7 minuten leestijd

Baking soda: een middeltje uit grootmoeders tijd dat je voor zowat alles kunt gebruiken!

René Dekker
Door: René Dekker
12 februari 2021

Wat is baking soda eigenlijk?

Van baking soda wordt vaak gezegd dat het een wondermiddel is. Het is echt zo’n middeltje dat al tientallen jaren in bijna elk huishouden wordt gebruikt. Toch zijn er mensen die het woord baking soda niet kennen. Daar is een eenvoudige reden voor. De term is afkomstig uit de Verenigde Staten. Vaak kennen we het middel onder andere namen zoals natriumbicarbonaat, natriumsoda, soda, sodakristallen, maagzout, zuiveringszout, rijsmiddel of bakpoeder. Dit zijn al erg veel synoniemen en er zijn er nog meer. Dat heeft ermee te maken dat ieder van deze termen al een beetje uitlegt waarvoor je dit product kunt gebruiken. Los van de verschillende namen bestaat baking soda ook in verschillende vormen. Zo is baking soda verkrijgbaar als poeder, in tabletvorm of als kristallen. Ook dit heeft zijn reden. De verschillende soorten van poeders worden anders gebruikt dan tabletten die je kunt innemen tegen een aantal spijsverteringstoornissen. Kristallen hebben dan weer een andere functie. Nu we het toch over kristallen hebben: soms werkt de term soda een beetje verwarrend. In vele winkels kun je sodakristallen kopen die enkel gebruikt worden om schoon te maken. Deze soda heeft niks te maken met baking soda, want schoonmaaksoda is natriumcarbonaat en in dit artikel hebben we het wel degelijk over natriumbicarbonaat. We stellen in dit artikel een aantal veelgebruikte toepassingen van baking soda of natriumbicarbonaat. Een aantal van deze manieren om dit wondermiddel te gebruiken, zul je vast en zeker kennen of herkennen. Andere toepassingen zijn dan weer minder bekend, maar zeker niet minder nuttig!

7 manieren om baking soda te gebruiken!

 

Gezondheid
Gezondheid

1. Maagzout: een oude vertrouwd middel tegen maagklachten

Vroeger kende men het woord baking soda nog niet. Natriumbicarbonaat, zuiveringszout of maagzout waren echter al wel bekend bij het overgrote deel van de bevolking. Heel veel huisartsen schreven het middel voor bij maagklachten. Nu is het middel vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheker kopen. De vorm waarin het verkocht wordt, is enigszins aangepast. Waar je vroeger een pot met poeder mee naar huis nam, koop je nu gewoon maagtabletten van gekende merken die zonder recept verkrijgbaar zijn. Zoals bij elk geneesmiddel dat voor zelfzorg gebruikt wordt, geldt voor medicijnen die baking soda bevatten dat je ze best maar beperkt in tijd inneemt. Als je klachten niet overgaan, dan is het uiteraard  aangewezen om je huisarts te raadplegen. Wat je zeker nooit mag doen is pure baking soda innemen. Om het middel als medicijn te kunnen gebruiken, moet het eerst bewerkt worden om het bruikbaar te maken voor menselijke consumptie. Als je niet weet welke vorm van baking soda hiervoor geschikt is, doe je er goed aan om eerst raad te vragen aan de drogist, je apotheker of je huisarts.

2. Baking soda als rijsmiddel

Of we nu koekjes of brood bakken, maakt niet veel uit. Om onze baksels de juiste vorm te laten krijgen, hebben we een rijsmiddel nodig. Vroeger gebruikten we daar het natuurlijke middel gist voor. Nu wordt levend gist vaak vervangen door bakpoeder of baking soda. Er zijn namelijk steeds minder warme bakkers die gist verkopen, maar baking soda moet zeker niet onderdoen voor gist en is dus een waardige gistvervanger!

3. Baking soda als wasmiddel

Van baking soda is bekend dat je het kunt gebruiken om hardnekkige vlekken zoals menstruatievlekken als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Zo hebben sodakristallen al meer dan eens ervoor gezorgd dat besmeurde beddenlakens of ondergoed niet weggegooid moeten worden. Je kunt dit soort van vuile was het best gedurende een paar uur in een emmer met een oplossing van warm water en sodakristallen laten weken, voor je het wasgoed in de wasmachine steekt. Een andere manier om baking sodakristallen te gebruiken in de was is een half kopje van het product te mengen met vloeibaar wasmiddel. De soda versterkt namelijk de kracht van het wasmiddel. Zo krijg je de ergste vlekken helemaal weg! Je was wordt schoner, frisser en stralender!

4. Baking soda als schoonmaakmiddel in de badkamer

Behalve in de was wordt baking soda ook als schoonmaakmiddel gebruikt. Zo kun je het gebruiken als schuurmiddel in de badkamer en om een hardnekkig vuil toilet helemaal terug schoon te krijgen. Als je baking soda gebruikt voor je toilet, moet je het wel gebruiken in combinatie met azijn. Eén kopje baking soda en één kopje azijn doen een smerig toilet er weer als nieuw uitzien! Ook het douchegordijn ziet er weer onberispelijk uit na een behandeling met baking soda op een spons. Vergeet echter niet het middel af te spoelen!

5. Baking soda als reinigingsproduct in de keuken

Fornuizen, pannen en bakvormen krijgen het hard te verduren. Hetzelfde geldt voor de magnetron en voor koffie- en theepotten. Soms lijkt het wel of geen enkel modern middel nog helpt om hardnekkige aanslag te verwijderen. Ook dan speelt wat baking soda op een natte spons klaar wat andere middelen niet voor elkaar krijgen. Je keuken en je keukengerei zullen er schoner dan schoon uitzien. Hygiëne is erg belangrijk in de keuken. Dat hoeven we je niet te vertellen. Bovendien is baking soda een natuurlijk product en dat is op een plaats waar je voedsel bereidt, mooi meegenomen!

6. Baking soda als ontsmettingsmiddel

Wie zich verwondt, doet er goed aan om de wond te ontsmetten. Bij wondjes aan sommige lichaamsdelen lijkt dit soms niet voldoende te zijn. Baking soda kan dan uitkomst bieden. Dit geldt zeker voor wondjes aan handen of voeten. Alles wat je moet doen, is een kleine hoeveelheid baking sodakristallen oplossen in een badje warm water. Als je geen enkel ander ontsmettingsmiddel in huis hebt, kun je het middel zelfs preventief gebruiken. Je laat dan je gewonde hand of voet een 30-tal minuten in het bad met warm water. Lauw water is te koud, maar je moet er wel op letten dat het water niet te warm is. Het laatste wat je wilt, is dat je je verbrandt! Los daarvan is dit echt een prima ontsmettingsmiddel dat je niet alleen preventief kunt gebruiken, maar ook wanneer een wond al ontstoken is of zelfs al vol pus zit of ettert. De opgeloste soda zorgt er dan voor dat de etter letterlijk uit de wonde trekt!

7. Baking soda als een onmisbare hulp voor baasjes van huisdieren!

Ieder baasje van één of meerdere huisdieren heeft het wel eens meegemaakt. Plotseling wordt je dier onwel of vind je een plasje op de bank of op de vloer. We hoeven je niet te vertellen dat dit soort van vlekken zeer hardnekkig kunnen zijn en moeilijk te verwijderen. Als je op de vlekken op het zeil, het tapijt, de bank of de vloerbedekking baking soda strooit en dit een nacht laat intrekken, dan kun je de volgende ochtend de soda met de stofzuiger opzuigen. Je zult merken dat zowel de vlekken als de geurtjes gewoon zijn verdwenen. Zodoende is dit middel ook zeer geschikt om als onderste laag in de kattenbak te gebruiken. Het kattengrit strooi je op de laag soda. Je zult merken dat de kattenbak niet meer zal stinken! Wist je dat je zelfs de vacht van je kat of hond kunt borstelen met baking soda? Op die manier zorg je er namelijk voor dat een slecht ruikende vacht helemaal fris en netjes wordt!

Deze 7 manieren om baking soda te gebruiken, zijn nog maar het tipje van de ijsberg! Er bestaan wel tientallen manieren om dit tovermiddel nuttig in te zetten. De mogelijkheden die je met dit oud huishoudelijk middel hebt, zijn werkelijk oneindig. Én het mooiste is dat baking soda een milieuvriendelijk middel is. Dat kan van de meeste moderne schoonmaakmiddelen niet worden gezegd!

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Jalin Media
Loethoeli-erf 15
3263 SJ Oud-Beijerland
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden

NIEUW!

KOOLHYDRAATARME RECEPTEN