3 minuten leestijd

Ben ik overtraind?

René Dekker
Door: René Dekker
13 februari 2021

Trainen is gezond, maar als je het te veel doet, is het ook niet goed. Overdaad schaadt immers, en met trainen is dat niet anders. Maar hoe weet je nu dat je overtraind bent? Wie zijn of haar lichaam veel oefent, zal regelmatig last hebben van pijntjes. Dat is normaal. In de meeste gevallen normaliseert het lichaam onze stramme spieren nadat we zijn gaan trainen vanzelf. Wanneer we overtraind zijn, gebeurt dat niet meer. Daarom is het belangrijk om weten welke klachten te wijten zijn aan een normale dosis training en welke klachten we krijgen wanneer we overtraind zijn.

Wie kan overtraind raken?

In principe kan iedereen overtraind raken. Het kan de beginnende sporter overkomen, maar ook de geoefende veteraan. In feite komt overtraining voor wanneer je je lichaam meer belast hebt dan het zelf kan herstellen. Iedere keer dat we trainen, heeft ons lichaam tijd nodig om te herstellen. Het principe van training is dat door veel trainen het lichaam zichzelf steeds een beetje meer herstelt dan eigenlijk nodig was.

Gezondheid
Gezondheid

Hoe merk ik dat ik overtraind ben?

Wie overtraind is, zal dat vlug genoeg merken. Vaak denken we hierbij direct aan stramme spieren en sportblessures, maar er zijn ook andere lichamelijke problemen die gerelateerd kunnen worden aan overtrainen. We denken hier vooral aan je algemene lichamelijke toestand. De eerste tekenen van overtraining zijn namelijk een lichaam dat niet meer tot rust komt omdat het als het ware zijn rustpunt allang voorbij is. Dit is te merken aan een te hoge hartslag, door oververmoeidheid niet meer kunnen slapen, geen eetlust en neiging hebben om te vermageren. Vaak zijn sporters die deze symptomen hebben ook slecht gezind. Hun humeur wordt er in ieder geval niet beter op. Hun lichaam is namelijk in overdrive. In tweede instanties hebben deze atleten last van stramme spieren, krijgen ze last van duizeligheid en breekt het zweet hen uit.

Spierproblemen wanneer je overtraind bent

Los van de algemene lichamelijk ongemakken loop je wanneer je overtraind bent gemakkelijker spierproblemen op. Zo zorgt overtraining niet alleen voor stramme spieren maar in sommige gevallen ook voor spierafbraak. Dit werd wetenschappelijk bewezen aan de hand van laboratoriumtests. Hierbij werd onomstotelijk vastgesteld dat overtrainen kan leiden tot spieratrofie. Hierbij verliest de atleet gewicht door de training. Op het eerste zicht zou je zeggen dat dit een positief effect is. Bij overtraining hebben we niet alleen te maken met gewichtsverlies dat gerelateerd is aan het verlies van vetten, maar ook met een lager gewicht dat te maken heeft met de afbraak van je eigen spieren.

Overtraind zijn kan ernstige gevolgen hebben.

Het is duidelijk dat overtraind zijn serieuze gevolgen kan hebben voor je lichaam. Door fenomenen zoals spierafbraak zorg je er zelfs voor dat je het tegenovergestelde effect bereikt van wat je eerst wou verwezenlijken. Daarom is het enorm belangrijk om op de symptomen van overtraining te letten. Ben je aan het trainen en ontdek je bij jezelf de symptomen die hierboven beschreven hebben? Dan is het hoog tijd om een specialist te raadplegen om chronische gevolgen te vermijden.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Jalin Media
Loethoeli-erf 15
3263 SJ Oud-Beijerland
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden

NIEUW!

KOOLHYDRAATARME RECEPTEN