zelf mayonaise maken
7 minuten leestijd

Zelf mayonaise maken met olijfolie (recept)

René Dekker
Door: René Dekker
26 March 2016

Zelf mayonaise maken is heel eenvoudig, het is vooral een kwestie van roeren!

De smaak is heerlijk en het is ook nog eens een stuk gezonder dan mayonaise uit de supermarkt.

En wat dacht je van de prijs?

Wat ook erg handig is, is dat je zelf kunt bepalen hoeveel mayonaise je per keer maakt.

Je hoeft zo niets te verspillen en zorgt ervoor dat jouw zelfgemaakte mayonaise altijd vers is.

Ook hoef je niet te gissen naar de houdbaarheidsdatum van die geopende pot mayo in de koelkast die je al tijden had staan.

Zelf mayonaise maken doen wij op basis van olijfolie maar varieer hier gerust mee.

Wij geven je het basisrecept én tips voor variaties.

Probeer het zelf maar eens uit en je wilt niets anders meer!

Ingrediënten voor het mayonaise basisrecept

Let op! Zelf mayonaise maken doen wij met rauwe eieren. Het gebruik hiervan is af te raden voor kinderen tot 5 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand, in verband met de mogelijkheid op een salmonella bacterie.

Benodigdheden voor ongeveer 8 porties

  • 2 verse eieren (koop ze liefst die dag vers!)
  • 200-250 ml olijfolie
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels witte wijn azijn of 2 eetlepels citroensap
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Zelf mayonaise maken met gezonde producten

Zelf mayonaise maken doe je het liefst met biologische producten.

Wil je dat de kippen een goed leven hebben? Ga dan voor biologische eieren, met 3 sterren van het keurmerk beter leven. Bij de leg van omega-3 eieren hebben de kippen bovendien speciale voeding gekregen zoals lijnzaad.

Kies voor goede kwaliteit olijfolie. Wij adviseren extra vierge koudgeperste olijfolie. Zorg ervoor dat jouw olie niet te lang geopend in je keukenkastje staat. De olie kan dan wranger en sterker smaken en dat heeft invloed op de smaak van de mayonaise.

Olijfolie is zeer gezond, maar vind je olijfolie echt te wrang van smaak, kies dan voor arachideolie of zonnebloemolie. Of maak een mix van verschillende soorten olie.

Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker de saus wordt.

Kies voor een goede, ambachtelijke mosterd met zo weinig mogelijk toevoegingen. Let op de scherpte van je mosterd. Houd je van scherp dan ga je bijvoorbeeld voor Engelse mosterd. Houd je van mild, dan volstaat de Hollandse mosterd. Mosterd zou je overigens eventueel ook zelf kunnen maken.

Wil je zelf mayonaise maken en houd je van iets zuurdere mayonaise? Dan kun je wat meer azijn of citroensap toevoegen.

Goede kwaliteit zout waar de mineralen bewaard zijn gebleven? Dat is Himalayazout of Middellandse Zeezout. Tafelzout is niet erg gezond en door verhitting zijn de gezonde mineralen verloren gegaan.

Voorbereiding en keuze voor manier van mengen

Zelf mayonaise maken doen wij met een keukenmachine.

Wat belangrijk is, is dat al het keukengerei vetvrij is.

Zorg er ook voor dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben, namelijk op kamertemperatuur, anders kan de bereiding mislukken.

Met de staafmixer

Het mengsel kan echter ook gemengd worden met een staafmixer, in een hoge smalle beker waar de staafmixer precies in past. Je gebruikt dan het hele ei en niet alleen de eidooier.

Bij deze methode zet je de staafmixer op de bodem en trek je deze langzaam naar boven toe op een rustige stand. De bereiding gaat zo erg snel maar kan ook mislukken doordat de mayonaise gaat schiften.

Met een garde

Zelf mayonaise maken met een garde kan natuurlijk ook. Met een garde moet je wel flink goed kloppen om de juiste dikte te krijgen. Wisselen van hand is misschien een goede tip. Het duurt met de hand wel langer maar de kans dat het mengsel gaat schiften is kleiner. Leg een handdoek onder de kom zodat deze niet wegglijdt.

Bereidingswijze (10 minuten)

  1. Split de eieren.
  2. Doe het eigeel in de keukenmachine. De eiwitten die je over hebt hoef je overigens niet weg te gooien! Je kunt er een omelette van maken maar ook spannende dessert als meringues, pavlova, macarons en kokoskoekjes.
  3. Meng de peper en zout door het eigeel heen zodat deze alvast kunnen oplossen in het mengsel.
  4. Meng de mosterd erdoorheen tot een egaal geheel.
  5. Schenk nu de olie heel rustig, druppelsgewijs bij de ingrediënten terwijl je de keukenmachine op de laagste stand laat draaien. Niet teveel olie tegelijk toevoegen want anders wordt de mayonaise niet dik! De eierdooiers zorgen ervoor dat de olie en het water beter met elkaar kunnen mengen.
  6. Als het mengsel dik en romig genoeg is voeg je het citroensap of de azijn erdoorheen. Meng dit nog even goed door elkaar.
  7. Vind je de saus te dik, dan kun je ‘m met wat water verdunnen.
  8. Wij raden aan de mayonaise direct te serveren.

Variëren met ingrediënten

Je kunt zelf mayonaise maken en deze verrijken door bijvoorbeeld bepaalde kruiden toe te voegen.

Denk aan peterselie, bieslook, dille, of tijm. Kappertjes maken je mayo lekker zilt.

In plaats van witte wijn azijn kun je ook eens appelcider azijn proberen. Dit is een zeer gezonde azijn soort die je zelfs kan helpen bij het afvallen.

Mayonaise wordt als basis gebuikt voor vele andere sauzen en salades. Maak bijvoorbeeld eens je eigen knoflook- of wasabi-mayonaise.

Voeg kerrie en uitjes toe voor joppiesaus.

Of maak zelf ravigotte-saus, whiskey cocktailsaus, honing-mosterdsaus, tartaarsaus of eiersalade.

Tips voor gerechten

De zelfgemaakte mayonaise is heerlijk op bijvoorbeeld gebakken zoete aardappelen met rozemarijn.

Of op een volkorenbroodje als basis voor een lekkere gezonde sandwich.

Ook gewokte garnalen smaken heerlijk met een toefje mayo.

Houdbaarheid

Ik kan je geen exacte houdbaarheidsdatum geven van zelfgemaakte mayonaise. De houdbaarheid hangt namelijk af van veel factoren. Bijvoorbeeld: de hygiëne waarmee je het bereid, de versheid van de eieren, eventuele toevoegingen van kruiden (vers of gedroogd) en de temperatuur van de koelkast.

Gebruik altijd je gezonde verstand en je zintuigen. Ziet het er nog goed uit? Ruikt het goed? Hoe is de smaak?

Je kunt de zelfgemaakte mayonaise het beste in een schone afgesloten (weck)pot bewaren in de koelkast.

De ingrediënten olijfolie en zout werken trouwens als natuurlijk conserveringsmiddel.

Salmonella

Als je rauwe eieren eet bestaat er altijd een kans om een salmonella bacterie op te lopen. De kans hierop is overigens erg klein. Maar je kunt een besmetting niet compleet uitsluiten.

Voor mensen met een verminderde – of nog niet goed ontwikkelde weerstand kan een salmonella bacterie ernstige gevolgen hebben. Geef zelfgemaakte mayonaise daarom niet aan zwangere vrouwen, jonge kinderen, (hoog)bejaarden of mensen met een verminderde afweer.

De gezondheidsvoordelen van zelfgemaakte mayonaise

Mayonaise uit de supermarkt

Deze is vaak niet erg gezond.

Er zijn allereerst suikers aan toegevoegd, in Nederland een stuk meer dan in België en Frankrijk, en vaak ook E-nummers om ervoor te zorgen dat de mayonaise er goed uit blijft zien, de ingrediënten beter binden en de saus lang houdbaar blijft.

Stabilisatoren, conserveringsmiddelen, kleurstoffen en verdikkingsmiddel vind je in mayo van de supermarkt terug op de ingrediëntenlijst, maar deze kun je in de zelfgemaakte versie gelukkig prima weglaten!

Verder is goede kwaliteit plantaardige olie vaak te duur voor fabrikanten van mayonaise.

Ze kiezen daarom dikwijls voor raapzaadolie in plaats van bijvoorbeeld olijfolie.

Voor raapzaadolie wordt nogal eens gewaarschuwd vanwege een ingrediënt dat bij overmatig gebruik het risico op hart- en vaatziekten kan vergroten.

Het gaat om het bestanddeel erucazuur.

Waarschijnlijk is het eigeel dat fabrieksmayonaise bevat verhit / bewerkt waardoor het ongevaarlijk voor de gezondheid is om langer te bewaren. Bij verhitting van een product gaan helaas meestal ook de vitaminen en mineralen verloren.

Zelf mayonaise maken

Olijfolie (extra vergine uit koude persing) bevat supergezonde meervoudig onverzadigde vetzuren. Bovendien is deze olijfolie rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Eieren (eigeel) is rijk aan vitaminen (zoals vitamine B12) en mineralen. Eieren behoren tot de meest gezonde voeding ter wereld.

Mosterdzaad is rijk aan voedingsstoffen en werkt kanker-werend.

Azijn is onder andere goed voor je huid en je spijsvertering, en verlaagt de bloeddruk.

Citroen bevat veel vitamine C en is een echte detoxer voor je lichaam.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Adresgegevens:

Lucretia van Merkenlaan 33
3906 WB Veenendaal
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden