ei nog goed water drijftest
6 minuten leestijd

Zien of een ei nog goed is? Doe de test

René Dekker
Door: René Dekker
2 September 2018

Op de verpakking van eieren staat een ‘ten minste houdbaar tot-datum’. Maar na deze datum zijn eieren vaak nog prima eetbaar.

In dit artikel leer je een slim trucje om te testen of een ei nog goed is. Hiermee weet je snel of eieren kakelvers, nog eetbaar of bedorven zijn, zonder het rauwe ei te breken.

Je hoeft eieren na de houdbaarheidsdatum dus niet meer weg te gooien. Deze test geeft je zekerheid.

Daarnaast ontdek je ook hoe je kunt zien of een gekookt ei nog goed is. En vind je veelgestelde vragen en antwoorden over de houdbaarheid en kleur van eieren.

THT-datum van eieren

Op de verpakking van eieren staat een THT-datum (ten minste houdbaar tot-datum). Fabrikanten garanderen tot deze datum een veilig en smaakvol ei. Eet eieren bij voorkeur voor deze datum op.

Na de THT-datum kunnen eieren meestal nog prima gegeten worden. Kijk, ruik en proef echter goed of het ei nog eetbaar is. Hiervoor moet je het ei natuurlijk wel eerst openen.

Of toch niet?

Met deze slimme drijftest weet je binnen no-time of een ei nog goed is, zonder het te openen…

Ei nog eetbaar? Test je eieren met de water drijftest

Je kunt eenvoudig testen of een ei vers, nog eetbaar of bedorven is met deze eieren in water drijftest. Dit gaat als volgt:

Vul een doorzichtig glas met water en leg het ongekookte ei er voorzichtig in (wanneer een ei gekookt is werkt deze test niet secuur). Als je meerdere eieren tegelijk wilt controleren kun je ook een doorzichtige kom gebruiken.

Wanneer het ei op de bodem, helemaal plat op de zijkant blijft liggen, is het vers.

Blijft het ei op de bodem liggen met de bolle kant een klein beetje schuin omhoog, is het ongeveer 1 à 2 weken oud.

Blijft het ei op de bodem rechtop blijft staan, is het ongeveer 2 à 4 weken oud.

Blijft het ei aan de oppervlakte drijven, is het bedorven en kun je het niet meer eten.

Met deze eieren drijftest weet je dus in één oogopslag hoe oud het ei ongeveer is. Na 4 weken kun je het ei vaak nog wel eten, maar wacht er niet te lang mee. En verhit het ei in dat geval extra, dus hardgekookt of goed doorbakken.

Waarom drijft een bedorven ongekookt ei in water?

Een ei bevat een luchtkamer in het bolle uiteinde. Bij een vers ei is deze luchtkamer ongeveer 0,3 cm diep en 2 cm breed.

Naarmate het ei ouder wordt verliest het zowel vocht als koolstofdioxide en neemt de luchtkamer in grootte toe. En een grotere luchtkamer geeft het ei meer drijfvermogen.

Zijn er naast de drijftest nog andere methoden om de versheid van eieren te testen?

Ei naast je oor schudden en luisteren

ei schudden naast oor test

Je kunt een ei ook op versheid testen door het naast je oor te schudden. Hoor je het ei klotsen? Dan is het oud. Hoor je geen geluid? Dan is het ei nog vers.

Persoonlijk vinden wij dit geen betrouwbare methode om eieren op versheid te testen. De test toont namelijk niet of een ei bedorven is.

Wat is de theorie achter dit verhaal? Wanneer een ei ouder wordt vergroot de luchtkamer in het ei. Er ontstaat dan meer bewegingsruimte voor het eiwit en eigeel. Dit kun je horen wanneer je het ei schudt.

Een bedorven ei herkennen met je neus

De meest betrouwbare eiertest voor geopende eieren: vertrouw op je neus! Door te ruiken aan een geopend ei weet je direct of het bedorven is.

Breek het ei open en houd je neus erboven. Ruik je een penetrante, vieze, zwavelachtige geur? Dan kun je er zeker van zijn dat het ei bedorven is. Soms is deze sterke lucht al door de schil heen te ruiken.

Een bedorven ei ruikt vies, of het nu rauw of gekookt is.

Hoe ziet een vers rauw ei er van binnen uit?

vers ei

Als je een vers eitje opent en op een bord of in een grote kom legt, ziet het er ongeveer uit als op deze foto.

De eierdooier (het eigeel) is nog hoog en rond. Het eiwit ziet er mooie stevig, geleiachtig uit. Het eiwit blijft bij elkaar waardoor je een ovaal of ronde plas krijgt.

Bij een ouder ei zakt de eierdooier steeds meer in. Ook is het eiwit waterachtig en loopt het uit.

Eieren bewaartips

Bewaar je eieren het liefst in de koelkast, dan blijven ze het langst vers. En daarmee verklein je ook het risico op een salmonellabesmetting en de groei van andere bacteriën.

Wil je dat de eieren minder snel uitdrogen? Bewaar ze dan in het doosje, in de koelkast.

En als laatste bewaartips:

Met de punt naar beneden blijven eieren langer goed. En eieren nemen snel geurtjes over. Je kan ze daarom beter niet in de buurt van vis, ui, knoflook of ander sterk geurend eten bewaren.

Ei met bloedvlekje eetbaar?

Een ei kan soms een bloedvlekje bevatten, ook wel blood spot of meat spot genoemd. Dit komt naar schatting bij ongeveer een half procent van de eieren voor. Een dergelijk vlekje betekent niet dat het ei slecht of bevrucht is.

Je kunt zo’n ei gewoon veilig eten. Al kan ik mij voorstellen dat je het er onsmakelijk uit vindt zien. Je kunt het er eventueel uitlepelen.

Wanneer een ei ouder is verdwijnen bloedvlekjes vaak. Dat betekent dus dat een ei met bloedvlekje in ieder geval vers is.

Vragen & antwoorden over de houdbaarheid van eieren

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Hieronder vind je veelgestelde vragen en antwoorden over de houdbaarheid van eieren.

Hoe lang kan ik een gekookt ei bewaren?

Een gekookt ei kun je in de koelkast nog een week bewaren.

Hoe weet ik of een gekookt ei nog veilig is om te eten?

Een bedorven ei heeft een sterke, onprettige geur wanneer je het pelt. En het gekookte ei kan verkleurd zijn en / of papperig en slijmerig aanvoelen.

Mijn geschilde hardgekookte ei is groengrijs gekleurd, kan ik het dan nog eten?

Wanneer een ei te lang gekookt is, krijgt het eiwit een groengrijze kleur. Deze verkleuring kan ook optreden wanneer het ei na het koken te langzaam is afgekoeld. Dan gaart het ei nog door.

Het eiwit van mijn hardgekookte ei is zwart. Hoe komt dit? En kan ik het nog veilig eten?

Je hebt het ei waarschijnlijk veel te lang gekookt. Er ontstaat dan zwavelwaterstof in het eiwit wat reageert met het ijzer in het eigeel. Er ontstaat dan een dun laagje ijzersulfide. Het ziet er niet lekker uit, maar is verder onschadelijk.

Eieren bonus tips

Tip: Koel een ei na het koken direct af met koud water. Zo voorkom je verkleuring en kun je de eieren eenvoudiger pellen.

Tip: Wanneer je een ei wilt bakken, neem dan een zo vers mogelijk ei, dat smaakt het lekkerst. Als je een ei wilt koken kun je beter een iets minder vers ei gebruiken, hierdoor is het eenvoudiger te pellen.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Adresgegevens:

Lucretia van Merkenlaan 33
3906 WB Veenendaal
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden