5 minuten leestijd

Crossfit: de nieuwe fitness rage

René Dekker
Door: René Dekker
20 februari 2021

* Dichtheid (keyworddichtheid) is berekend op basis van het exacte keyword. Afleidingen als meervoudsvormen en gerelateerde termen zijn dus niet meegenomen maar er is wel rekening mee gehouden bij het schrijven van de tekst.
Z owel kopjes, tussenkopjes als text body zijn meegenomen voor de berekening. Enkel gekeken naar kopjes en tussenkopjes, ligt de keyworddichtheid hoger.

* * Gegevens geraadpleegd op: 31-10-2015, 01-11-2015 en 02-11-2015, via Goodle Adwords Tool

Enkele aanvullende opmerkingen:

Gezondheid
Gezondheid

– Voor de artikelen is consequent lettertype Cambria Headings, grootte 11 gebruikt. Alleen de kopjes en tussenkopjes zijn voor het leesgemak bold gemaakt maar dit is eenvoudig aan te passen.

– De spellingsregels uit Het Groene Boekje zijn gehanteerd. Hier is enkel van afgeweken op sommige plaatsen met het oog op de meest gezochte keywords en dan alleen daar waar het geen problemen oplevert voor de leesbaarheid.
Een voorbeeld: ‘crossfit kleding’ zou volgens de gangbare spellingsregels aan elkaar geschreven moeten worden; hier staat het dus los.

1.
Crossfit: de nieuwe fitness rage

Crossfit. De sport is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de moderne fitnesswereld. Crossfit, officieel als CrossFit geschreven, werd in 2000 ontwikkeld door de Amerikaan Greg Glassman, een personal trainer die, na een aantal vruchteloze samenwerkingen met verschillende sportscholen besloot zijn eigen tak van fitness te ontwikkelen. Sinds het ontstaan van crossfit is de methode gebruikt in trainingen van leger en politie en wereldwijd vindt de crossfit rage steeds meer aanhang.

Maar wat is crossfit nu precies? Is crossfit alleen een sport voor doorgewinterde atleten of kan iedereen zo met crossfit aan de slag? En, waar kun je terecht in Nederland als je wilt weten of crossfit iets voor jou is?

Wat is crossfit precies?

Crossfit is niet zozeer een sport op zichzelf. Crossfit laat zich beter omschrijven als een trainingsmethode die elementen uit andere sporten combineert. In een crossfit workout kom je elementen tegen uit onder andere het olympisch gewichtheffen, powerliften, turnen en calisthenics (training door gebruik van het eigen lichaamsgewicht als weerstand).

De kern van de crossfit training is de ‘Workout of the Day’, of WOD. Hierin combineer je allerlei oefeningen waarbij functioneel bewegen en hoge intensiteit centraal staan. Het idee achter het gevarieerde crossfit programma is dat je jezelf niet eenzijdig ontwikkelt maar juist je hele lichaam traint en een ijzersterke conditie opbouwt.
Typische crossfit oefeningen zijn de deadlift (afkomstig uit het powerliften), het trekken en stoten (uit het olympisch gewichtheffen), pull ups (typisch voor calesthenics) en ook cardiotraining ontbreekt niet in een goede crossfit workout.

Bij crossfit gebruik je onder andere halters, dumbbells, touwen, pull up stangen, elastische banden en matten en je hebt er veel ruimte voor nodig. Crossfit doe je dan ook niet in een traditionele sportschool, maar in een crossfit box: een trainingsfaciliteit waarvan er ook in Nederland steeds meer bijkomen.

Inmiddels heeft crossfit in rap tempo de sportwereld veroverd. Het jaarlijkse CrossFit Games evenement, de internationale crossfit competitie, trekt de laatste jaren 200.000 deelnemers van over de hele wereld. De CrossFit Games zijn zó populair dat zelfs een aantal grotere sportzenders het evenement uitzendt.

Voor wie is crossfit?

Omdat crossfit is gebruikt om soldaten te trainen en crossfit oefeningen afkomstig zijn uit sporten als powerlifting en strongman, schrikt het sommige mensen wellicht af. Desondanks is crossfit een heel toegankelijke sport.
Crossfit is voor jong en oud en iedereen kan er in feite mee beginnen. Of je nu nog nooit eerder een halter hebt opgetild of jaarlijks de marathon loopt: crossfit biedt een brede training die je eenvoudig aanpast aan je kracht, conditie en techniek.

Als je erover denkt crossfit te gaan beoefenen, is het ook belangrijk even stil te staan bij de kritiek die vaak wordt geuit over crossfit.
Crossfit stond lang bekend als blessuregevoelig en heeft die naam nog niet helemaal af weten te schudden.
Dit heeft voornamelijk te maken met de technische moeilijkheidsgraad van veel oefeningen (vooral die uit het olympisch gewichtheffen staan hierom bekend) en het hoge tempo waarin crossfit oefeningen worden uitgevoerd.
Crossfit is dus geen gevaarlijke sport, maar net zoals bij bijvoorbeeld paardrijden en turnen het geval is, kun je jezelf bezeren als je de techniek niet voldoende beheerst.

In een goede crossfit box wordt je echter uitstekend begeleid door gecertificeerde crossfit instructeurs. Je leert op de juiste manier aan je techniek te werken en er wordt op gelet dat je niet meer hooi op je vork neemt dan je op dat moment aankunt. Crossfit trainers zijn zich steeds meer bewust geworden van het belang van de juiste technieken en bij veel crossfit boxen kun je dan ook regelmatig speciale workshops en trainingen volgen, bijvoorbeeld door trainers uit de wereld van olympisch gewichtheffen en powerliften.

Waar kun je terecht voor crossfit?

Zoals ik al aangaf, kun je voor crossfit niet terecht in een standaard sportschool. Hiervoor moet je naar een crossfit box, zoals de crossfit gyms genoemd worden.
Verspreid over verschillende regio’s zijn er op het moment van schrijven in Nederland zo’n 140 crossfit boxen. België telt zo’n 55 crossfit boxen maar het aantal groeit ook daar snel.
Bij de meeste crossfit boxen kun je je aanmelden voor een gratis proefles en losse workshops of lessen. Je zit dus niet meteen voor een jaar vast aan een abonnement.

Vanwege het grote en groeiende aantal crossfit boxen, zal de afstand meestal geen probleem vormen. Wel moet je er rekening mee houden dat de contributie bij veel crossfit boxen flink hoger ligt dan bij de sportschool. Ook zijn goede crossfit schoenen belangrijk. Behalve dat kun je crossfit zo duur maken als je zelf wilt. Er is speciale crossfit kleding en je kunt allerlei crossfit materialen zelf aanschaffen maar je kunt met de aankoop hiervan best even wachten tot je zeker weet dat crossfit iets voor jou is.

Deel via:
René Dekker
Ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige (i.o.) en ervaren bourgondiër

Als fanatieke bourgondiër weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Nadat ik in een vorig leven gestopt ben met roken, vlogen de kilo’s er dubbel zo hard aan, met als gevolg een BMI van 29: Overgewicht dus! Dat naar een gezond gewicht krijgen is een dagelijkse strijd, maar ook mijn passie geworden.

Jalin Media
Loethoeli-erf 15
3263 SJ Oud-Beijerland
info@gezondafvallen.nl


De informatie op deze website vormt geen medisch consult. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts of specialist. © 2021 - Alle rechten voorbehouden

NIEUW!

KOOLHYDRAATARME RECEPTEN