mais gezond
6 minuten leestijd

Is mais gezond of niet?

René Dekker
Door: René Dekker
11 April 2016

Is mais gezond of ongezond?

Misschien vraag jij je dat ook weleens af als je je tanden zet in een lekker sappig maiskolfje.

Mais is een populair product, vanwege diens zoete smaak.

Het is de meest gegeten graansoort ter wereld.

Dat komt onder meer omdat deze past in veel gerechten en makkelijk te combineren is met diverse groenten.

Nu zou het natuurlijk mooi meegenomen zijn als mais gezond blijkt te zijn.

In dit artikel lees je alles over het kolfje, de korrels en de gezondheidsvoordelen versus de -nadelen ervan.

Over mais

Mais is te vinden in het groentenvak maar is een graansoort.

Deze uit de grassenfamilie afkomstige plant komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en wordt daar al zo’n 3000 jaar gegeten. Vooral in Mexico vormt mais de basis van diverse gerechten.

Columbus bracht mais naar Europa.

Tegenwoordig wordt het ook in Nederland verbouwd, maar voor het overgrote deel is dat snijmais (een andere soort), dat wordt gebruikt als veevoer.

De mais die wij in de supermarkt hebben liggen is de suikermais.

Bewerkte mais vind je terug in de vorm van popcorn (gemaakt van pofmais), tortilla’s en cornflakes.

Maismeel (bijvoorbeeld maiszetmeel als allesbinder) en maisolie worden voor veel producten gebruikt.

Is mais gezond?

mais

Mais bestaat voor 15% uit water. Een verse maiskolf bevat ongeveer 70 tot 85 calorieën per 100 gram.

Mais bevat per 100 gram ongeveer 11% vet, 76% koolhydraten (in de vorm van zetmeel) en 13% eiwitten.

Wat mais gezond maakt is dat het veel voedingsvezels bevat, zo’n 3 gram; dit is 12% van wat je ongeveer per dag nodig hebt.

In vergelijking met veel groenten bevat het redelijk veel koolhydraten.

Ondanks het aantal koolhydraten en de fructose (fruitsuikers; 3,2 gram suiker per 100 gram) is mais geen dikmaker.

Het reguleert de spijsvertering en zorgt voor een gezonde bloedsuikerspiegel, mede door de vitamine B en de proteïnen (eiwitten) in mais. Dit maakt mais gezond.

Het absorbeert overtollig cholesterol en helpt daarmee hart- en vaatziekten voorkomen. Het is dus een gezonde snack.

Mais bevat mineralen zoals kalium, natrium, calcium, ijzer, magnesium en fosfor.

Het bevat niet veel vitaminen maar wel wat vitamine A (goed voor je ogen), vitamine C (ascorbinezuur) en vitamine B6 (foliumzuur; 15% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid).

Wat mais ook gezond maakt, is dat het rijk is aan antioxidanten als carotenoïden, die het verouderingsproces tegen gaan.

Er zit een fytonutriënt in mais dat hoge bloeddruk tegengaat. Fytonutriënten zijn bioactieve stoffen in planten die een positief effect hebben op het menselijk lichaam.

Mais werkt goed tegen diarree omdat het deze snel stopt.

Mais bevat wel gluten maar deze is heel anders van samenstelling dan bijvoorbeeld bij tarwe. De gluten in mais veroorzaken geen coeliakie (voedselintolerantie).

Mais bevat melatonine; een stofje dat je lichaam zelf ook iedere dag aanmaakt om s’avonds goed door te kunnen slapen. Kom je moeilijk in slaap? Dan kun je eens kijken welke voeding je helpt om beter te kunnen slapen.

Gezondheidsnadelen van mais

Genetische manipulatie

Mais (met name mais in blik of verwerkt in bijvoorbeeld kant- en klaarmaaltijden) is genetisch gemanipuleerd.

Dat betekent dat er veranderingen zijn aangebracht in het DNA van levende organismen (in dit geval van het graangewas mais) waardoor bepaalde eigenschappen veranderd kunnen worden.

Dit wordt gedaan om het gewas resistent te maken tegen aantasting door insecten.

Veel mensen hebben bezwaar tegen genetisch gemanipuleerde voeding (ook wel genetisch gemodificeerde voeding genoemd).

In principe hoort informatie hierover op het etiket te staan van de verpakking. Wil je mais eten dat zeker niet genetisch gemodificeerd is? Kies dan voor een product met het EKO-keurmerk.

Overige gezondheidsnadelen

  • Er kunnen bestrijdingsmiddelen op mais zitten (xeno-oestrogenen) die buikvet zouden veroorzaken en de hormoonhuishouding zouden verstoren. Kies voor biologische mais, of neem een moestuintje!
  • Je lichaam kan de voedingsvezels en fructose in mais niet zo goed verteren. Je ziet een maiskorrel vaak nog in z’n geheel terug in je ontlasting. Je kan hierdoor last krijgen van je darmen en van darmgassen. Zorg er daarom voor dat je mais altijd goed kauwt.
  • Mais bestaat uit snelle koolhydraten. Volgens sommige voedingsdeskundigen draagt mais bij aan overgewicht en schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
  • Een maiskolf kan schimmels bevatten. Kijk dus altijd goed of er geen schimmel op de bladeren zit. De draden zijn overigens geen schimmels!

Conclusie: Of bespoten mais gezond is daar zijn de meningen over verdeeld.

Met name verse, onbespoten mais is wat ons betreft heel geschikt om af en toe als bijgerechtje te eten.

(groene blad)groenten zijn echter wel een stuk gezonder als hoofdbestanddeel van je maaltijd.

Vermijd producten zoals chips en snoep waar glucose-fructosestroop in zit. Dit is suiker op basis van mais, maar heeft niets meer te maken met verse mais van de kolf.

Alle bewerkte producten waar maismeel, maisolie of welke vorm van mais in zit, zijn in de regel zeer ongezond.

Verse mais gezonder dan uit blik?

In principe scheelt dit niet zoveel in voedingswaarde. Wel moet je in de gaten houden of er geen suikers of E-nummers aan toegevoegd zijn.

Ook is het belangrijk dat je na het openen van het blik de mais die je niet gelijk opeet overgiet in een schaaltje.

Het oxidatieproces versnelt dan namelijk en de wand van het blik kan ook gaan afgeven, waardoor er stoffen uit het blik in de mais komen.

Je kunt ook mais uit de diepvries of uit een glazen pot eten.

Tussen juli en oktober komt de mais uit Nederland, de rest van het jaar wordt deze geïmporteerd uit landen als de V.S.

Wil je dus een zo vers mogelijk product, wil je de lokale boeren steunen én milieuvriendelijk bezig zijn, dan zijn deze maanden de beste maanden om mais te eten.

Mais kopen en bereiden

Je kunt aan het uiterlijk van de mais zien of de mais gezond en vers is.

Hoe helderder en geler de korrels zijn, hoe verser de mais meestal is. De korrels moeten dik en stevig zijn.

Je moet een maiskolf ongeveer 8 tot 10 minuten laten koken. Je kunt de maiskolf ook stomen. Zo gaan er minder vitaminen verloren.

Voeg nog geen zout toe want dat maakt de korrels taai.

Als je de korrels gemakkelijk eruit kunt wippen dan is de mais gaar.

Besmeer de maiskolf met biologische grasroomboter. Deze bevat gezonde vetten.

Bestrooi de kolf met Himalaya zout of Middellandse Zee zout in plaats van tafelzout.

Je kunt de kolf ook grillen of roosteren op de grill of de barbecue.

Limoen- of citroensap en chilipeper brengen de maiskolf heerlijk op smaak.

Maiskorrels zijn lekker in een salade met bijvoorbeeld kidneybonen.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Adresgegevens:

Lucretia van Merkenlaan 33
3906 WB Veenendaal
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden