gezond eten met veel vezels
3 minuten leestijd

Top 4 gezonde voeding met veel vezels

René Dekker
Door: René Dekker
20 januari 2021

Dat het gezond is om met regelmaat vezels te eten, is de meeste mensen wel bekend. Maar het antwoord op de vraag wáárom gezonde voeding met veel vezels een belangrijk onderdeel is van een goed eetpatroon, weten veel mensen niet. Vezels spelen een grote rol in het hebben van een gezonde stoelgang, hebben een gunstige invloed op je cholesterolgehalte en vezels zorgen ervoor dat het voedseltransport door je darmen minder snel verloopt, waardoor je bloedsuikerspiegel meer in balans blijft. Tenslotte is het zo dat vezels ervoor zorgen dat je langer een gezond gevoel houdt na het eten, waardoor je minder snel gaat snacken. Allemaal redenen om gezonde voeding met veel vezels een onderdeel te laten zijn van je voedingspatroon. Maar welke voedingsmiddelen kan je nu het beste tot je nemen als je gezonde voeding met veel vezels wil eten? Hieronder vind je de top 4!

 1. Brood en broodvervangers
  Brood staat er om bekend dat het rijk is aan vezels, net zoals veel broodvervangers vaak veel vezels bevatten. Het is wel belangrijk dat je controleert wat voor brood of broodvervangers je tot je neemt, want in het geval van ontbijtgranen zoals cruesli, bevat dit ook enorm veel suikers, waardoor het niet meer gezond is. Gezond brood en gezonde broodvervangers met veel vezels zijn bijvoorbeeld havermout, volkorenbrood en brinta.
 2. Aardappelen, pasta en rijst
  Aardappelen, pasta en rijst bevatten, net als brood, veel vezels. Wel is het hierbij belangrijk om op te letten dat je kiest voor volkoren pasta en zilvervliesrijst. Ook kan je aardappelen het beste in een zo puur mogelijke vorm eten. Aardappelen in de vorm van patat of aardappelpuree zijn minder gezond.  
 3. Groenten
  Dat groenten gezond zijn en essentieel zijn voor een gezond voedingspatroon, weten de meeste mensen wel, maar dat groenten veel vezels bevatten, is voor sommigen een verrassing. Groenten, vooral in de rauwe variant, kunnen enorm veel vezels bevatten. Je kunt hierbij denken aan groentesmoothies waarbij de groente rauw in de smoothie is verwerkt, maar denk ook aan bonen en peulvruchten, groene bladgroenten en bijvoorbeeld pepers.
 4. Fruit
  In principe bevat iedere fruitsoort vezels, maar niet iedereen neemt deze vezels tot zich. Vezels bevinden zich bij fruit vooral in de schil, in de pitten en in andere delen van fruit die de meeste mensen niet eten. Als je de vezels van fruit tot je wil nemen, is het het beste om fruit niet te schillen (wel goed te wassen!), vruchtensap mét vruchtvlees te drinken (let op: alleen puur vruchtensap) en bijvoorbeeld gedroogd fruit te eten.

Wil jij meer gezonde voeding met vezels tot je nemen? Eet dan de bovengenoemde producten en profiteer van alle voordelen die het eten van vezels met zich mee kan brengen!

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Jalin Media
Loethoeli-erf 15
3263 SJ Oud-Beijerland
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden

NIEUW!

KOOLHYDRAATARME RECEPTEN