bananenbrood
6 minuten leestijd

Gezond bananenbrood recept (suikervrij)

René Dekker
Door: René Dekker
13 March 2016

Gezonde Tips presenteert: een gezond bananenbrood recept.

Bananenbrood (eigenlijk meer een soort cake) is razend populair. Het is dan ook de ultieme zoete lekkernij.

Dit gezonde bananenbrood is suikervrij; in zoverre dat er geen sucrose (tafelsuiker) in zit.

Wel bevat het natuurlijke fruitsuikers (fructose) van de banaan.

Bovendien zorgen de vezels en eiwitten – afkomstig van de noten en bananen in het bananenbrood – ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Lees ook: Eet minder suiker, versla je suikerverslaving

Diabetici moeten echter hun bloedsuikerspiegel ten alle tijden nauwlettend in de gaten houden.

Wij hebben in dit recept gekozen voor glutenvrije ingrediënten. Zie het kopje ‘glutenvrij meel’ voor meer info.

Dit recept is eveneens lactose-vrij.

Ook als je weinig bak-ervaring hebt is dit recept toch heel goed te doen.

De bereiding kost je ongeveer 15 minuten. Vervolgens kun jij lekker op de bank de heerlijke geuren opsnuiven terwijl de oven het werk doet in ongeveer 40-50 minuten.

Je kunt dit hemelse baksel op elk moment van de dag eten. Bijvoorbeeld een paar plakken als stevig ontbijt, of een verrukkelijk tussendoortje voor bij de koffie of thee.

Het is voedzaam en vult ook goed, dus je kunt er daarna weer helemaal tegenaan!

Ook kinderen vinden dit erg lekker en je kunt het ze gerust als gezonde snack geven.

Glutenvrij meel

Glutenvrij deeg heeft een andere structuur en dikte dan deeg dat wel gluten bevat.

Let erop dat je niet meer gaat toevoegen dan het recept aangeeft, want anders kan het bananenbrood veel te hard worden.

Een combinatie van 2 of 3 glutenvrije meelsoorten zorgt vaak voor het beste resultaat. Je kunt dus in plaats van amandelmeel ook kiezen voor boekweitmeel, quinoameel, bruine rijstmeel, enzovoorts.

De verhoudingen van verschillende soorten meel kunnen echter wel van invloed zijn op de structuur van het baksel.

Volkoren meelsoorten bevatten de meeste vitaminen en mineralen.

Glutenvrije baksels worden soms snel wat droog. Fruit en noten voorkomen dit.

Ook binden glutenvrije meelsoorten zichzelf niet zo goed. Als bindmiddel is het dus verstandig om ingrediënten te gebruiken als zaden en wortel.

Havermout is in principe glutenvrij. Er kunnen echter sporen van gluten inzitten. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, koop dat havermout met het glutenvrij label.

Lees ook: zijn bananen gezond of ongezond?

Basis-ingrediënten bananenbrood

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels kokosolie (kokosvet). Kun je hier niet zo snel aan komen, gebruik dan biologische roomboter; liefst van grasgevoerde koeien. Roomboter is voornamelijk vet en in dit melkvet zit geen of nauwelijks lactose. Wil je zeker zijn dat er geen lactose inzit dan kun je ook voor ghee kiezen; alle eiwitbestanddelen zijn hier uitgehaald.
  • 100 gram amandelmeel of boekweitmeel
  • 50 gram havermout; indien mogelijk al fijn gemalen kopen
  • Snufje zout (Himalaya zout of Middellandse Zee zout)
  • 1 eetlepel Ceylon kaneel

Overige ingrediënten (optioneel maar aanbevolen!)

  • 2 kopjes rauwe, ongebrande, ongezouten noten. Je kunt zelf kiezen welke noten je lekker vindt, bijvoorbeeld walnoten, pecannoten, amandelen, hazelnoten of cashewnoten. Of een lekkere mix!
  • 2 kopjes gedroogde vruchten, bijvoorbeeld dadels, vijgen, pruimen, abrikozen, cranberries of rozijnen. Je kunt zelf kiezen wat je lekker vindt, of een kant en klare mix kopen (kan ook al met nootjes)
  • 2 eetlepels pitten, bijvoorbeeld zonnebloempitten of pompoenpitten
  • Goed bindmiddel! 2 eetlepels zaden zoals lijnzaad of chiazaad
  • 2 flinke eetlepels rauwe cacao in poeder of nibs, of pure chocolade (met ten minste 70% cacao!), geschaafd of in stukjes. Deze zijn beiden lactosevrij
  • 1 handje bosbessen
  • 1 snufje speculaaskruiden
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • Het merg van 2 vanille stokjes
  • Goed bindmiddel! 2 wortels
  • 2 eetlepels amandelschaafsel of kokosschaafsel
  • 3 eetlepels kokosroom, suikervrij

Benodigdheden bananenbrood

Een oven, mixer / keukenmachine (of gewoon ouderwets met een garde), 2 grote kommen, een cakevorm, eventueel bakpapier.

Sommige mensen gebruiken een broodmachine voor het bakken van het bananenbrood maar dit lukt niet altijd even goed. Je kunt het uiteraard proberen. Wij geven de voorkeur aan de oven.

Bereidingswijze bananenbrood

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Gebruik je zaden in je bananenbrood? Meng deze dan in een bakje met een scheutje water en zet ze 15 minuten in de koelkast. De pasta die hierdoor ontstaat is een uitstekend bindmiddel.

3. Verpulver de havermout in je keukenmachine als deze nog niet fijn gemalen is.

4. Meng de havermout in een kom met het amandelmeel.

Je kunt ervoor kiezen om tijdens het mengen van de ingrediënten een mixer / keukenmachine te gebruiken, of dit gewoon met de hand te doen met een garde.

5. Doe de bananen en de kokosolie in de keukenmachine, of prak het mengsel met een vork tot een glad geheel.

6. Voeg het bananenmengsel bij het meel en meng het met een spatel door elkaar.

7. Voeg 1 voor één de eieren toe en blijf roeren.

8. Voeg een snufje zout en een eetlepel kaneel toe en roer opnieuw het beslag.

9. Meng nu de optionele ingrediënten door het beslag heen en blijf roeren.

10. Houd wat van de ingrediënten naar keuze over voor de versiering.

11. De noten kun je eventueel in een theedoek met een deegroller plat slaan voor kleinere stukjes.

12. Vet de cakevorm in met kokosvet (of roomboter).

13. Giet het beslag in de cakevorm.

14. Versier eventueel de bovenkant van het beslag met het overgebleven fruit, de noten, pitten, het amandelschaafsel en / of kokosschaafsel.

Bananenbrood bakken in de oven

Zet de cakevorm in de oven. Het beslag moet nu minimaal 40 minuten rijzen.

Na 40 minuten kun je even checken hoe gaar het bananenbrood is.

Met een vork of satéprikker kun je in het brood prikken. Als deze er schoon uitkomt dan is het brood van binnen gaar.

Is het bananenbrood nog niet gaar laat het er dan nog even 5 tot 10 minuten inzitten. Belangrijk is dat het brood niet te zacht blijft maar toch lekker smeuïg wordt.

Je kunt het brood eventueel afdekken met bakpapier zodat de bovenkant niet aanbrandt.

Na het bakken

gezond bananenbrood

Als het bananenbrood klaar is, laat het dan 15 minuten afkoelen.

Het brood wordt nog smeuïger als je het een nachtje in de koelkast laat staan. Maar bij sommige mensen is het brood al op voordat ‘ie überhaupt afgekoeld is, dus je moet er wel vanaf kunnen blijven!

Til het bananenbrood voorzichtig uit het bakblik.

Eventueel kun je er wat kokosroom overheen schenken bij wijze van glazuur.

Je kunt van dit banenenbrood ongeveer 15 flinke plakken snijden.

Eet smakelijk; geniet ervan!

Bananenbrood bewaren

Als je bijvoorbeeld een feestje hebt of wat lekkers wilt meenemen naar een verjaardag kun je van tevoren meerdere bananenbroden bakken en ze bewaren in de koelkast of vriezer.

Ook handig om door de weeks mee te nemen naar je werk of voor in de lunchbox van je (klein)kinderen.

In de koelkast kun je een bananenbrood ongeveer 5 dagen bewaren, mits goed afgedekt met bijvoorbeeld aluminiumfolie, of in een tupperware bak.

Invriezen kan ook. Laat het brood wel eerst goed afkoelen.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Adresgegevens:

Lucretia van Merkenlaan 33
3906 WB Veenendaal
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden