rabarber gezond
3 minuten leestijd

Hoe gezond is rabarber?

René Dekker
Door: René Dekker
10 November 2020

Rabarber is heel gezond. De stengel van deze plant is rijk aan vezels en dat de reden dat rabarber populair is in de traditionele Chinese geneeskunde. Rabarber werkt als rustgever bij maagkwalen en helpt daarnaast verstopping verlichten. Maar rabarber is om nog meer redenen gezond.

Rabarber bevat veel vitamines en mineralen

Rabarber is niet alleen vanwege de vezels gezond, maar ook door de grote hoeveelheid vitamine K. Eén portie rabarber biedt maar liefst 45 procent van de hoeveelheid die je dagelijks van deze vitamine nodig hebt. Vitamine K ondersteunt een gezonde botgroei en beperkt schade in de hersenen. De vitamine kan zelfs Alzheimer helpen voorkomen.

Naast vitamine K is rabarber gezond vanwege de aanwezigheid van de weerstandsvitaminen C en A. Deze vitamines zijn allebei krachtige antioxidanten die schadelijke vrije radicalen afvangen. Daarnaast is vitamine A goed voor de ogen, huid en slijmvliezen. Ook zou de vitamine beschermen tegen long- en mondkanker. De rode stengels van rabarber bevatten overigens meer vitamine A dan de groene.

Rabarber is ook gezond doordat de stengels verschillende natuurlijke B-vitamines bevatten zoals riboflavine, niacine, pantotheenzuur en folaat. Ook gezond is dat rabarber per portie maar liefst 32 procent van de dagelijks benodigde hoeveelheid mangaan levert en daarnaast ook nog ijzer, kalium en fosfor.

Wist je dat één kop gekookte rabarber net zo veel calcium bevat als melk? Rabarber biedt zelfs – net als zalm en spinazie – de grootste hoeveelheden calcium. Alle reden dus om vaker rabarber op je menu te zetten. Bijvoorbeeld in gebak of toetjes.

Gezond voor je gewicht

Rabarber bevat weinig calorieën en is dus ook gezond voor je gewicht. Eén portie levert slechts 21 calorieën. Rabarber draagt er dan ook niet toe bij dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Zoals je hebt gezien, krijg je met rabarber juist wel een heleboel voedingsstoffen binnen en dat maakt de plant heel gezond.

Bevat Rabarber oxaalzuur?

Rabarber is minder gezond als het gaat om oxaalzuur. Dit bevat de plant ook in behoorlijke hoeveelheden. De bladeren zouden zelfs giftig zijn vanwege de grote hoeveelheid van deze stof. Zwangere vrouwen en met een lekkende darm of nierproblemen moeten dan ook uitkijken met te grote hoeveelheden rabarber. Een teveel aan oxaalzuur kan namelijk de hormoonbalans verstoren en nierstenen veroorzaken. Ook kan oxaalzuur leiden tot een tekort aan calcium. Om die reden wordt het vrouwen die zwanger soms afgeraden om rabarber te eten.

Sowieso is het gezond om rabarber in combinatie met calciumrijke voedingsmiddelen te eten, zoals kaas. Daarom hier een lekker recept van rabarber met geitenkaas.

Recept: rabarber met geitenkaas

Benodigdheden:

 • 750 gram rabarber, in stukken gesneden
 • 125 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
 • 175 gram honing
 • 65 gram walnoten
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels balsamico azijn (bij voorkeur wit)
 • grof zout en gemalen peper nar smaak
 • 4 bosjes rucola (totaal ongeveer 500 gram), waarvan de taaie uiteinden zijn verwijderd
 • 1 venkelknol, gesneden in dunne plakjes

Zo maak je het:

 • Verhit de oven op 230 graden. Leg de stukken rabarber met de honing op een ingevette bakplaat. Rooster de rabarber ongeveer 5 minuten bovenin de oven tot deze zacht begint te worden. Laat de rabarber dan afkoelen op de bakplaat. Rooster de walnoten op een andere bakplaat 5 minuten onderin de oven. Laat deze ook afkoelen.
 • Doe de olie en azijn in een grote kom en breng op smaak met zout en peper. Voeg rucola en venkel toe en roer alles goed doorelkaar. Doe de rabarber, walnoten en geitenkaas hier overheen als topping. Eet smakelijk!
Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Adresgegevens:

Lucretia van Merkenlaan 33
3906 WB Veenendaal
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden