glutenallergie
3 minuten leestijd

Wat mag je niet eten als je een glutenallergie hebt?

René Dekker
Door: René Dekker
20 januari 2021

Een glutenallergie: ontzettend veel mensen hebben er last van. Glutenintolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd en is een ontzettend vervelende allergie. Als je allergisch bent voor gluten, betekent dit dat jouw lichaam een overgevoeligheid heeft voor alle voedingsmiddelen waar gluten in zitten. Dit kan resulteren in vervelende lichamelijke klachten, zoals extreme darmklachten en chronische vermoeidheid. Om te voorkomen dat deze klachten blijven optreden, eten veel mensen met een glutenallergie of coeliakie volledig glutenvrij. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je glutenvrij moet eten? Wij leggen het je uit!

Voedingsmiddelen waar gluten in zitten

Gezondheid
Gezondheid

Gluten is een eiwit. Dit eiwit komt vooral voor verschillende tarwesoorten. Iemand die geen gluten mag eten, let vooral op de inname van tarwe, gerst, haver, spelt en rogge. Dit betekent automatisch dat brood, dat gemaakt is van tarwe, een verboden product wordt. Maar gluten zit in meer dan alleen in brood. Ook rijst, pasta, verschillende soorten gebak zoals taart of koekjes en diverse soorten bindmiddelen zoals bakkersroom of deegwaren bevatten gluten. Ook bij het eten van vlees en vis moet je opletten, wanneer dit bijvoorbeeld gepaneerd is met behulp van paneermeel. Er zijn dus ontzettend veel voedingsmiddelen waar gluten in zit, dus het is belangrijk om goed op te letten op wat je eet als je last hebt van een glutenallergie.

Alternatieve voedingsmiddelen bij een glutenallergie

De lijst hierboven klinkt nogal intimiderend en het lijkt alsof je met een glutenallergie bijna niets meer kunt eten. Hoewel je met een glutenallergie inderdaad ontzettend moet opletten op wat je eet, is het zeker niet zo dat je niets meer kunt eten. Vrijwel alle producten die hierboven genoemd worden, kunnen vervangen worden. Dit vergt wat creativiteit, maar het is zeker niet onmogelijk en ook met een glutenallergie kan je nog steeds ontzettend lekker en gevarieerd eten. Iemand met een glutenallergie kan bijvoorbeeld zorgeloos producten eten die aardappelzetmeel bevatten, net als producten die rijstzetmeel bevatten. Ook is het toegestaan om producten met maïszetmeel te eten en bestaan er diverse soorten glutenvrij brood ter vervanging van het normale brood uit de supermarkt.

Goed opletten bij een glutenallergie

Het blijft belangrijk dat je, wanneer je last hebt van een glutenallergie, waakzaam blijft op wat je eet. Zelfs bij het frituren van patat, moet je opletten dat er in het frituurvet geen producten hebben gezeten die frituurvet bevatten en moet je opletten of glutenvrij brood apart gebakken wordt van het “normale” brood dat wel gluten bevat. Supermarkten hebben vaak een glutenvrije afdeling. De producten van deze afdeling kun je zorgeloos eten wanneer je last hebt van een glutenallergie. Ga je buiten de deur eten of ga je langs bij vrienden? Controleer dan altijd hoe het eten bereid wordt en blijf voorzichtig met het eten van voedsel dat bereid is in een keuken waar ook voedsel mét gluten bereid wordt. Op die manier kan jij de klachten ten gevolgen van jouw glutenallergie het beste onder controle krijgen.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Jalin Media
Loethoeli-erf 15
3263 SJ Oud-Beijerland
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden

NIEUW!

KOOLHYDRAATARME RECEPTEN