Het meeste wat je zoal hoort en leest op het gebied van voeding heeft te maken met minderen. We moeten minder vet, minder suiker, minder tussendoortjes, minder zout en meestal over het algemeen gewoon minder eten. Op zich is dat niet gek als je bedenkt hoeveel mensen met overgewicht kampen. Toch blijven bepaalde problemen daardoor vaak onderbelicht, zoals de risico’s van te weinig eten.
Te weinig eten brengt tal van problemen met zich mee en kan zelfs ervoor zorgen dat je niet zo snel afvalt als je misschien zou willen.
Te weinig eten en ondervoeding
Een keer een dag te weinig eten kan voor de meeste mensen niet veel kwaad. Maar wanneer het iets is wat een paar dagen per week of vaker gebeurt, gedurende een langere periode, dan brengt te weinig eten flinke risico’s met zich mee.
Als je structureel te weinig calorieën binnenkrijgt, dan functioneer je niet optimaal. Je energieniveau is laag, je kunt je minder goed concentreren, je weerstand is lager en je krijgt het vaak eerder koud. Te weinig eten is iets waar sommige mensen aan gewend zijn en dan vallen die effecten ze niet altijd op. Dat komt pas wanneer die mensen overstappen op een gezonder, volwaardig eetpatroon.
Een van de meest voorkomende problemen door te weinig eten is bloedarmoede. Op de langere termijn leidt een te lage calorie-inname tot afbraak van spier- en botweefsel. Ook treden ernstige verstoringen in de hormoonhuishouding op.
Dergelijke verstoringen door te weinig eten kunnen er onder andere toe leiden dat het lichaam gaat proberen zoveel mogelijk vet en vocht vast te houden wanneer het de kans krijgt. Als mensen te weinig eten omdat ze hopen af te vallen, dan is dat dus een erg slechte strategie, die bovendien niet lang vol te houden is en op de langere termijn contraproductief is.
Te weinig eten en specifieke tekorten
Daarnaast kunnen door te weinig eten ook structurele tekorten aan bepaalde voedingstoffen optreden. Veel daarvan zijn ronduit gevaarlijk. Zo is vitamine B12 tekort berucht vanwege de effecten op de hersenfunctie. Zo’n tekort kan leiden tot psychotische symptomen en zelfs dementie. Vitamine C tekort leidt tot problemen met lichaamsweefsels, waardoor bijvoorbeeld wonden minder goed genezen en interne bloedingen kunnen ontstaan. In het ergste geval treedt scheurbuik op, wat dodelijk kan zijn. Een tekort aan vitamine D is in verband gebracht met hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker. Een calciumtekort kan leiden tot ernstige vergroeiingen.
En dit is nog maar een heel bescheiden overzicht van de mogelijke tekorten en de gevolgen daarvan die het gevolg zijn van structureel te weinig eten.
Deze risico’s van te weinig eten zijn niet uit te bannen door extra vitamine- en mineralensupplementen te nemen. Een structureel tekort aan macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) brengt op zichzelf al risico’s met zich mee en bovendien zal dit de opname en de functie van vitamines en mineralen in ons lichaam ernstig in het geding brengen.