3 minuten leestijd

Cholesterolrijke voeding die eigenlijk super gezond zijn!

René Dekker
Door: René Dekker
18 februari 2021

Jarenlang hoorden we dat cholesterolrijke voeding hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Toch hebben veel recente onderzoeken aangetoond dat dit niet waar is. De meeste cholesterolrijke voeding is juist super gezond!

Cholesterolrijke voeding heeft weinig effect op het cholesterol in je bloed. Het grootste deel van het cholesterol in je bloed wordt namelijk aangemaakt door de lever. Wanneer je voedingsmiddelen met veel cholesterol eet, maakt je lever gewoonweg minder cholesterol aan.

5 x supergezonde cholesterolrijke voeding

Veel voedingsmiddelen met een hoog cholesterol behoren tot de gezondste en meest voedzame voedingsmiddelen op onze planeet. Deze cholesterolrijke voedingsmiddelen zijn eigenlijk supergezond:

Gezondheid
Gezondheid
  1. Kaas

Kaas is cholesterolrijke voeding. Zo’n 28 gram kaas levert 27 mg cholesterol. Maar kaas biedt ook belangrijke voedingsstoffen, zoals hoogwaardige eiwitten en kalk. Koolhydraatarme en eiwitrijke zuivelproducten, zoals kaas, kunnen bovendien lichaamsvet helpen verminderen en zorgen voor meer spieren. Supergezond dus!

  1. Eieren

Ook eieren zijn bekende cholesterolrijke voedingsmiddelen. Twee grote eieren bevatten in totaal maar liefst 422 mg cholesterol. Eieren behoren daarnaast tot de meest voedzame voeding op aarde. Naast eiwit bieden ze namelijk ook verschillende B-vitamines en selenium. Ook bevatten ze antioxidanten die je ogen gezond houden. Eieren kunnen ook zorgen voor een lagere bloedsuikerspiegel en zelf het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Ze hebben namelijk een gunstige invloed op het cholesterolgehalte in je bloed.

  1. Lever

Lever is niet alleen rijk aan cholesterol, maar ook aan voedingsstoffen. Zo bevat 100 gram runderlever 396 mg cholesterol en daarnaast 28 gram eiwit. Bovendien is lever rijk aan vitamines en mineralen. Het bevat meer dan 600 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en meer dan 1000 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12. Ook biedt lever 38 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. Dit is bovendien ijzer dat je lichaam gemakkelijk kan opnemen. Een portie runderlever bevat ook nog 426 mg choline, een belangrijke voedingsstof die helpt bij het beschermen je hersenen, hart, lever en spieren.

  1. Schelpdieren

Schelpdieren zijn cholesterolrijke voeding die ook nog eens heel voedzaam is. Bovendien bevatten schelpdieren bijna geen vet. Zo levert 100 gram garnalen 195 mg cholesterol en slechts 1 gram vet. Schelpdieren zijn ook een goede bron van eiwitten, selenium, ijzer en vitamine B3 en B12. Bovendien zijn schelpdieren is een van de beste bronnen van jodium. Dit mineraal is belangrijk voor een gezonde schildklier en gezonde hersenen.

  1. Sardines

Sardines bevatten meer cholesterol dan je denkt. Een portie van 100 g bevat maar liefst 142 mg cholesterol. Behoorlijk cholesterolrijke voeding dus! Daarnaast kun je sardines ook wel superfood noemen. Een portie sardines levert namelijk 25 gram eiwit en achtereenvolgens 68 procent, 38 procent en 75 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D, calcium en selenium. Ook bevatten sardines veel gezonde omega-3 vetzuren. Deze verminderen het risico op hart- en vaatziekten en houden je hersenen gezond. Omega-3 vetten kunnen ook helpen bij depressie, zo blijkt uit onderzoek. Reden genoeg om deze cholesterolrijke voeding vaker op het menu te zetten!

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Jalin Media
Loethoeli-erf 15
3263 SJ Oud-Beijerland
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden

NIEUW!

KOOLHYDRAATARME RECEPTEN