3 minuten leestijd

Wallen onder de ogen? Oorzaken en oplossingen

René Dekker
Door: René Dekker
23 februari 2021

Wallen onder de ogen vormen een veelvoorkomend probleem. Of eigenlijk: twee problemen. We maken namelijk niet altijd duidelijk onderscheid tussen wallen onder de ogen en donkere kringen. En dit terwijl het toch echt twee verschillende dingen zijn.

Wallen onder de ogen zijn een lichte ophoping van vet, wat vocht en/of extra huid onder het oog. Bij kringen onder de ogen is er sprake van een donkere kleur onder het oog, iets lager dan de wallen. We maken hier dan ook een duidelijk onderscheid tussen beide.

Wallen onder de ogen: Oorzaken

Bij wallen onder de ogen speelt erfelijkheid een grote rol. Hebben veel mensen in je familie wallen, dan is de kans groot dat je ze zelf ook krijgt. De tweede belangrijke oorzaak is ouderdom. Naarmate het onderhuidse bindweefsel onder de ogen verslapt, komen wallen meer naar voren. Soms is een opeenhoping van vocht de oorzaak van wallen onder de ogen. Dit is bijvoorbeeld het geval na een flinke huilbui, na een avondje stappen, of het resultaat van een ontsteking. In die gevallen zijn de wallen onder de ogen doorgaans maar tijdelijk.

Kringen onder de ogen: Oorzaken

Net als bij wallen onder de ogen het geval is, kan je genetische achtergrond bepalend zijn. De donkere kleur is vaak erfelijk maar allerlei andere factoren spelen eveneens een rol. Uitdroging, vermoeidheid en een ongezond eet- of leefpatroon kunnen ertoe bijdragen dat de huid onder het oog dunner wordt of dat er te weinig vocht onderhuids aanwezig is. De huid wordt dan op die plaats doorschijnender en daardoor ontstaan de donkere kringen.

Kringen en wallen onder de ogen: Oplossingen

Om donkere kringen onder de ogen te voorkomen of te verhelpen, volstaan doorgaans voldoende nachtrust en een gezond eet- en leefpatroon. Daar schiet je echter weinig mee op als het hebben van die kringen nu eenmaal in je genen zit. In dat geval is het dragen van make up een manier om ze minder zichtbaar te maken. Een laatste redmiddel is een cosmetische behandeling waarbij onderhuids een middeltje worden ingespoten. Een dergelijke behandeling wordt meestal niet vergoed en het effect is slechts tijdelijk van aard.

Wallen onder de ogen zijn doorgaans niet zo makkelijk weg te krijgen. Het gaat namelijk bijna altijd om een teveel aan vet of huid, en zelden om een opeenhoping van vocht.
Er zijn ice packs, zalfjes en crèmes op de markt die beloven wallen onder de ogen tegen te gaan. Aambeienzalf is een bekende ‘quick fix’ remedie. Voor al die middeltjes geldt dat het effect maar tijdelijk is en zouden het probleem op den duur soms juist erger kunnen maken. Voor wallen onder de ogen bestaat eigenlijk maar één echte oplossing, en dat is plastische chirurgie. Er bestaan verschillende behandelmethodes en als je jezelf er echt aan stoort, kan het interessant zijn om eens navraag te doen bij je huisarts of bij een gerenommeerde kliniek.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Jalin Media
Loethoeli-erf 15
3263 SJ Oud-Beijerland
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden

NIEUW!

KOOLHYDRAATARME RECEPTEN