boter buiten koelkast
3 minuten leestijd

Boter buiten de koelkast bewaren: raakt het niet bedorven?

René Dekker
Door: René Dekker
10 November 2020

Heerlijk: roomboter op je brood! Maar lastig te smeren als je boter in de koelkast bewaart. Hoe voorzichtig je het ook probeert, je eindigt toch vaak met een boterham vol gaten. Misschien bewaar je roomboter daarom het liefst op het aanrecht of bij het houdbare beleg. Maar kan dat wel? Of raakt boter buiten de koelkast bedorven? Het is immers zuivel, net als melk en yoghurt, en die bewaar je toch ook in de koelkast?

Boter is gemaakt van melk. Het bestaat uit het laagje vet dat natuurlijkerwijs bovenop verse melk zit. Door melk te karnen, scheid het vet uit de melk zich van het waterig deel. Het vette deel eten we als boter. Het bevat meer dan 80 procent vet en slechts weinig water. Daardoor is het langer houdbaar dan melk of yoghurt. Bacteriën groeien immers minder snel in vet. Maar kun je het daarom buiten de koelkast bewaren?

Gezouten boter kan buiten de koelkast

Gezouten boter bevat nog minder water dan ongezouten boter. Het zout gaat bovendien het ontstaan van bacteriën tegen. Onderzoekers hebben dat getest. Zij voegden bacteriën toe aan boter en keken drie weken later wat er gebeurd was. Wat bleek? Er zaten minder bacteriën in de boter dan de onderzoekers hadden toegevoegd! Het mag duidelijk zijn: gezouten roomboter kun je prima buiten de koelkast bewaren zonder bang te zijn dat deze bedorven raakt. Met ongezouten, rauwe of geslagen boter is dat wel anders.

Ongezouten, rauwe of geslagen boter liever in de koelkast

Ongezouten, rauwe of geslagen boter is gevoeliger voor bacteriën dan gezouten boter. Daarom bewaar je deze boter het liefst in de koelkast als de temperatuur in huis boven de 21 graden Celsius komt. Ook als je langer dan een paar dagen doet met een pakje boter, kun je dit het beste in de koelkast bewaren om te voorkomen dat het ranzig wordt en daarmee niet meer eetbaar. Je kunt ook een stukje boter in de botervloot doen en dit bij kamertemperatuur bewaren. De rest van het pakje boter stop je terug in de koelkast voor later gebruik.

Zorg er sowieso voor dat de boter zo min mogelijk blootstaat aan licht en lucht. Dit doe je door de boter in een ondoorzichtig, goed afsluitbaar bakje te bewaren. Leg het ook niet in de zon, bij het fornuis, verwarming, kachel of andere warmtebronnen.

Hoe lang kun je boter bewaren?

Gezouten boter kun je gerust een paar weken buiten de koelkast bewaren in een ondoorzichtig, luchtdicht doosje. In de vriezer blijft boter zelfs tot een jaar lang goed. Gebruik je de boter niet direct na aankoop, dan blijft deze het langst vers in de koelkast.

Heb je boter lange tijd buitende koelkast bewaard en is deze toch ranzig geworden? Snijd het donker gekleurde stukje er eenvoudigweg af, want de rest van de boter kun je nog prima eten. Ranzige boter heeft een sterke lucht, dus je komt er gemakkelijk achter als je boter toch bedorven is.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Adresgegevens:

Lucretia van Merkenlaan 33
3906 WB Veenendaal
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden