3 minuten leestijd

IIFYM: wat is het en hoe werkt het?

René Dekker
Door: René Dekker
7 februari 2021

Misschien heb je er al van gehoord: IIFYM, oftewel ‘If It Fits Your Macros’. Het is een relatief nieuwe trend op het gebied van diëten, die ook onder sporters in korte tijd erg populair is geworden. Maar wat houdt IIFYM precies in, en waarom is het zo populair geworden? En, nog belangrijker: werkt IIFYM eigenlijk wel?

IIFYM: wat betekent het?

IIFYM, het ‘If It Fits Your Macros’ idee gaat uit van de macronutriënten, in de volksmond meestal afgekort tot macro’s. Dat zijn dus de vetten, koolhydraten en eiwitten. Daarnaast houdt IIFYM ook rekening met alcohol en vezels, al worden die twee officieel niet als aparte groepen macronutriënten beschouwd. (Vezels zijn namelijk geen voedingsstoffen, en alcohol valt eigenlijk onder de koolhydraten.)

Gezondheid
Gezondheid

Macro’s zijn de leveranciers van calorieën. Het idee achter IIFYM is dat je dus niet alleen let op calorieën maar ook op het soort calorieën. Wat dat betreft houdt IIFYM een verfijning in van de aanpak die veel mensen hanteren.
Aan de andere kant weten we allemaal hoe belangrijk micronutriënten als vitaminen en mineralen zijn voor een gezond eetpatroon. En daar helpt IIFYM je niet mee.

 

Is IIFYM nu een goed dieetplan, of niet?

Als IIFYM de enige richtlijn is die je hanteert en je van jezelf de neiging hebt niet al te gezond te eten, dan is de kans groot dat je ook tijdens het volgen van een IIFYM dieet er gewoon een slecht, ongezond dieet op nahoudt. Je kunt een eetpatroon hanteren waarbij de macro’s prima in orde zijn, maar waarbij je veel te weinig variatie hebt en te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnen krijgt. Het is zelfs mogelijk ernstige tekorten te ontwikkelen, ook al zou je volgens het IIFYM principe prima eten. Dat maakt de methode dus verreweg van ideaal.

Toch is IIFYM in sommige gevallen best een geschikte richtlijn, vooral wanneer je ze combineert met andere eetregels:
– Eet je voldoende groente en fruit en vormt vers, plantaardig voedsel de hoofdmoot binnen je dagelijkse eetpatroon, dan is de kans groot dat je dieet dik in orde is wanneer je daarnaast de IIFYM richtlijnen hanteert.
– Ook voor atleten die altijd erg op hun eten moeten letten, kan IIFYM uitkomst bieden. Wanneer het je teveel wordt om steeds weer alles uit te rekenen, kan je best een tijdje alleen op je macro’s letten. Waak er wel voor dat IIFYM geen excuus wordt om alle troep te eten die je maar wil; met het oog op je sportprestaties zou je de boel dan wel eens flink kunnen ondermijnen.

Wil je met een IIFYM dieet aan de slag, dan is ons advies een tijdje je voedselinname te tracken. Daarvoor zijn eenvoudige online tools te vinden die de macro’s en micro’s voor je uitrekenen. Zelfs wanneer je dit maar een paar dagen doet, krijg je een aardig idee van hoe je ervoor staat. En of je prima eet door alleen op je macro’s te letten, of dat er met jouw IIFYM eetpatroon toch structurele tekorten blijven bestaan.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Jalin Media
Loethoeli-erf 15
3263 SJ Oud-Beijerland
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden

NIEUW!

KOOLHYDRAATARME RECEPTEN