Je herkent het vast wel: je wil graag lekker eten maar vindt het ook belangrijk dat je eten gewoon gezond is. Je wil voeding met voldoende eiwitten, complexe koolhydraten en niet teveel maar wel gezonde vetten. En dan ook nog eens graag iets van verse ingrediënten in plaats van uit een pakje.
Met dit recept voor boekweitpannenkoekjes, wat we geleend hebben van onze collega’s van Fitchef, zit je dan helemaal goed! Deze boekweitpannenkoekjes zitten boordevol eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten. En ze bevatten ook nog eens een gezonde portie fruit.
Boekweitpannenkoekjes met rood fruit: ingrediënten
Voor ongeveer 12 kleine boekweitpannenkoekjes.
Het beslag:
100 gram boekweitmeel
150-200 ml karnemelk
1 heel ei
½ theelepel bakpoeder*
Voor erbij:
250 gram rood fruit uit de vriezer
150 gram Griekse yoghurt (0% vet)
1 eetlepel honing
Om de boekweitpannenkoekjes te bakken heb je ongeveer 1 eetlepel roomboter of kokosolie nodig,
* In plaats van bakpoeder kun je ook natriumbicarbonaat gebruiken: een natuurlijk zout wat de functie van rijsmiddel heeft. Het is verkrijgbaar in de meeste toko’s en natuurvoedingswinkels.
Boekweitpannenkoekjes met rood fruit: zo ga je te werk
De eerste stap tijdens het maken van je boekweitpannenkoekjes is natuurlijk het ontdooien van het fruit. Maak je de pannenkoekjes voor je zondagse ontbijt, dan kun je het fruit de avond ervoor in een schaaltje in de koelkast zetten. Wil je wat sneller te werk gaan, dan doe je het fruit in een schaaltje wat je even in een bodempje warm water zet.
Is je fruit eenmaal ontdooid, dan zul je zien dat er wat vocht vanaf komt. Dat houdt je apart. Je maakt daar samen met de honing een lekkere siroop van.
Voor het beslag van de boekweitpannenkoekjes meng je eerst in een grote kom het boekweitmeel, het bakpoeder, de karnemelk en het ei. Bak vervolgens de pannenkoekjes zoals je ze zelf graag hebt.
De wat kleinere pannenkoekjes laten zich mooi stapelen; wat grotere pannenkoekjes kun je ook mooi vullen en oprollen.
Serveer de pannenkoekjes met de Griekse yoghurt, het fruit en de siroop.
Boekweitpannenkoekjes: voedingswaarde
De bereide boekweitpannenkoekjes bevatten per 100 gram ongeveer 125 kcal. Die worden geleverd door ruim 5,5 gram eiwitten, 16 gram koolhydraten en 3,5 gram gezonde vetten.
Variëren met boekweitpannenkoekjes
Je kunt met deze boekweitpannenkoekjes natuurlijk volop variëren. Zo kun je het rode fruit vervangen door bijvoorbeeld appel en kaneel of tropisch fruit. En als je liever een ander zoetmiddel dan honing gebruikt, is dat ook geen probleem. Hou er wel rekening mee dat iedere aanpassing die je doet, de voedingswaarde van het eindproduct beïnvloedt.
Hebben de boekweitpannenkoekjes je benieuwd gemaakt naar nog meer lekkere, eiwitrijke recepten? Het boek Fitchef staat er vol mee en we kunnen het je van harte aanraden!