4 minuten leestijd

Breaker high protein: een gezond tussendoortje?

René Dekker
Door: René Dekker
14 februari 2021

Breaker high protein is yoghurt in een pakje. Zoals de naam suggereert, zou je met een Breaker veel eiwit binnenkrijgen. Maakt dat een breaker high protein een gezond tussendoortje?

Breaker high protein is een handig tussendoortje voor onderweg en thuis. Je drinkt de yoghurt zó uit een pakje en hebt dus geen schaaltje of lepel nodig. De yoghurt bevat bovendien extra melkeiwit. Daardoor zou een pakje Breaker high protein je lange tijd een verzadigd gevoel geven. Maar is de breaker wel zo rijk aan eiwit als de fabrikant beweert? En welke andere toevoegingen bevat deze yoghurt?

Is Breaker high protein rijk aan eiwit?

Een pakje Breaker high protein van 200 ml bevat 6 tot 12 gram eiwit. Zo ‘high protein’ is dat niet. Kwark bevat bijvoorbeeld maar liefst ruim 11 gram eiwit per 100 gram en dezelfde hoeveelheid karnemelk gemiddeld 3 gram. Met deze zuivelproducten krijg je dus net zoveel of veel meer eiwit binnen dan met Breaker high protein. Bovendien heb je naast eiwit ook calcium nodig voor gezonde spieren. Dat bevatten de meeste smaken van Breaker high protein ook. In de Breaker met kokossmaak zit 172 mg calcium per 100 ml en in die met vanille en mango 150 mg. Ter vergelijking: kwark en volle melk leveren 120 mg calcium per 100 gram.

Gezondheid
Gezondheid

Zonder toegevoegde suikers?

Breaker high protein met de smaken kokos en bosbes banaan bevatten geen gewone tafelsuiker, maar sucralose. Op de verpakking staat dan ook dat er geen suiker toegevoegd is. Sucralose is een kunstmatige zoetstof. Het wordt gemaakt door suiker met chloor te laten reageren. Het voordeel van sucralose is dat je lichaam het grootste gedeelte niet verteert en daardoor geen calorieën opneemt. Dat is gunstig voor je gewicht. Hoewel veel fabrikanten anders beweren, heeft sucralose via een omweg wel invloed op je suikerspiegel. Dat is minder goed voor je gewicht en ook slecht voor je hart en bloedvaten. Ook kan sucralose bijdragen aan het ontstaan van diabetes. Sucralose is bovendien niet zo gezond voor de bacteriën in je mond en darmen. Breaker high protein kokos bevat 7,2 gram sucralose en die met de smaak bosbes banaan zelfs 24 gram. De laatste Breaker bevat vier keer zo veel zoetstof als eiwit. Je kunt je dus afvragen of het wel zo’n gezond tussendoortje is.

Breaker high protein: laag in vet?

Breaker high protein kokos bevat 1,5 gram vet per 100 ml en dezelfde hoeveelheid Breaker bosbes banaan bevat maar liefst 3 gram vet, waarvan het meeste verzadigd. Dezelfde hoeveelheid volle melk bevat 3,4 gram vet. Zo’n groot verschil is dat dus niet. Alleen Breaker high protein vanille en mango bevatten 0,9 gram vet, maar daarentegen 12 gram suiker.

Hoe zit het met het fruit?

Breaker high protein bevat fruit en dat is gezond. De hoeveelheid fruit in Breaker high protein is echter niet om over naar huis te schrijven. Zo bevat Breaker high protein bosbes banaan slechts 8 procent fruit en die met mangosmaak 7 procent fruit. Dat is dus 14 en 16 gram fruit per pakje. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit is twee stuks ofwel twee porties per dag. Eén banaan weegt al 150 gram en is één portie. Om aan een portie bosbessen te komen, moet je 100 gram bessen eten. Een mango weegt gemiddeld 400 gram en één portie bestaat uit een kwart mango ofwel zo’n 100 gram. Je moet dus een heleboel Breaker high protein eten om aan je dagelijkse portie fruit te komen. Maar dan krijg je ook een heleboel suiker danwel zoetstof binnen.

Is Breaker high protein gezond of niet?

Breaker high protein bevat niet veel meer eiwit dan gewone zuivel. Wat calcium betreft kom je met gewone zuivel ook in de buurt van Breaker high protein. Bovendien bevat Breaker high protein veel zoetstoffen of suiker en zeer weinig fruit. Het is misschien wat minder handzaam, maar een bakje kwark met vers fruit is gezonder dan Breaker high protein.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Jalin Media
Loethoeli-erf 15
3263 SJ Oud-Beijerland
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden

NIEUW!

KOOLHYDRAATARME RECEPTEN