Verklarende woordenlijst

Misschien kom je op Gezond Afvallen af en toe woorden tegen die je niet kent. Op deze verklarende woordenlijst pagina kun de betekenis ervan opzoeken.

 1. A
 2. B
 3. C
 4. D
 5. E
 6. F
 7. G
 8. H
 9. I
 10. J
 11. K
 12. L
 13. M
 14. N
 15. O
 16. P
 17. Q
 18. R
 19. S
 20. T
 21. U
 22. V
 23. W
 24. X
 25. Y
 26. Z

A

AGEs (Advanced Glycation End products)
Een verzamelnaam voor eiwitten die onherstelbaar beschadigd zijn, doordat er glucose of fructose (suikers) aan verankerd zijn. Deze AGEs kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een hoge bloedsuikerspiegel. Des te hoger het aantal AGEs in een lichaam, des te meer kans op een hartaanval of beroerte.

Antioxidanten
Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen die vrije radicalen neutraliseert. Een antioxidant regeert namelijk makkelijk met vrije radicalen. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine E en C.

B

C

D

E

F

G

Glycatie
Reactie tussen glucose- of fructose (suikers) en proteïnen (eiwitten). Zo kunnen bijvoorbeeld glucosemoleculen reageren met eiwitmoleculen. Door dit proces “plakken” eiwitten aan elkaar vast en vormen AGEs. Hierdoor wordt het door eiwit opgebouwde weefsel stijver (eiwitten vormen de bouwstoffen van onze weefsels). Bloedvaten, die ook worden opgebouwd uit het door eiwit gefabriceerde weefsel, worden dus ook stijver door glycatie. Stijvere bloedvaten hebben een grotere kans om te scheuren.

Glycemische index (GI)
De glycemische index (afgekort GI) is een maat om aan te geven hoe snel een voedingsstof je bloedsuiker doet stijgen. Des te hoger de glycemische index, des te sneller een voedingsstof door je darm wordt verteerd en als glucose in je bloedbaan wordt opgenomen.

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

Transvet
Transvet is een onverzadigde vetsoort. Het wordt door de voedingsindustrie toegevoegd aan producten. Maar het komt ook van nature voor in vlees van herkauwers en zuivel. Dit vet is zeer slecht voor je gezondheid en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

U

V

W

X

Y

Z

Naar bovenkant pagina ↑

Terug naar Gezond Afvallen Home

Adresgegevens:

Lucretia van Merkenlaan 33
3906 WB Veenendaal
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden