Brinta wake up is een snelle en handige ontbijtshake. Met één zakje en een beetje koude melk heb je in een handomdraai een ontbijt op tafel staan. Maar is Brinta wake up ook net zo gezond als de oude vertrouwde Brinta pap?
Inhoud van dit artikel
Wat zit er in Brinta wake up?
Volgens eigen zeggen zit Brinta wake up vol volkorengranen en is het een bron van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Als je naar het etiket kijkt, zie je dat 58 procent van de ontbijtshake uit gepofte gemalen volkoren granen bestaat. Om precies te zijn uit rijst, gerst en tarwe. Volkoren granen zijn inderdaad een bron van voedingsvezels, en ook van koolhydraten, eiwit, vitamines en mineralen. Die laatste twee kunnen door het poffen trouwens wel grotendeels zijn verdwenen. Daarom heeft de fabrikant wellicht ijzer en kunstmatige vitamines toegevoegd. In een pak Brinta wake up met 5 porties zit 68 procent van de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B6, C en E.
Bijna een kwart suiker
Kijken we nog eens op het etiket van Brinta wake up, dan zien we op de tweede plaats in de ingrediëntenlijst suiker staan. Dat betekent dat er relatief veel suiker in de ontbijtshake zit. Dat is inderdaad bijna een kwart: per 100 gram levert Brinta wake up maar liefst 23-25 gram suikers. Ook maltodextrine (op de vierde plaats) doet hier aan mee. Maltodextrine is een droge variant van glucosestroop en dus in feite gewoon suiker. Suikers laten je bloedsuikerspiegel schommelen en dat is niet gezond. Het leidt tot de welbekende suikercrash, waardoor je weer behoefte hebt aan suiker. Op termijn zorgt een instabiele bloedsuikerspiegel voor vetopslag en diabetes type 2.
Hoe zit het met eigenlijk met de vezels?
Aan Brinta wake up zijn nog tarwevezels toegevoegd, wat op zich heel gezond is. Net als eiwit verzadigen vezels immers en stimuleren ze je stofwisseling. Toch bevat Brinta wake up per 100 gram slechts 5,7 gram eiwit en per portie slechts 3 gram vezels. Ter vergelijking: één snee volkoren brood met kaas levert al 2,1 gram vezels en 9,1 gram eiwit. Maar ja, Brinta wake up is juist ontwikkeld voor mensen die geen tijd hebben om ’s ochtends een boterham te smeren…
In Brinta wake up banaan zit ook nog banaanpoeder. Kunstmatig welteverstaan, dus geen echte banaan. Dat voegt dus geen voedingswaarde toe aan het product.
Hoe zit het met de calorieën?
Per portie van 22 gram met 175 halvolle melk bevat Brinta wake up 160 calorieën. Dat valt wel mee voor een ontbijt. Met een volkoren boterham met kaas zit je daar bijvoorbeeld al ruim overheen. Toch zijn er ontbijshakes met minder calorieën. Neem deze ontbijtshake met havermout en rood fruit bijvoorbeeld. Die moet je wel zelf maken, maar dan heb je een ontbijt van slechts 75 calorieën. Bovendien bevat deze shake geen koolhydraten in de vorm van suikers en maar liefst 6 gram vezels. Maar ja, dan moet je wel 5 minuten de keuken in…