10 Soorten gezond vlees

  • 19 december 2023
  • Geschreven door: René Dekker
  • Leestijd: 3 minuten

Een biefstukje of karbonaadje? Een stukje kip of kalkoen? Wat is gezonder in het dieet van een alleseter? Want dat is de mens van nature. Vlees is dus een uitstekende eiwitrijk en gezond voedingsmiddel. Wij hebben nu eenmaal behoefte aan eiwitten voor de opbouw van spieren, en voor de aanmaak van allerlei andere cellen in je lijf. Met name voor sporters en mensen die willen afvallen kan dit enorm schelen in het omzetten van vet in spieren en een groter uithoudingsvermogen. Af en toe een stukje vlees, houdt je lichaam dus fit, sterk en gezond.

En vlees bevat nog meer essentieel voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen.

Kipfilet bevat bijvoorbeeld essentiële aminozuren, vitamine, ijzer en zink.

Rundvlees is naast de bovenstaande voedingstoffen ook nog selenium en omega-vetzuren.

En zelfs varkensvlees bevat essentiële vetzuren en aminozuren, vitamines A en B en ijzer en zink. Natuurlijk kun je ook zonder vlees heel fit en gezond zijn maar als vegetariër zul je vooral beter je best moeten doen om je eiwitbalans in orde te houden.

Gezond vlees is mager

Let er wel op dat, als je vlees eet, je kiest voor een mager en bij voorkeur biologisch stuk vlees. Want hoe minder vet er aan een stukje vlees zit, hoe meer spierweefsel het bevat en dus ook hoe meer eiwitten of proteïnen je binnenkrijgt. Biologisch betekent dat het vee overwegend biologisch voer eet en zo nauwelijks kunstmatige hormonen binnen krijgt.

Als je gezond wil leven, is het dus nuttig om te weten waar het vlees vandaan komt en welke vleessoorten weinig vet bevatten. Gevogelte, zoals kip en kalkoen, bevat bijvoorbeeld nauwelijks vet. ‘Kip, het meest veelzijdigestukje vlees’ dus. Dat wil overigens niet zeggen dat het vlees van andere diersoorten per definitie wel veel vet bevat. Als je bijvoorbeeld van rundvlees houdt, is een biefstukje of kalfslapje een goed idee. En eet je liever varkensvlees, dan kun je prima voor varkenshaas kiezen. Maar ook wilde zwijnen, konijnen, schapen, hazen, eenden, fazanten, paarden, herten en geiten kun je met gerust hart eten. Het is zelfs zo dat elk dier dat vlees levert, ook mager vlees heeft. Het gaat er namelijk vooral om welk deel van het dier je eet. Borst, bil, buik, het maakt nogal wat uit.

Kies voor onbewerkt vlees

Dat is gezonder. Naast mager of vet vlees is er ook een onderscheid tussen bewerkt en onbewerkt vlees. Onbewerkt vlees is vlees waaraan, voordat het verkocht wordt, geen toevoegingen en/of bewerkingen zijn gedaan. Met biologisch vlees zit je sowieso beter maar

kipfilet, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, varkenshaas, karbonades, magere varkenslappen, varkensfilet, hamlap en mager lamsvlees kunnen ook op je menu staan. Blijf voor een gezonde levensstijl zo ver mogelijk weg van bewerkt vlees. Dat is vlees dat, voordat het in de supermarkt of bij de slager ligt, is bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden. Vleeswaren, zoals worst, ham of paté en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees zijn bewerkte vleessoorten. Roken, zouten, drogen en et toevoegen van conserveringsmiddelen, het draagt allemaal niet bij aan de gezondheid en kan je zelfs ziek maken.

Gezond vlees op je brood

Als je graag gezond vlees op je boterham eet, kun je natuurlijk ook beter kiezen voor mager beleg. Je kunt dan denken aan verschillende soorten ham, zoals bijvoorbeeld achterham, schouderham en beenham. Maar ook kip en kalkoen zijn wederom zeer geschikt. En als je van rundvlees houdt, staan rosbief of runderrookvlees op het menu. Een plakje fricandeau is de slankste varkensvariant op brood.

Even de top 10 magere vleeswaren voor je op een rijtje:

  • Kalkoenfilet
  • Runderrookvlees
  • Fricandeau
  • Rosbief
  • Kipfilet
  • Runderlever
  • Beenham
  • Casselerrib
  • Achterham
  • Schouderham

Gezond vlees in de pan

Met een mager stukje vlees in de pan ben je er nog niet. Want het maakt nogal wat uit hoe je het klaar maakt. Je kunt je kipfilet natuurlijk in frituurvet gooien maar dan kun je net zo goed kiezen voor een vette gehaktbal. En als je roomsaus over je biefstukje gooit, kun je ook net zo goed een vette hamburger eten. Een varkenshaas in een pakje roomboter bakken, is misschien lekker maar draagt niet bij aan je gezondheid of slanke lijn. Eén eetlepel bakboter of kokosolie is echt voldoende om het vlees in te bakken. Laat de bakpan met anti-baklaag goed heet worden zodat het vlees vrijwel direct dichtschroeit en het minder vet op kan nemen. Vlees kan ook in aluminiumfolie in de oven garen. Of gebruik een grillpan. Dan heb je helemaal geen vet nodig.

En nu de 10 gezondste stukjes vlees voor in de pan of oven op een rij:

  • Bieflappen
  • Hamlappen
  • Kalkoenfilet
  • Runderbiefstuk
  • Rosbieflapjes
  • Filetlapje
  • Steak tartaar
  • Ribkarbonade
  • Varkenshaas
  • Kipfilet

Als je je vlees dus goed uitkiest en je eet het met mate, is het een uitstekende bron van eiwitten, vitamines, ijzer en zink.

Eet smakelijk!