Is ontbijtkoek gezond?

ontbijtkoekOntbijtkoek, ook wel peperkoek, kruidkoek of honingkoek genoemd, wordt door veel mensen als broodvervanger of tussendoortje gegeten.

In 2011 werden er ongeveer 100 miljoen ontbijtkoeken verkocht. Dat zijn er gemiddeld 6 per persoon. Best een populair koekje dus.

Maar ondanks de populariteit wordt ons regelmatig de vraag gesteld ‘is ontbijtkoek gezond?’ Laten we voordat ik deze vraag beantwoord eens kijken naar wat er precies in zit…

Ingrediënten:

Bij dit voorbeeld gaan we uit van Peijnenburg ontbijtkoek naturel.

 • Glucose-fructosestroop
 • Roggebloem
 • Suiker
 • Plantaardige oliën en vetten
 • Rijsmiddelen (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat)
 • Specerijen
 • Aroma
 • Gebrande suiker

En laten we dan ook meteen maar even kijken naar de voedingswaarden per 100 gram…

Voedingswaarden:

VoedingswaardePer 100 gram
Energie1.323 kJ / 312 kcal
Eiwit2,7 g
Koolhydraten70 g
– waarvan suikers40,8 g
Vet1,6 g
– waarvan verzadigd0,6 g
Voedingsvezel3,1 g
Natrium0,2 g

ontbijtkoek-veel-suikerBron: peijnenburg.nl (28-06-2013)

Wat mij zelf direct opvalt is de enorme hoeveelheid suiker in de ontbijtkoek. 40,8 gram per 100 gram! Dus ruim 40% van dit voedingsproduct bestaat uit suiker. Wow! Dat is wel heel erg veel! Nu heeft Peijnenburg ook een ‘Minder Suiker’ variant. En eerlijk is eerlijk, er zit minder suiker in…

‘Slechts’ 25,5% van deze variant bestaat uit suiker.

Nog steeds veel te veel naar onze mening. GezondAfvallen.nl adviseert om te focussen op voedingsproducten met een suikerpercentage onder de 6%.

Veel mensen weten ondertussen wel dat suikers grotere dikmakers zijn dan vetten. Dus een product wat voor 25,5 tot 40% uit suiker bestaat levert een grote bijdrage aan overgewicht.

Vezels

Voor een goede darmwerking en langzame suikeropname (zeer belangrijk als je wilt afvallen) is het belangrijk dat een voedingsproduct voldoende vezels bevat. In de naturel variant van Peijnenburg zit per 100 gram 3,1 gram voedingsvezels. Dit is ongeveer vergelijkbaar met witbrood. De koek bevat dus weinig vezels.

Ik hoor en lees regelmatig dat ontbijtkoek laxerend zou werken. Wist je al dat dit een fabeltje is? Maar door de lage hoeveelheid aan vezels draagt het nou ook niet echt bij aan een goede stoelgang.

Acrylamide

Acrylamide is een stof die wordt gebruikt als grondstof voor het maken van plastic. Deze stof, waar wereldwijd ongeveer 100 miljoen ton per jaar van wordt geproduceerd, zit bijvoorbeeld in sigarettenrook. En je verwacht het misschien niet, ook ontbijtkoek bevat acrylamide. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend.

Conclusie

In ontbijtkoek zitten grote hoeveelheden suiker, glucose- en fructosestroop. Sommige koeken bevatten meer dan 40% suiker! Wanneer je ontbijtkoek eet krijgt je bloedsuikerspiegel een flinke opdonder. Het grote glucose overschot wordt opgeslagen als lichaamsvet. De vraag ‘is ontbijtkoek gezond’ kun je na het lezen van dit artikel zelf wel beantwoorden. Ik hap in ieder geval liever naar een havermoutkoekje.

Gezonde alternatieven

In plaatst van ontbijtkoek kun je beter kiezen voor gezondere producten die langzamere koolhydraten, veel minder suiker en meer voedingsvezels bevatten zoals:

happen-naar-suiker

Eet jij (regelmatig) ontbijtkoek? Zo ja, blijf je dat doen na het lezen van dit artikel? En zo nee, wat is je mening hierover? Laat een berichtje achter… we horen graag je ervaringen en dat is ook leuk voor andere lezers.

Deel met je vrienden en familie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Reacties

 1. Dino Seelig zegt

  Goed artikel, de vraag is het gezond is een hele lastige. Is bijvoorbeeld mais gezond. één ding is zeker, als die van Monsanto afkomt niet (Agent Orange resistent, het ontbladerings middel gebruikt in de vuile oorlog in vietnam). Zijn bananen gezond…ook die vraag is lastig, die van Dole zijn bespoten met DDT (zie aanval op vrijheid van meningsuiting door Dole op zweedse film bananas!* ) dus …tja dat heb je met angelsaksisch denken. Het gaat het om de knikkers, niet om gezondheid. Met dank aan de USA. Zijn de suikervervangers in frisdank dan wel zo gezond? Krijg je wel wat je denkt wat je koopt. Keurings dienst van waarde geeft daar gelukig op een leuke manier kijk op. Gewoon te vinden op uitzending gemist.

 2. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Dino,

  Ik heb ondertussen de film Bananas!* gezien (bedankt voor je tip, kende deze nog niet). Het toont maar weer eens hoeveel macht de grote voedingsgiganten kunnen hebben. Wat ik ook een zeer interessante film vond is Hungry For Change, ken je die al?

  Om nog even on topic te blijven, in steeds meer onderzoeken komt naar voren dat niet zozeer vet maar juist suiker de grootste boosdoener is van overgewicht (en hart- en vaatziekten). En met suikerpercentages van 25,5 a 40% in ontbijtkoek gaan bij mij dan alarmbellen rinkelen.

  Groetjes,
  Tycho

  Ps Keuringsdienst van Waarde staat hier regelmatig op ;-)

 3. Carla zegt

  Ben ik even blij met dit nieuws, ik at soms ook ontbijt koek alleen voor de stoelgang, maar dat is dus nu voorbij wat ik mag eigenlijk geen suiker. Nooit geweten dat er zoveel suiker in zat. Hartelijke dank voor deze informatie.

 4. Dieuwke zegt

  Goed om dit te lezen. Vaak eet ik een plak(je) ontbijtkoek als vervanger van de voor mij ongezonde tussendoortjes (koek, snoep). Dit is dus eigenlijk helemaal niet zo gezond?! Bedankt. Ik vind trouwens op deze website heel veel handige tips die ik ga proberen te gebruiken.

  groetjes!

 5. Davina zegt

  Hoi,

  Ook ik at regelmatig bij het ontbijt een sneetje peperkoek omdat ik dacht dat het de darmwerking bevorderde. (Ik moet zeggen, sinds ik havermout eet is dat een pak minder tot niets meer geworden eigenlijk, ik at het met volkoren of speltbrood, en nu eet ik eigenlijk geen brood meer behalve in het weekend)

  Ik had eigenlijk geen idee dat het zo ongezond was…
  De soort waar ik voor koos was die van “Céréal – sugar control”, met fructose.
  Bij de voedingswaarden is het volgende te lezen (per 100 g) :
  Energiewaarde 321 kcal
  Eiwitten 3,3 g
  Koolhydraten 74 g
  waarvan 37 g suikers
  waarvan 29 g fructose
  Vetten 1,3 g
  waarvan verzadigd 0,3 g
  Voedingsvezels 2,6 g
  Natrium/Sodium 0,13 g

  Dat is dus ook een pak suikers kennelijk… En ik las net ook dat “fructose” niet echt gezonder is dan suiker, integendeel eigenlijk? Daar wordt nochtans heel erg meegezwaaid bij zogezegd “gezonde” producten. Toch wel wat verraderlijk dan?

  Ivm vezels : wanneer is iets nu echt “vezelrijk” of niet? Vanaf hoeveel g per 100 g?

  Groetjes!

 6. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Davina,

  Fabrikanten proberen op allerlei manieren hun producten gezonder te laten lijken. Met mooie kreten en verhalen op de verpakking lijkt zo’n product dan op het eerste gezicht redelijk gezond. Maar laat je niet voor de gek houden. Fructose is inderdaad ook zeer ongezond en 37 gram suiker per 100 gram is nog steeds extreem hoog.

  Wat betreft de voedingsvezels, mik op een totale vezelinname van 30 a 40 gram per dag. Deze vezels kun je bijvoorbeeld halen uit producten als havermout, groenten en peulvruchten.

  Groetjes,
  Tycho

 7. Marina Gevers zegt

  Wat zijn gezonde tussendoortjes met zo weinig mogelijk suiker erin?
  Welke havermoutkoeken bedoel je, merk? Waar koop je ze?
  Is speculoos een betere vervanger voor ontbijtkoek?

 8. Anna zegt

  Hoi Tycho, ik eet bijna iedere dag havermout en geweldig hoor!!! Eén vraag ik eet het niet altijd ‘s morgens maar óók weleens als lunch of avond-eten is dat een Punt? Groetjes Anna

  • GezondAfvallen.nl zegt

   Hoi Anna,

   Zolang je varieert is dat prima. Hou er wel rekening mee dat je lichaam koolhydraten ‘s ochtends beter kan verwerken dan ‘s avonds. Dit heeft te maken met de insulinegevoeligheid van de cellen. Dus bij voorkeur ‘s ochtends of ‘s middags.

   Groetjes,
   Tycho

 9. Pleun zegt

  Hallo,

  Dank je wel voor de informatie. Ik eet redelijk gezond voor mijn gevoel. Alleen dat ene plakje ontbijtkoek bij de koffie ‘s morgens… mmmmmm zo lekker. Heb je een tip voor me wat ik ipv ontbijtkoek zou kunnen eten?
  Dank je wel voor je reactie alvast

 10. GezondAfvallen.nl zegt

  Hoi Pleun,

  Graag gedaan!

  Ik snap je gedachtegang: “dat éne plakje”.

  Maar weet je hoeveel suiker je binnenkrijgt als je een jaar lang één plakje naturel ontbijtkoek per dag eet?

  In dit voorbeeld ga ik uit van een plakje naturel ontbijtkoek van 30 gram. Deze bevat 11,9 gram suiker.

  365 dagen maal 11,9 gram suiker = 4343,5 gram suiker = 4,3 kg suiker.

  4,3 kg suiker = 17200 kcal.

  7.777 kcal is ongeveer 1 kg lichaamsvet.

  17.200 kcal is ongeveer 2,2 kg aan lichaamsvet.

  Eén plakje naturel ontbijtkoek per dag levert dus ongeveer 2,2 kg aan lichaamsvet per jaar.

  Helaas is er niet echt een vervanging voor ontbijtkoek. Tenminste, niet een vervanging die er qua smaak op lijkt. Ontbijtkoek bevat soms wel 40% suiker. Je kunt niet verwachten dat een product met bijvoorbeeld 6% suiker hetzelfde smaakt. Mijn advies is dan ook wennen aan voeding met minder suiker. Misschien niet leuk om te horen maar wel het enige gezonde advies wat ik je kan geven.

  Groetjes,
  Tycho

 11. Maurits zegt

  Hallo, er wordt gesteld dat er 40 gram suikers per 100 gram product in zit.
  De waarheid is echter nog schokkender aangezien de andere suikers zoals het nog slechtere glucosestroop niet tot de “waarvan suikers” worden gerekend.
  Glucosestroop zit dus in die 70 gram koolhydraten.
  De hoeveel suikers is dus 70 gram! En de hoeveelheid suiker zoals wij die in de keuken kennen is 40 gram.
  Je wordt bedonderd door de fabrikanten waar je bij staat.

 12. Charlotte zegt

  En toch is peperkoek (afh van merk tot merk) gezonder dan andere tussendoortjes (geen goed ontbijt dus peperkoek). Voor mensen die gaan sporten raad ik net deze koek aan aangevuld met eventueel een banaan. Ook mensen die niet sporten zijn volgens mij beter af met 1 peperkoek bij de koffie dan bv speculaas of een andere koek. Omdat 1 peperkoek niet veel weegt en dus tov zijn gewicht nog wel mee valt.

 13. hiephiephoi zegt

  ik vind het echt heel zwaar om de juiste dingen te kiezen.
  ik heb net een hele koek van dat spul gehaald.
  ik heb hele nuttige tips gelezen en ik wil echt graag weten wat het juiste voedsel voor me is. ik heb familie die vegatarisch eten en echt elke dag havermout eten en allemaal dingen laten staan
  ik heb er moeite mee een cirkel te doorbreken omdat ik smidags hevig verlang naar zoet zoet en dan savonds chips. en vroeger was het zo dan kon ik de zoetigheid weerstaan en bezweek ik alsnog aan de chips verleiding. maar nu wil ik het allebei goed weerstaan maar ik wil echt de cirkel doorbreken omdat ik te horen heb gekregen dat ik diabetes heb. terwijl ik nu al 6 jaar vecht tegen de overtollige kilo’s van de 120 naar 90 gegaan en nu moet er nog 15% af van de huisarts.

Plaats zelf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *