Op de verpakking van eieren staat een ‘ten minste houdbaar tot-datum’. Maar na deze datum zijn eieren vaak nog prima eetbaar.
In dit artikel leer je een slim trucje om te testen of een ei nog goed is. Hiermee weet je snel of eieren kakelvers, nog eetbaar of bedorven zijn, zonder het rauwe ei te breken.
Je hoeft eieren na de houdbaarheidsdatum dus niet meer weg te gooien. Deze test geeft je zekerheid.
Daarnaast ontdek je ook hoe je kunt zien of een gekookt ei nog goed is. En vind je veelgestelde vragen en antwoorden over de houdbaarheid en kleur van eieren.
Inhoud van dit artikel
- 1 THT-datum van eieren
- 2 Ei nog eetbaar? Test je eieren met de water drijftest
- 3 Waarom drijft een bedorven ongekookt ei in water?
- 4 Ei naast je oor schudden en luisteren
- 5 Een bedorven ei herkennen met je neus
- 6 Hoe ziet een vers rauw ei er van binnen uit?
- 7 Eieren bewaartips
- 8 Ei met bloedvlekje eetbaar?
- 9 Vragen & antwoorden over de houdbaarheid van eieren
- 10 Eieren bonus tips
THT-datum van eieren
Op de verpakking van eieren staat een THT-datum (ten minste houdbaar tot-datum). Fabrikanten garanderen tot deze datum een veilig en smaakvol ei. Eet eieren bij voorkeur voor deze datum op.
Na de THT-datum kunnen eieren meestal nog prima gegeten worden. Kijk, ruik en proef echter goed of het ei nog eetbaar is. Hiervoor moet je het ei natuurlijk wel eerst openen.
Of toch niet?
Met deze slimme drijftest weet je binnen no-time of een ei nog goed is, zonder het te openen…
Ei nog eetbaar? Test je eieren met de water drijftest
Je kunt eenvoudig testen of een ei vers, nog eetbaar of bedorven is met deze eieren in water drijftest. Dit gaat als volgt:
Vul een doorzichtig glas met water en leg het ongekookte ei er voorzichtig in (wanneer een ei gekookt is werkt deze test niet secuur). Als je meerdere eieren tegelijk wilt controleren kun je ook een doorzichtige kom gebruiken.
Wanneer het ei op de bodem, helemaal plat op de zijkant blijft liggen, is het vers.
Blijft het ei op de bodem liggen met de bolle kant een klein beetje schuin omhoog, is het ongeveer 1 à 2 weken oud.
Blijft het ei op de bodem rechtop blijft staan, is het ongeveer 2 à 4 weken oud.
Blijft het ei aan de oppervlakte drijven, is het bedorven en kun je het niet meer eten.
Met deze eieren drijftest weet je dus in één oogopslag hoe oud het ei ongeveer is. Na 4 weken kun je het ei vaak nog wel eten, maar wacht er niet te lang mee. En verhit het ei in dat geval extra, dus hardgekookt of goed doorbakken.
Waarom drijft een bedorven ongekookt ei in water?
Een ei bevat een luchtkamer in het bolle uiteinde. Bij een vers ei is deze luchtkamer ongeveer 0,3 cm diep en 2 cm breed.
Naarmate het ei ouder wordt verliest het zowel vocht als koolstofdioxide en neemt de luchtkamer in grootte toe. En een grotere luchtkamer geeft het ei meer drijfvermogen.
Zijn er naast de drijftest nog andere methoden om de versheid van eieren te testen?
Ei naast je oor schudden en luisteren
Je kunt een ei ook op versheid testen door het naast je oor te schudden. Hoor je het ei klotsen? Dan is het oud. Hoor je geen geluid? Dan is het ei nog vers.
Persoonlijk vinden wij dit geen betrouwbare methode om eieren op versheid te testen. De test toont namelijk niet of een ei bedorven is.
Wat is de theorie achter dit verhaal? Wanneer een ei ouder wordt vergroot de luchtkamer in het ei. Er ontstaat dan meer bewegingsruimte voor het eiwit en eigeel. Dit kun je horen wanneer je het ei schudt.
Een bedorven ei herkennen met je neus
De meest betrouwbare eiertest voor geopende eieren: vertrouw op je neus! Door te ruiken aan een geopend ei weet je direct of het bedorven is.
Breek het ei open en houd je neus erboven. Ruik je een penetrante, vieze, zwavelachtige geur? Dan kun je er zeker van zijn dat het ei bedorven is. Soms is deze sterke lucht al door de schil heen te ruiken.
Een bedorven ei ruikt vies, of het nu rauw of gekookt is.
Hoe ziet een vers rauw ei er van binnen uit?
Als je een vers eitje opent en op een bord of in een grote kom legt, ziet het er ongeveer uit als op deze foto.
De eierdooier (het eigeel) is nog hoog en rond. Het eiwit ziet er mooie stevig, geleiachtig uit. Het eiwit blijft bij elkaar waardoor je een ovaal of ronde plas krijgt.
Bij een ouder ei zakt de eierdooier steeds meer in. Ook is het eiwit waterachtig en loopt het uit.
Eieren bewaartips
Bewaar je eieren het liefst in de koelkast, dan blijven ze het langst vers. En daarmee verklein je ook het risico op een salmonellabesmetting en de groei van andere bacteriën.
Wil je dat de eieren minder snel uitdrogen? Bewaar ze dan in het doosje, in de koelkast.
En als laatste bewaartips:
Met de punt naar beneden blijven eieren langer goed. En eieren nemen snel geurtjes over. Je kan ze daarom beter niet in de buurt van vis, ui, knoflook of ander sterk geurend eten bewaren.
Ei met bloedvlekje eetbaar?
Een ei kan soms een bloedvlekje bevatten, ook wel blood spot of meat spot genoemd. Dit komt naar schatting bij ongeveer een half procent van de eieren voor. Een dergelijk vlekje betekent niet dat het ei slecht of bevrucht is.
Je kunt zo’n ei gewoon veilig eten. Al kan ik mij voorstellen dat je het er onsmakelijk uit vindt zien. Je kunt het er eventueel uitlepelen.
Wanneer een ei ouder is verdwijnen bloedvlekjes vaak. Dat betekent dus dat een ei met bloedvlekje in ieder geval vers is.
Vragen & antwoorden over de houdbaarheid van eieren
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Hieronder vind je veelgestelde vragen en antwoorden over de houdbaarheid van eieren.
Hoe lang kan ik een gekookt ei bewaren?
Hoe weet ik of een gekookt ei nog veilig is om te eten?
Mijn geschilde hardgekookte ei is groengrijs gekleurd, kan ik het dan nog eten?
Het eiwit van mijn hardgekookte ei is zwart. Hoe komt dit? En kan ik het nog veilig eten?
Eieren bonus tips
Tip: Koel een ei na het koken direct af met koud water. Zo voorkom je verkleuring en kun je de eieren eenvoudiger pellen.
Tip: Wanneer je een ei wilt bakken, neem dan een zo vers mogelijk ei, dat smaakt het lekkerst. Als je een ei wilt koken kun je beter een iets minder vers ei gebruiken, hierdoor is het eenvoudiger te pellen.