3 minuten leestijd

Alcohol en afvallen gaan niet samen

René Dekker
Door: René Dekker
4 februari 2021

Bij afvallen of gewicht verliezen denken de meeste mensen spontaan aan minder eten. Uiteraard krijg je door minder eten automatisch minder calorieën binnen, maar dat wil niet zeggen dat dit betekent dat je alcohol kunt blijven drinken terwijl je je best doet om af te vallen. Alcohol en afvallen gaan niet samen. De redenen waarom dit zo is, bespreken we hierna in dit artikel

Alcohol bevat calorieën

We kennen waarschijnlijk allemaal die graatmagere oude man uit de buurt waarvan we weten dat hij graag een glaasje lust. Vaak mogen het er ook meer dan één per dag zijn en toch blijft die man graatmager. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Wanneer we naar het aantal calorieën gaan kijken van een doorsnee glas bier of wijn, dan komen we voor verrassingen te staan. Een gewoon glas wijn bevat al gauw zo’n 100 calorieën en de calorieën van een speciaal bier zoals een Belgisch streekbiertje kunnen oplopen tot wel 260 calorieën. In het laatste geval weten we meteen waarom een biertje in Vlaanderen soms een glazen boterham genoemd wordt. Zulk een glas bier bevat immers even veel calorieën als een lichte maaltijd. Nee, in dit geval zijn alcohol en afvallen zeker geen goede combinatie!

Gezondheid
Gezondheid

Van alcohol krijg je honger.

Sommige mensen beweren stellig dat alcohol het hongergevoel wegneemt en dat je daarom niets zou aankomen, anderen beweren dan weer dat niets zo goed werkt als een aperitiefje om je hongergevoel aan te wakkeren. We kunnen er niet naast kijken. We drinken zeker rond de feestdagen vaak een borreltje of een glaasje voor we aan de feestmaaltijd beginnen. Wanneer onze honger daardoor nog aangewakkerd wordt, zijn we geneigd nog meer te eten dan we eigenlijk eerst van plan waren. Hierdoor krijgen we meer calorieën binnen en gaan we eerder aankomen dan afvallen. Moet je nog verder overtuigd worden? Alcohol en afvallen zijn echt geen goede partners.

Alcohol vertraagt het metabolisme

Er zijn mensen die er rotsvast van overtuigd zijn dat alcohol de vertering van ons voedsel op weg helpt en dat daarom een drankje na de maaltijd om het metabolisme op gang te brengen, geen kwaad kan. Niets is echter minder waar: alcohol vertraagt immers onze stofwisseling en het verteringsproces. Daardoor nemen we net meer voedingsstoffen op en zorgen we ervoor dat de vetcellen in ons lichaam minder snel afgebroken worden. Hierdoor neemt ons lichaam weer meer op dan we zouden verwachten en zullen we eerder aankomen dan afvallen. Alcohol en afvallen: het is echt geen goed idee.

Welke drankjes bevatten het meeste alcohol?

We hebben de boodschap van dit artikel wel begrepen: alcohol en afvallen gaan echt niet samen. Maar in welke drankjes zitten nu de meeste calorieën? Welke biertjes moet je echt mijden? Wel, Westmalle Tripel spant echt de kroon met meer dan 265 calorieën per glas. Op de tweede plaats komt het streekbier Omer dat ook met de 260 calorieën per glas flirt. Op de derde plaats komt het populaire Leffe Blond met maar liefst 220 calorieën per glas van 33 cl. Wijn en bepaalde merken van sterke drank doen het dan merkelijk beter, maar ook hier geldt dat water drinken wellicht de beste keuze is wanneer je wilt afvallen.

 

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Jalin Media
Loethoeli-erf 15
3263 SJ Oud-Beijerland
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden

NIEUW!

KOOLHYDRAATARME RECEPTEN