Inhoud van dit artikel
Wat zijn aardbeien?
We beginnen met de simpele vraag: wat zijn aardbeien? De Latijnse benaming van de aardbeiplant is Fragaria, wat ‘geurend’ betekent. Verder is de aardbei een geslacht van bloeiende planten uit de rozenfamilie, die bekend staat om zijn eetbare vruchten. Wat de aardbei interessant maakt, is dat het een schijnvrucht is. Iets is een schijnvrucht wanneer naast de vruchtbeginsels en de zaadknoppen óók andere plantdelen gaan meedoen met de vorming van de vrucht. Dit betekent dat de schijnvrucht niet alleen een vruchtwand met zaden is, maar dat ook onderdelen zoals de bloemboden, kelkblaadjes of bloeistengel onderdeel zijn geworden van de schijnvrucht. En de aardbei is hier dus een perfect voorbeeld van! Deze ontstaan namelijk uit een opgezwollen bloembodem. Andere voorbeelden van schijnvruchten zijn de vijg, ananas, cashewnoot en beukennootje bijvoorbeeld. Ook een leuk feitje over de aardbei is dat de gele ‘zaadjes’ die je ziet, helemaal geen zaadjes zijn. Dit zijn nootjes – een kleine, droge, harde, niet openspringende, een zadige vrucht. Maar dit moet niet worden verward met ‘echte’ noten, zoals een cashewnoot. Daarom worden ze in de volksmond eigenlijk gewoon zaadjes genoemd.Geschiedenis van de aardbei
Vanaf de 14e eeuw gingen mensen de aardbeienplant in hun tuinen planten. Hiervoor werd het vooral gebruikt als sierplant en soms ook voor medicinaal gebruik. De aardbeivrucht zoals we die nu kennen was klein en de planten zelf waren niet productief. De rode, grote herkenbare aardbei is pas zo’n 200 jaar oud en komt uit Amerika. Er bestaan dan ook veel meer soorten aardbeien dan je zou denken: zo’n 20 soorten die weer onderverdeeld kunnen worden in honderden rassen. De Europese aardbei is waarschijnlijk een combinatie van de 2 soorten die uit Amerika mee zijn gekomen.Zijn aardbeien gezond?
Genoeg over de achtergrond van de aardbei, het gaat er natuurlijk om of de aardbei ook gezond is of niet. Wat we in ieder geval kunnen verklappen is dat aardbeien rijk zijn aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Dit zorgt er al voor dat aardbeien je gezondheid op een positieve manier kunnen beïnvloeden op allerlei gebieden. Denk hierbij aan invloed op je kortetermijngeheugen, weerstand en vetpercentage. Maar let op, een aandachtspuntje is dat je bij het kopen van aardbeien het beste voor biologische aardbeien kunt kiezen. Doordat aardbeien zo’n dunne schil hebben, absorberen ze vrij gemakkelijk bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt op het land. Biologisch geteelde producten zullen geen chemische bestrijdingsmiddelen bevatten waardoor je alleen maar geniet van de positieve invloeden van de aardbei.Aardbeien en vitamine C
Aardbeien bevatten voornamelijk veel vitamine C, wat ook wel bekend staat als ascorbinezuur. Alleen de kiwi bevat van alle populaire vruchten meer vitamine C dan de aardbei. Vitamine C is een belangrijke antioxidant voor het menselijk lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het ondersteunt je weerstand. Een tekort aan vitamine C is slecht voor je gezondheid. Dit zorgt namelijk voor een verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en in de ergste gevallen scheurbuik. Maar dan moet je het wel heel erg bont maken.Aardbeien en foliumzuur
Nog een gezonde eigenschap van aardbeien is de hoeveelheid foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11. Foliumzuur speelt een rol in de groei en goede werking van het lichaam en bij aanmaak van witte en rode bloedcellen. En een tekort aan foliumzuur zorgt voor bloedarmoede.Aardbeien en kalium
Ook kalium vind je terug in aardbeien. Dit speelt voornamelijk een rol bij je bloeddruk en het regelen van de vochtbalans in je lichaam. Daarnaast is het belangrijk voor en goede spiersamentrekking en de geleiding van zenuwprikkels door je lichaam.Aardbeien bevatten weinig calorieën
Als laatste bevatten aardbeien relatief weinig calorieën. Een portie van 100 gram bevat zo’n 32 calorieën en 8 gram koolhydraten. Door de hoge voedingswaarde en lage hoeveelheid calorieën zijn aardbeien een geschikt tussendoortje om te nemen tijdens het afvallen. De voedingsvezels in de aardbei zorgen er ook nog eens voor dat je hongergevoel wordt onderdrukt en dat je stofwisseling versnelt. Helaas is er wel een ‘maar’: fruit bevat veel fructose, oftewel fruitsuiker en als je daar te veel van eet kan je het afvallen vertragen of zelfs belemmeren. Ook kan suiker er juist weer voor zorgen dat je wél weer extra trek krijgt. Daarom moet je aardbeien niet dagelijks eten.Producten met aardbeien
Nog veel gevaarlijker dan de fruitsuikers, zijn de producten waarin aardbeien voorkomen. Ik noem er een paar op:- Aardbeienyoghurt
- Aardbeienijs
- Aardbeienranja
- Aardbeienjam
- Aardbeienkwark
- Aardbeienkoekjes
- Aardbeiendrank
- Aardbeientaartje
- Aardbeienshake
- Etc.
- Door de kwark, havermout of yoghurt
- Op een beschuit, cracker of boterham
- Door een vruchtensalade
- In je zelfgemaakte smoothie mixen