Water drinken helpt bij afvallen
4 minuten leestijd

Water drinken helpt bij afvallen

René Dekker
Door: René Dekker
23 August 2018

Door water te drinken in plaats van suiker en koolhydraat houdende drankjes kun je eenvoudig honderden kilocalorieën per dag wegstrepen.

Maar er zijn meer voordelen…

Wanneer je meer water drinkt zit je sneller vol en is het makkelijker om minder te eten.

Maar hoe zit dat nou allemaal precies? En hoeveel moet ik dan per dag drinken?

In dit artikel lees je alles over afvallen door water drinken.

Hoeveel water drinken per dag?

Gemiddeld heeft een mens ongeveer 1,8 liter water per dag nodig.

Maar de ideale hoeveelheid water die je per dag moet drinken is afhankelijk van meerdere factoren. Zo speelt lichaamsgewicht, omgevingstemperatuur en hoeveelheid beweging een rol.

Des te hoger je gewicht en de omgevingstemperatuur, en des te meer je beweegt, des te meer moet je drinken. Hier zit echter wel een limiet aan.

Er bestaat dus GEEN ‘one size fits all’ antwoord. Probeer minimaal 1,5 liter per dag te drinken, meer afhankelijk van de genoemde factoren.

Kijk je weleens naar je plas? Aan de kleur van je plas kun je veel aflezen. Is je plas geel tot donkergeel? Dan drink waarschijnlijk te weinig.

Tijdens het afvallen mag je best wat meer water drinken dan deze richtlijn. Zeker wanneer je veel sport of het warm is. Maar maak het ook weer niet te gek. Te veel water drinken kan schadelijk zijn…

Te veel water drinken kan schadelijk zijn

watervergiftiging

Het klinkt misschien vreemd maar het bestaat echt: een watervergiftiging. Net als met ieder voedingsmiddel kun je ook van water teveel binnenkrijgen. Volgens Cardioloog Peter Klootwijk van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, is het drinken van 2,5 liter water per dag normaal gesproken het maximum.

Drink je onder normale omstandigheden veel meer dan loop je het risico op een watervergiftiging. In bepaalde omstandigheden kun je wel meer water drinken dan 2,5 liter water per dag. Wanneer je bijvoorbeeld veel sport of als je veel transpireert door het warme weer.

Wanneer je teveel water drinkt daalt het zoutgehalte in het bloed en passen de cellen zich daar op aan. Het gevolg is dat de cellen meer water opnemen en gaan opzwellen. Zo kunnen bijvoorbeeld opgezwollen hersencellen tegen de zenuwen gaan drukken (kans op hoofdpijn).

Maar als je zo veel water hebt gedronken dat de bloedvaten door de cellen worden dichtgedrukt, ontstaat er zuurstofgebrek en is er kans op bewusteloosheid of zelfs overlijden. Maar dit gebeurt niet zomaar… let er gewoon op dat je voldoende drinkt maar maak het niet te gek.

Voordelen van voldoende water drinken

Er zijn vele voordelen te noemen voor het drinken van voldoende water…

  • Je stofwisseling draait tot wel 3% sneller, dus je verbrand meer vet
  • Water drinken in plaats van frisdrank of andere suikerrijke drankjes bespaart je vele kilocalorieën
  • Je krijgt meer energie
  • Water drinken vermindert het hongergevoel
  • Water helpt afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen

Makkelijker afvallen: Drink water voor elke grote maaltijd

Dit is een heel eenvoudige methode waarmee je kunt afvallen. Het is een simpel trucje waardoor je eerder vol zit. Drink voor elke grote maaltijd 1 glas water.

Hiermee kun je ongeveer 2 kilo per 10 weken afvallen. Je zit eerder vol en eet daardoor minder. Een gezonde gewoonte dus!

Vind je het lastig om voldoende water te drinken?

Dan volgen hier een paar tips die je hierbij kunnen helpen…

  • Koop 2 literflessen bronwater en bewaar de lege flessen. Vul ze vervolgens elke ochtend met kraanwater en drink ze gedurende de dag. Dan zie je aan het einde van de dag precies hoeveel je gedronken hebt.
  • Neem een flesje water mee als je gaat sporten
  • Voeg wat druppels citroensap toe aan je water voor een smaakje

Onthoud dat water een zeer belangrijke rol speelt bij het afvallen. Het is misschien wel even wennen al dat water, maar denk maar aan alle voordelen:

Minder calorieën (die je normaal met bv frisdrank binnenkrijgt), je stofwisseling gaat sneller, minder trek in eten en meer energie.

Pas deze tips toe. Je zult merken dat het drinken van voldoende water helpt bij het afvallen. En je voelt je gewoon stukken beter.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Adresgegevens:

Lucretia van Merkenlaan 33
3906 WB Veenendaal
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden