycho

 99. Pieter zegt

  Beste Niki,
  Een streng dieet is niet nodig voor meiden en jongens. Je moet gewoon blijven bewegen en je eetpatroon misschien aanpassen… Sowieso is afvallen niet goed. Je eetpatroon aanpassen moet voldoende zijn. Mvg Pieter.

 100. Tamara zegt

  Hallo Tycho,

  Ik vind het lastig om veel water te drinken als het niet echt warm is. Ik drink nu dan ook de hele dag groene thee. Is dat slecht? Gemiddeld drink ik wel 9 mokken per dag.

  Groetjes Tamara

 101. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Tamara,

  Het is erg gezond om groene thee te drinken. Er zitten een hoop gezonde stoffen in. Echter bevat groene thee ook Theïne. Deze stof heeft een opwekkende werking (minder als caffeïne). Theïne is niet slecht maar ik zou er ook niet teveel van nemen, net als iedere voeding.

  Mijn advies: drink maximaal 6 koppen groene thee op een dag. Drink verder bijvoorbeeld water met eventueel wat citroensap erin, amandelmelk, of kokoswater. Zit daar iets tussen wat je lust?

  Groetjes,
  Tycho

 102. Jodie zegt

  Mijn zus van 14 drinkt 6 liter water per dag. Ik denk dat dat veel ste veel is en 1 tot 2 liter moet drinken. Zij is er echter van overtuigd dat gezond is en helpt afvallen, je huid gezond houdn etc. Wat is waar?

 103. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Jodie,

  Dat is wel heel erg veel. Zo veel water heeft je lichaam per dag niet nodig om goed te kunnen functioneren. 2 a 3 liter water per dag kan helpen bij het afvallen en een mooie huid maar 6 liter per dag is echt te veel. Ik hoop wel dat ze er voldoende bij eet want anders neemt ze echt een risico.

  Groetjes,
  Tycho

 104. M zegt

  Hallo Tycho,
  Ik had 2 eetmomenten per dag lunch en avond eten. Plus ’s avonds snoepen.
  Dat ben ik me nu aan het afleren of hooguit een bakje yoghurt.
  Ondanks dat zit ik op een goed gewicht.
  Ik wil graag naar 5 eetmomenten ontbijt plus 2x een gezond tussendoortje.
  Ga ik hier nu van aankomen?
  Ben inmiddels begonnen met 4x per week cardio en 1x bokszak training.
  Eerder deed ik 2x cardio en 1x bokszak.
  Maar ben ook gestopt met roken waar ik waarschijnlijk ook dikker van ga worden.
  Maar wil dit graag beperkt houden. Maar door dat ik nu ook 5 eetmomenten heb dus meer calorieën ben ik bang dat ik behoorlijk uit ga dijen.
  Zal dat zo zijn?

 105. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi M,

  Wat goed dat je nieuwe patronen aan het aanleren bent. Als je de totale calorie-inname ongeveer gelijk houdt zul je niet aankomen. Dat betekend dus dat wanneer je meer eetmomenten inlast, je kleinere porties gaat eten. In theorie kan je zelfs iets meer voeding eten omdat je verbranding iets sneller zal draaien.

  Het aankomen van het stoppen met roken is tijdelijk. Je lichaam raakt vanzelf weer in balans. Door de focus te leggen op clean te eten – gezonde voeding, suikerarm eten met veel groenten – kan het reuze meevallen.

  En drink voldoende water en groene thee om je lichaam te helpen ontgiften.

  Groetjes,
  Tycho

 106. Janita zegt

  Waarom wordt de formule x 0,03 gebruikt om te berekenen hoeveel water je mag? Ik kan het nergens vinden en ben eigenlijk wel nieuwsgierig, of ik moet er over heen gelezen hebben. Wat is daar de reden van?

  Vriendelijke groet

 107. Mona zegt

  Hoi :)

  Ik ben al een paar jaar bezig met proberen gezonder te gaan leven, maar het wil nooit voor echt lange tijd lukken.
  Nu ben ik in het afgelopen jaar een heleboel kilo aangekomen, ik ben 1.83 en woog vorig jaar 60, nu 70. Volgens BMI zit ik nog op een goed gewicht, omdat ik vrij lang ben, zeker voor een meisje, maar ik wil er het liefst toch wel wat kilo’s af.
  Nu is het zo dat ik ondertussen al drie maanden twee keer per week naar de sportschool ga, ben gestopt met cola drinken (andere frisdranken dronk ik sowieso niet), en ook beter op mijn voeding ben gaan letten. Omdat ik toch wel een studentenleventje heb doe ik het niet helemáál goed, met toch wel onregelmatige dagen en af en toe ook wel wat alcohol, maar ik zie helemaal geen verschil met drie maanden geleden.
  Ik zeg niet dat ik nu helemaal gezond leef, maar vergeleken met het afgelopen jaar is het echt een hele verbetering, van nooit sporten naar twee keer per week, van heel veel slecht eten naar veel salades, vezels en fruit en van veel cola naar veel water. Ik weet niet meer zo goed wat ik moet doen ..

  Groetjes

 108. Vienna zegt

  Hallo, ik weeg 53 kilo en ben 1.58 het is een prima gewicht maar ben alleen flink bij de buik, ik eet gewoon normaal en ook sinds kort vaker fruit, maar hoelang duurt het ongeveer als ik 2 liter water per dag drink dat ik wat vet kwijt raak?

  • GezondAfvallen.nl zegt

   Hoi Vienna,

   Het water drinken zal wel helpen alleen is er soms meer voor nodig om buikvet te verminderen. Je kunt kijken of je nog wat ‘cleaner’ kan gaan eten zodat je totale vetpercentage zakt.

   Je kunt namelijk niet alleen vet bij je buik verbranden. Al hebben sommige hormonen wel specifiek gerelateerd aan je buikvet.

   Met clean eten bedoel ik zo veel mogelijk vers en onbewerkte voeding, zo min mogelijk suiker (let ook op met suikerrijk fruit zoals bv ananas), voldoende water drinken, heel veel groenten eten (ook een deel rauw), voldoende gezonde vetten en eiwitten.

   Als je daarnaast ook voor voldoende beweging zorgt kun je in 2 a 4 weken al goed het verschil zien.

   Groetjes,
   Tycho

 109. Nancy zegt

  Hallo,

  Ik ben 35 jaar en heb 4 jaar geleden een gastric bypass laten doen.
  Nu zie ik toch dat ik weer bijkom en momenteel zit ik aan 70 kilo (kom van 110)
  we moeten normaal gezien elke 2 uur iets eten , maar ik heb eigenlijk geen enkel idee of ik wel goed bezig ben.

  Zou het mogelijk zijn om eens een heel dagmenuutje te maken voor mij met ontbijt lunch avondmaal en de tussendoortjes?
  ik sta op om 5u30 en ga slapen rond 22uur.
  Ik eet graag synergiebrood met een harde kaas van 20/30+ of kippenwit met tuinkruiden.
  Smiddags eet ik rauwe groentjes met 30 gram mayonaise en 2 sneetjes brood.
  En savonds gewoon wat de pot schaft zal ik maar zeggen.
  Als ik eens een eetpatroon zie dan kan ik hier en daar toch wat veranderen zoals de havermout smorgens ipv synergiebrood.

  Groetjes Nancy

  • GezondAfvallen.nl zegt

   Hoi Nancy,

   Wat goed dat je al zo veel bent afgevallen.

   Het is inderdaad belangrijk dat je de juiste voeding kiest. Hierdoor kun je eenvoudiger op gewicht blijven.

   Door de grote vragen en e-mails die ik ontvang kan ik helaas geen individueel advies geven (zoals bijvoorbeeld sport- en voedingsschema’s op maat).

   Ik ben momenteel een gratis gezonde lifestyle cursus aan het maken en die deel ik via de nieuwsbrief. Als je interesse hebt kun je je hiervoor aanmelden (onder elk artikel of aan de rechterkant van de website).

   En drink je al voldoende water en groene thee?

   Heel veel succes!

   Groetjes,
   Tycho

 110. Stroopwafel zegt

  Hallo, ik heb de app drankje water gedownload, alleen die geeft aan dat ik 2,4 liter moet drinken. Alleen ik weet dus niet of dit een fatsoenlijke app is. Verder ben ik 1.75 en ong 74 kilo, ik wil wel nog afvallen, vandaar dat ik ook meer water ga drinken. ik sport drie x in de week. Hoeveel water zou ik dan eigenlijk moeten drinken? Want ik heb ergens op een site gelezen dat je 3 a 4 liter water per dag moest drinken om af te vallen?

  Ik hoop dat u me kan helpen!

  groetjes

  • GezondAfvallen.nl zegt

   Beste,

   Om het proces van afvallen te ondersteunen is het belangrijk voldoende te drinken. Vooral water en groene/witte thee. Maar het is niet zo dat hoe meer je drinkt, hoe meer je afvalt.

   Rekening houdende met je gewicht is 2,2 a 2,5 liter voldoende. Je kunt op je sportdagen iets meer drinken.

   Groetjes,
   Tycho

 111. Amellie zegt

  Hallo,

  Ik was voorheen een slechte drinker, bijna geen liter per dag.
  Sinds twee weken ben ik een trouwe waterdrinker van ongeveer 2,5l tot 3l per dag.

  Wegens ziekte, waar ik gelukkig nu van genezen ben, ben ik 15kg aangekomen.

  Ik ben een dame van 41
  Ik weeg 58 kg bij een lengte van 1,50m
  Mijn BMI is 25,8 wat aan de hoge kant zit.

  Doordat ik te weinig eet, slaat mijn lichaam meer vet op en worden mijn spieren aangetast en kom ik juist aan. Dit is wat meerdere personen tegen mij gezegd hebben, klopt dit?

  Ik voel mij beter, nu ik meer vocht binnen krijg. Alleen maak ik me een beetje zorgen om de watervergiftiging en dat men acuut daaraan kan komen te overlijden. Graag uw advies hierin.

  Met vriendelijke groet,

  • GezondAfvallen.nl zegt

   Hoi Amellie,

   Wat goed dat je meer bent gaan drinken en fijn dat je genezen bent. De kilo’s zul je vanzelf kwijtraken als je een gezond eetpatroon volgt. Ik raad je aan dit artikel eens te lezen:

   https://gezondafvallen.nl/wat-kan-ik-eten-als-ik-wil-afvallen

   Het stukje over watervergiftiging is een waarschuwing voor mensen die veel te veel water drinken. Je krijgt dit niet zomaar. Zo lang je je goed voelt bij de hoeveelheid water die je drinkt (en bijvoorbeeld geen hoofdpijn krijgt) is er niks aan de hand.

   Groetjes,
   Tycho

 112. Renee zegt

  Super leuke interessante en handige tips!! In 3 maand ben ik nu 9 kilo kwijt, zonder te lijnen maar gewoon door gezond te eten en drinken!! Dit geeft mij nog extra motivatie om nog even door te gaan!

  Groetjes

 113. Natteltjetas zegt

  Hallo Tycho

  Wat een interessant artikel. Ik ben altijd al een zeer slechte drinker geweest. Soms ging ik ’s avonds naar bed en bedacht ik me dat ik maar 1 glas drinken had gehad over de hele dag. Inmiddels heb ik
  een routine ontwikkeld waarbij ik elke dag minimaal 6 koppen thee
  drink. Tussendoor probeer ik 1 liter water te drinken, wat prima lukt
  als ik thuis kom van de wandeling met de hond (1 a 1.5 uur).
  Ik dacht dat ik dus goed bezig was, want ik zit nu ongeveer op 2,3 liter
  per dag. Met jullie berekening 0,03 x 119 = 3,57 liter zou ik dus nog ongeveer 1,3 liter meer moeten drinken….. Ik wil dit ook gaan doen, maar vraag me af hoeveel ik nog extra moet drinken als ik een uur
  gesport heb. Ik hoop dat ik eindelijk af ga vallen als ik genoeg drink!

 114. jamy zegt

  hoii,

  ik ben sinds de bevalling van mijn zoontje 3 jaar geleden bijna 40 kilo aangekomen ivm een fout tijdens de bevalling en ik blijk dus al 3 jaar een eetstoornis te hebben door borderline. nu ben ik sinds een paar dagen weer gaan proberen te sporten ik sport elke dag 30 minuten en doe voor ik ga slapen buikspier oefeningen maar ik drink wel erg veel 3 liter per dag gok ik. ik ben 1.70 en weeg 108 kilo nu dus ik vroeg mij af of ik genoeg sport of dat dit te weinig is? meer hou ik ook nog niet vol.

 115. Kara zegt

  Hallo,

  Ik ben een jongen van 20 ben 182 en weeg 97 kg. Heb helemaal geen tijd voor sporten omdat ik het te druk heb met werk.. ik drink per dag wel tot 3 blikjes redbull. Wil een paar tips om makkelijk en snel af te vallen..

 116. anoniempje zegt

  Hoi

  Ik ben nu 13,5 jaar en weeg 57 KILO veel te veel!!! Ik heb best veel vet en ben sinds 3 dagen begonnen met ipv siroop tedrinken water . Hoelang kan het duren voordat ik verbetering zie? Gr anoniem

 117. Tirza zegt

  Hallo ik drink nu ongeveer 2/2,5 liter water op een dag. Ik weeg rond de 80 kilo en ben 1,80/1,90 lang. Ik ben 16 jaar en sport minstens vier keer ( 60-90 minuten) in de week. Ook beweeg ik dagelijks minstens 30 minuten. Nou heb ik een vraag, omdat mijn vrienden zeggen dat ik te veel water drink ik meer kans heb op een watervergiftiging. Drink ik de juiste hoeveelheid water?

 118. Anoniem zegt

  Hallo,

  Ik ben een jongen van 13. Ik ben 1.67 en ik weeg 59 kilo. Ik woog een jaar geleden nog 41 kilo maar ben 18 kilo aangekomen in een jaar. Ik wil mijn gewicht terugbrengen naar 45 kilo en ik wil dat graag bereiken binnen 6 maanden. Hoe doe ik dat. HELP!!

 119. Lotte zegt

  Hallo!

  Wat ik handig vind om voldoende water te drinken, is streepjes zetten op mijn flesje. Aan elk streepje zet ik dan “10 uur”, “11 uur”, “12 uur”, enz. Het is dan de bedoeling dat op elk uur het water aan dat streepje staat. Het is zeker in het begin handig om te leren voldoende te drinken, later wordt het een gewoonte en drink je al snel meer! Deze truc vond ik heel handig!

  Groetjes
  Lotte

 120. Anoniem zegt

  Hoi Ik ben een man van 17 jaar drink z’n 3 liter water per dag ik weeg momenteel 91 Kilo en ben 2,15 m zit ik op het juiste gewicht voor mijn lengte of moet ik er wat kilo’s afhalen?

Plaats zelf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *